KATA változások 2020

Jelenlegi hely

Hogyan legyél vállalkozó? Tanfolyam vállalkozóknak. Vállalkozói tudás kisvállalkozóknak.

Minden a Kata adózásról. Áfa. Mennyibe kerül egy alkalmazott? Pénzügyi terv.

Jelentkezz az élő Vállalkozói Képzésre! Ne maradj le róla!

 

KATA VÁLTOZÁSOK 2020

 

Ebben a cikkben fogjuk tárgyalni a 2020. évtől hatályos Kata törvény módosítását, és a katás vállalkozásokra gyakorolt hatását.

Megvolt a szavazás, még semmilyen változás nem történt a Katában, de azt lehet tudni, hogy a 2020. év folyamán foglalkoznak a dologgal és várhatóan 2021-ben lesznek a komolyabb változások.

 

Milyen változások várhatóak?

 

 • Tervezik, hogy megemelik a kata 12 millió forintos bevételi keretét, és felette sávosan több katát kell fizetni. Ez jó hír, mert akkor nem mindenki arra fog menni, hogy csak 12 millió forintig számlázzon, és ha több katát is kell felette fizetni, az biztosan kevesebb lesz, mintha a 40%-os plusz adót fizetné meg.
 • További szigorítások várhatóak a burkolt munkaviszony leleplezésére.

 

Mit jelent a burkolt munkaviszony?

 

Korábban munkaviszonyban dolgozott, kilépett, csinál egy katás vállalkozást, és ugyanazt a tevékenységet végzi, mint munkaviszonyban, csak beszámláz a korábbi cégének (vagy más vállalkozásnak).

Mondok egy példát: ha én megbízlak téged, hogy készíts el nekem egy szoftvert, te ezt a saját gépeden, a saját irodádban, a saját munkaidőbeosztásod szerint megcsinálod, ezt lehet katásan.

Ha viszont van egy fitness termem, és recepcióst keresek, én mondom meg, hogy hol, mikor és mit csinálj, azaz ez egyértelmű munkaviszony, ezt nem lehet katásan csinálni.

 

A kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.

Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezi, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben az adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.

 

Mit jelent ez?

 

Ha te dolgoztál egy cégnél munkaviszonyban, mondjuk garantált bérminimumra bejelentve, akkor te minimum 232.000 Ft-ba kerültél az adott cégnek. Ha kilépsz, csinálsz egy katás vállalkozást és beszámlázol a korábbi cégednek, akkor te „olcsóbb” lehetsz, mintha fizetné utánad a járulékokat. Ezt szerették volna elkerülni a törvényalkotók, ezért ha te 1 millió Ft-nál többet számlázol egy cégnek egy évben (és ez be is folyt), automatikusan vélelmezi a burkolt munkaviszonyt és neked kell bizonyítani ennek az ellenkezőjét. Erre van 7 pont, ha ebből már KETTŐNEK megfelelsz, akkor megdőlt a burkolt munkaviszony feltételezése. Az ellenőrzések 2019 nyarán kezdődtek meg és várhatóan jövőre is folytatódnak, érdemes rá felkészülni, a kérdéseket itt találod.

 

Mikor dől meg a burkolt munkaviszony?

 

Ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:

 • a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
 • a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől (akinek beszámláztál több mint 1 millió Ft-ot) szerezte;
 • az adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
 • a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
 • a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
 • a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
 • a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel a kisadózó a naptári évben nem állt munkaviszonyban.

 

Vállalkozásindítási alapismeretek - tantermi képzés - vállalkozói képzés 2020. január 30-31.

 

Vállalkozói tudás kisvállalkozóknak

 

2 napos tantermi képzés a vállalkozásindításról és működtetésről

 

012_vakrepulos_medium.jpg

Mit jelent ez magyarul?

 

Kiváló kollegám, Ruszin Zsolt nagyon jól megfogalmazta.

 1. Valakivel együtt dolgozol.
 2. A bevéteedl fele ne egy ügyféltől legyen.
 3. Önállóan dolgozol.
 4. Saját iroda, telephely.
 5. Saját eszközeiddel dolgozol.
 6. Te döntöd el, mikor csinálod meg.
 7. Máshol van főállásod.

 

Hogyan legyél vállalkozó? Vállalkozásindítási mini ebook 2.490 Ft

 

Hogyan tudod bizonyítani?

 

Legyen egy jó katás vállalkozási szerződésed. Fontos, hogy a szerződésből derüljön ki, hogy ez nem „munka”, hanem megbízási feladat. Kerüld az olyan szófordulatokat, amelyek munkaviszonyra utalnak. Pl. Nem „munkaidő” van, hanem saját időbeosztásban végzed a tevékenységet.

Dokumentáld a dolgokat. Legyen meg az ajánlatkérés, rendelés, teljesítés igazolása, hogyan, milyen formában készült el a nyújtott szolgáltatás.

Ellenőrzési gyakorlat még nem nagyon van, ugyan megkezdték az ellenőrzéseket, de nem tudunk tömeges esetekről, hogy átminősítették volna munkaviszonnyá a katás vállalkozást.

 

KATA BEVALLÁS 2019

 

katabevallas2.png

 

Jelentős változás a számlázásban

 

Katásként is vonatkozik rád.

Milyen számlákat kell jelenteni online a Navnak? Hogyan kell jelenteni a számlákat online a Nav felé? Hogyan kell regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében? Hogyan kell regisztrálni a számlázó programodban? Ne várj júliusig, csináld meg most a regisztrációt, kb 15 perc alatt túl is vagy rajta.

Képernyőképekkel segítek neked, kattints IDE.

 

 

Ami korábban nagy vihart kavart, de szerencsére nem lett belőle semmi (még)

 

Ezt írta Ruszin Zsolt, az MKOE alelnöke az MKOE facebook oldalán:

 

"MERÉNYLET KÉSZÜL A KATÁSOK ELLEN!

A Pénzügyminisztérium a kisadózás jelentős megszigorítását és megdrágítását tervezi!

Bár a KATA 50 ezer forintos összege nem emelkedne, a munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddig 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább négyet kellene teljesíteni!

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizetne.

Összeghatártól függetlenül - szintén 2020 február 1-től - 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

A többes katázás 2021.01.01-vel megszűnne, aki nem választja ki, hogy melyik katázását folytatná, annak mindegyik katázását törölné az adóhatóság.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete jelentős visszalépésként értékeli, hogy a Pénzügyminisztériumnál egyáltalán elkészülhetett egy ilyen munkaanyag, akkor is, ha azt még a kormány nem bírálta el.

A tisztuló, fehéredő magyar gazdasági élettel szembeni merényletként lehet értékelni a jogszabálymódosítási szándékot, amelyet a Pénzügyminisztérium Személyi Jövedelemadó és Járulékszabályozási Osztályának osztályvezetője jegyez, ami a Versenyképesebb Magyarországért program részeként kerülhetne a Kormány elé.

2012. december 3-án Balog Ádám, adóügyekért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy 500 ezer katás és kivás vállalkozás lehet 2014-re. Miután az adóhatóság és a helyettes államtitkár távozása után a minisztérium, valamint az okmányirodák sokat tettek a katázási tévhitek suttogó propaganda útján való terjesztése érdekében, így nemhogy 2014-re, de 2019-re sem sikerült a célszámot elérni. Jelenleg a KIVA alanyok 40 ezres tábort tesznek ki, míg 320 ezer katázásról lehet tudni.

Izer Norbert, 2019 január 4-én még éltette mindkét adónemet és a katások 2016 végi 175 ezres számáról a 2019 január elejei 311 ezerre való növekedést eredményként mutatta be.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök"

 

További információk a katáról.

 

Katás vállalkozó akarsz lenni?

 

Akkor van egy jó hírem. Összeraktam neked egy tömény és hiánypótló tematikájú katás tanfolyamot, amivel gyakorlatiasan és gyorsan sajátíthatod el azokat a módszereket, amelyeket én is eredményesen használok. A közérthető anyag tele van hasznos és nélkülözhetetlen információkkal és azonnal alkalmazható megoldásokkal. Ha ezt a gyakorlatba átültelteted, máris sikeresebb leszel a konkurenciád 60%-nál. Addig használd ki a kata előnyeit, amíg nem emelik fel az adóját.

Az az érzésem, azért nem mersz belevágni a vállalkozásba, mert nem ismered hozzá a legszükségesebb információkat és félsz, hogy valamit rosszul fogsz csinálni. Pedig van egy rakás jó ötleted és megvan hozzá a lelkesedésed is. Az kell is, anélkül nem fog menni, de korántsem elég. Itt van rá egy nagyszerű megoldás, hogy nyugodtan tudj aludni.

Ez a képzés kihagyhatatlan, ha eredményes vállalkozó akarsz lenni. Minden elhangzott tippet tudsz alkalmazni, mert valódi gyakorlatias tudást tartalmaz.

Vállalkozói tudás nem csak a nagyoknak jár, és nem kell felesleges tanulópénzeket fizetni. Úgy tekints erre a képzésre, mint egy biztosan megtérülő befektetésre.

 

Félsz, hogy rosszul kezded el? Esetleg megbüntet a Nav?

 

Tőlem megkapod azt a biztonságot, amit megérdemelsz. Érhető, nem kell hozzá tolmács sem közgáz végzettség. A segítségével te is el tudod indítani saját katás vállalkozásod.

Te nem egy bukdácsoló, bizonytalan vállalkozó akarsz lenni,

 • aki nem tudja, hogy mennyit kérjen a szolgáltatásáért
 • aki fut a pénze után, mert nem fizették ki a számláját
 • aki szívrohamot kap, ha a NAV-tól kap egy levelet
 • aki minden megoldást a könyvelőjétől vár.

 

Te nem úgy indítod majd a vállalkozásodat, hogy majd lesz valahogy. Mert általában nem lesz sehogy. Te nem fogod elkövetni az alapvető vállalkozásindítási hibákat.

Nem kell minden tanulópénzt megfizetni. Persze, fogsz így is, de lényegesen kevesebbet.

A legnagyobb probléma a sok tévhit és a pontos információk hiánya. Erre megoldás a Kata Tanoda. Biztos szuper vagy a szakmádban, de a vállalkozásépítést is meg kell tanulni.

Hogy eredményes vállalkozó legyél, rengeteg szabályt meg kell tanulnod és nem árt, ha ezt még a vállalkozásod elindítása előtt teszed meg. Az induló vállalkozások jelentős része nem készül fel megfelelően a vállalkozás indítására, ezért is mennek gyorsan csődbe. Te ne legyél ilyen. Nem szükséges előképzettség. Mindent egyszerűen és érthetően mondok el. Nincsenek homályos fogalmazások, nem játszok biztonsági játékot, a szakmai tanácsokért vállalom a felelősséget. Ezek kipróbált módszerek és működnek. Nem engedheted meg magadnak, hogy ne profi szakértőre bízd a vállalkozásod indítását.

Ha ezt elvégzed, 60%-os előnnyel indulsz a konkurenciádhoz képest, már az elején sikeresen veszed az akadályokat, csökkented a kockázatod, időt spórolsz, ez alatt pénzt keresel a vállalkozásodban

Értem, hogy kezdő vállalkozóként kevés pénzed van, de még ennél is fontosabb az, hogy azt a keveset megfelelően használd fel. Fektess be magadba, a tanulásba.

 

Legyélkatásmerazjó! - Biztos?!

 

Kata "okosságok" - videó

 

 

Itt a tanfolyam, amit megvehetsz.

 

Online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

Elkészült a legújabb online tananyagunk,

a KATA TANODA.

 

katatanoda.jpg

 

 

A Kata Tanoda egy videósorozatból, egy szöveges ebookból és mellékletekből áll. A videók és az ebook tartalmazza az elméletet, és a mellékletekben van a gyakorlati rész.
 
A videón általános vállalkozási ismeretek vannak, ezen belül részletesebben a kata adózásról, érthető nyelven, a lényeget kiemelve.
 
A szöveges rész ugyanez, csak sokkal pontosabban, mert valaki hallgatni szereti és valaki olvasni.
 
A mellékletek szöveges útmutatókat tartalmaznak, képernyőképekkel olyan témákban, mint:
 
 • hogyan kell elindítani a webes ügysegéden egy katás egyéni vállalkozást,
 • milyen adatbejelentőket, változásbejelentőket kell leadni a nav, önkormányzat, kamara felé,
 • hogyan lehet ellenőrizni az adófolyószámlát,
 • hogyan lehet nullás igazolást, jövedelemigazolást kérni,
 
Továbbá tartalmaz
 
 • kata-kft összehasonlító kalkultátort,
 • kata bevételi nyilvántartást,
 • kata vállalkozási szerződésmintát,
 • katás navos ellenőrzési kérdéseket,
 • kata bevallás kitöltési útmutatót,
   

A Kata Tanoda adózási részének lektora Ruszin Zsolt adószakértő, könyvvizsgáló, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, a szakma nagyágyúja, aki nem fél nekimenni az adóhatóságoknak.

kata-tanoda-1.png

kata-tanoda-2.png

kata-tanoda-3.png

 

ÉRDEKEL A KATA TANODA

 

 

A videók a későbbiekben is elérhetőek lesznek, nem fogjuk letörölni, és ha bármilyen törvényi változás lesz, frissíteni fogjuk, amit ingyen adunk azoknak, akik megvásárolták a Kata Tanodát.
 
Van már egy online tanfolyamunk, de az általánosságban beszél a vállalkozási alapismeretekről,ez viszont kifejezetten a katáról szól, bár vannak benne olyan részek, amelyek az online vállalkozói képzésben is benne vannak.

 

Gyakorló katás vállalkozóként és katásokat könyvelőként folyamatosan figyelem a kata adózás változásait.

Ha szeretnéd, hogy megosszam veled ezeket az információkat,

 

iratkozz fel a Kata Hiradó hírlevelünkre itt.

 

katahirado.jpg

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

Chatelek Anitával - Vállalkozás Okosan chatbotja

 

Blog kategória: 

Bemutatkozás

 

Üzleti terv készítésével, vállalkozás indítási, adó és számviteli tanácsadással foglalkozunk. Időről-időre vállalkozói képzést szervezünk azoknak, akik szeretnék megérteni, hogyan készül az üzleti terv, hogyan kell elindítani egy vállalkozást, hogyan kell kiválasztani a legoptimálisabb adózási módot, mi a pénzforgalmi szemlélet és hogyan értelmezzék számviteli eredményüket.

Vállalkozói képzés

 

Üzleti terv, vállalkozás indítás, adó és számviteli ismeretek - vállalkozást tervezőknek és vállalkozóknak.

Időtartam: 2 nap

Részletes ismertető

Rólunk

Vállalkozásindításban, adózásban, pénzügyi és üzleti működésben segítünk. Üzleti terv készítés, könyvelés, adótanácsadás, vállalkozói képzés található szolgáltatásaink között.

 

Elérhetőségeink