Ugrás a tartalomra

Milyen számlákat kell jelenteni online a Navnak?

Hogyan kell jelenteni a számlákat online a Nav felé?

Hogyan kell regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében?

Hogyan kell regisztrálni a számlázó programodban?

Képernyőképekkel segítek neked.
 

Nav online adatszolgáltatás

 

Számla online jelentése a NAV-nak - Elmondom a lényeget - videó

 

A NAV online számla regisztráció és a SZAMLAZO nevű nyomtatvány két különböző dolog, mindkettőt meg kell tenned.

Ehhez találsz segítséget ebben a bejegyzésben.

 

VÁLTOZÁS 2020. JÚLIUS 1-TŐL!

Ha ALANYI MENTES vagy, rád is vonatkozik a számlák online jelentése, ha belföldi adóalany felé állítasz ki számlát, megszűnik a 100.000 ft-os értékhatár.

A belföldi áfaalany alá tartozik az alanyi mentes vállalkozó is (az egyéni vállalkozó is!).

2021. január 1-től a magánszemélyek és a külföldiek részére kiállított számlákat is be kell küldeni a Navhoz!

 

013_superman-es_medium.jpg

 

Új szabály 2020. július 1-től

 

Értékhatártól függetlenül be kell küldeni a NAV felé minden olyan számlát, ami belföldi adóalanyok között állítottak ki. Azaz megszűnik, hogy csak az olyan számlákat kell bejelenteni, amiben az áfa eléri a 100.000 forintot. Az adómentes és a fordított áfás számlákat is be kell küldeni.

A külföldi felé kiállított és a magánszemély részére kiállított számlákról most még nem kell online adatszolgáltatás.

Ez azt jelenti, hogy ha te kiállítasz egy számlát a kézi számlatömbödben, akkor meghatározott időn belül fel kell vidd a számla adatait a Nav felületén, ami nem igazán könnyű játék, jól el lehet vele tölteni az időt. Sokkal egyszerűbb, ha regisztrálsz egy ingyenes számlázó programba, belerakod a szükséges kódokat és a számlázó program automatikusan küldi a Nav felé az adatokat. Ilyenek pl. a szamlazz.hu, billingo, bizxpert stb.

 

Ha alanyi mentes vagy

 

Ha alanyi mentes vagy, és van már számlázóprogramod, de még nem regisztráltál az online számla rendszerbe és nem tetted bele a kódot a számlázóprogramodba, akkor javaslom, hogy minél hamarabb tedd meg, és túl is vagy rajta. 

Egyszer kell csak megcsinálni, és utána a számlázóprogram intéz mindent. Maga a regisztráció egy picit macerás, utána a kapott kódokat bele kell tedd a számlázóprogramba, és már kész is.

 

Adószámot kötelező ráírni a számlára

 

Eddig csak az olyan számlákon volt kötelező a vevő adószáma, amiben az áfa eléri a 100.000 forintot. Ez is megszűnik, most már minden számlára rá kell írnod a vevő adószámát, ha az adóalany, azaz van adószáma. Ezt azért nagy valószínűséggel a számlázó programok támogatni fogják.

 

Új szabály 2021. január 1-től

 

Ettől az időponttól kezdve már a magánszemélyek és a külföldiek részére kiállított számlákról is jelentést kell küldeni a Nav felé. Azaz MINDEN számlát látni fog a Nav.

 

Interjú a Billingo vezérigazgatójával, Sárospataki Alberttel

 

Változás az áfabevallásban

 

Mivel megszűnt az értékhatár, az összes olyan bejövő számládat (amit te fizettél ki másnak) szerepeltetni kell az áfabevallásban (M lap), amiben van áfa, de ezt azért a könyvelőprogramok jelentős része tudja kezelni.

 

Változik a számlakibocsátási kötelezettség dátuma

 

Eddig az volt a szabály, hogy a teljesítéstől számított 15 napon belül kell kiállítani a számlákat, ez most 8 napra változik. Ez azért okozhat problémákat, mert sokszor ennyi idő alatt vissza se érkezik a teljesítés igazolás, ami alapján kiállítható a számla, pláne ha nagy céggel dolgozol.

 

Automatikus online számla adatszolgáltatás - Billingo - Katásoknak

 

Áfabevallás-tervezetet készít a Nav

 

Ez így elsőre nagyon szépen hangzik, mert ugye ha minden számlát megkap online a nav, akkor abból összefésül egy tervezetet, és elküldi neked. A probléma viszont ott van, hogy neked (vagy a könyvelődnek) ezt a tervezetet át kell nézni, és "ki kell szedni" belőle azokat a számlákat, amelyek után pl nem vonhatsz le áfát. Csak hogy a leggyakoribb eseteket említsem: üzemanyag, parkolás, autópályamatrica, vendéglátás és a nem a vállalkozás érdekében felmerülő költségek pl gyulai kolbász a Metró számlában a nyomató mellett. A telefonszámlában lévő áfát se lehet 100%-ban levonni és ugye ebben is lehet parkolás, úthasználat, számsorsjáték, ami után szintén nem lehet levonni az áfát.

Sokkal körülményesebb lenne "kiszedegetni" ezeket a számlákat a tervezetből, mint a könyvelőprogramból előállítani az áfabevallást. Persze akinek egy-két darab beszerzése van, és mind olyan, hogy a vállalkozás érdekében merül fel, annak lehet könnyebbség.

Bár nem tudom, hány olyan vállalkozó van, aki magának csinálja az áfabevallását, a könyvelők jelentős része továbbra is a saját könyvelőprogramjából fogja elkészíteni, de azért "jól hangzik", hogy a nav elkészíti az áfabevallást, csak éppen nem megkönnyíti ezzel a helyzetet, hanem bonyolultabbá teszi a legtöbb esetben.

Persze ellenőrzéshez jó lehet, de visszaélésre is adhat okot. Például én veszek 100 kg gyulai kolbászt a Metróban és a te vállalkozásod nevére kérem a számlát. Nálad ez meg fog jelenni az áfatervezetben, mert a számla kiállítója online jelenti, te viszont nem is vettél ilyet, és szedheted ki vagy magyarázkodhatsz egy ellenőrzésen, hogy te nem is vettél ilyet.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy ha pénzforgalmi áfás vagy, mert akkor a számláidat csak akkor lehet szerepeltetni az áfabevallásban, ha te kfizetted vagy neked kifizették a számlát, márpedig ez az online számla jelentésekor nem ismert információ (hacsak nem készpénzes).

Az ötlet jó, viszont sok esetben egyszerűen nem érdemes szórakozni a tervezettel, mazsolázgatni, hogy mi maradjon benne és mit kell kiszedni, mert annyi kivétel van az áfatörvényben, hogy nem lehet automatikusan a tervezetre hagyatkozni.

Vállalkozói tudás nem csak a nagyoknak jár!

Egy tanfolyam, ami arról szól, amit vállalkozóként tudnod kell

 

Vállalkozásindítási alapismeretek - Online vállalkozói képzés

 

fbad-vallalkozoikepzes-1200x6281.png

 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni számlázóprogram választáskor?

 

Legfontosabb

 • NAV-álló? Azaz biztosítja az online adatszolgáltatást a törvény szerint?

Tud-e

 • idegen nyelven, más devizában számlát kiállítani
 • díjbekérőt, előlegszámlát, végszámlát kezelni
 • ismétlődő számlát kiállítani

Van-e

 • mobil felület vagy applikáció hozzá
 • könyvelői adatexport és az megfelelő-e
 • demo verzió
 • készletkezelés

 

 • Figyeli a kata keretet
 • Lehet-e költégszámlákat rögzíteni benne
 • Mennyibe kerül?
 • Kapcsolódik-e más rendszerekhez?

 

 

Számlázzhu vagy Billingo?

 

Számlázóprogram-ajánló - Billingo - Katásoknak

 

billingo_logo_horizontal.png

Miért pont a Billingót ajánljuk?

 

Hogyan kell regisztrálni a Nav Online Számla rendszerbe?

 

Itt találod a belépési oldalt.

 

bejelentkezes.png

 

Pipáld be Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam mezőt. Kattints az Adatszogáltatásra kötelezett adózói regisztrációra.

 

reg1_0.png

 

Lépj be az ügyfélkapuddal.

 

ugyfelkapusbelepes.png

 

Add meg az adóazonosítójeled. Nyomd meg az Ellenőrzés gombot.

 

adoazonosito.png

 

 

Meglévő felhasználónév: Nem. Add meg a felhasználóneved, érdemes a vállalkozás nevét megadni. Mentsd el pl. egy wordbe. Nyomd meg a Felhasználónév ellenőrzése gombot.

 

felhnev.png

Válaszd ki a regisztráció típusát: egyéni vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet. Add meg az adószámod első 8 számjegyét. Add meg az adóazonosító jeled. Nyomd meg az Adózói adatok ellenőrzése gombot.

 

reg2.png

 

Írd be a választott felhasználónevet, add meg a jelszót kétszer, (ezt már rögtön ki is másolhatod pl egy wordbe) add meg az email címed kétszer, írd be a telefonszámod: +36-tal kezdd.

 

reszletesreg1.png

 

Írd be újra az email címed és a telefonszámod, a többit kitölti automatikusan és nyomd meg a Regisztráció gombot.

 

reszletesreg2.png

 

A Bejelentkezés ablaknál írd be a felhasználónevet, amit az előbb megadtál, írd be a jelszót és nyomd meg a Bejelentkezés gombot.

 

bejelentkezesregutan.png

Jobbra fenn látod a bejelentkezést, nyomd meg a menüben a Felhasználók menüpontot.

 

felhasznalo1.png

 

Nyomd meg az Új felhasználó gombot.

 

ujfelhasznalo.png

Majd a Technikai felhasználó gombot.

 

techfelhasznalo.png

Írd be a jelszót kétszer, majd a jogosultságok beállításánál pipáld be a Számlák lekérdezés és kezelése mezőket és nyomd meg a Mentés gombot.

 

techfelhasznalo2_0.png

 

Kapsz egy technikai felhasználónevet, összevissza betűk és számok,  menj le a Kulcsgenerálás gombhoz és nyomd meg.

 

kulcsgeneralas.png

Látni fogod a (tehcnikai) Felhasználónevet, egy XML aláírókulcsot és egy XML cserekulcsot.

 

alairokulcs-cserekulcs.png

Erre a 3 adatra van szükséged (plusz a választott felhasználónév és jelszó). Ezt másold ki pl. egy wordbe (ahova korábban a választott felhasználónevet és jelszót leírtad). CTRL-Ins, SHIFT-Ins.

 

Tehát van egy

elsődleges felhasználóneved: kissistvanev

jelszó: amitmegadtalhozza

technikai felhasználónév: eztarendszeradja

XML aláírókulcs: eztarendszeradja

XML cserekulcs: eztarendszeradja

 

 

Korábbi cikkeink a témában.

 

Számla - számlázás - online számla

Online számla regisztráció

Adóváltozások 2020

 

 

Hogyan kell regisztrálni az online számlázóprogramba?

 

szamlazz.hu

 

Előbb a szamlazz.hu programját  fogjuk bemutatni, hogyan kell regisztrálni. A programnak van ingyenes verziója is, ami tartalmazza a nav felé online az adatszolgáltatási kötelezettséget. Vannak még további számlázó programok, amelyek egy darabig szintén ingyenesek és tartalmazzák az online adatszolgáltatást (Billingo, Bizxpert), nézz körül és dönts minél hamarabb. A Navnak is van ingyenes számlázóprogramja.

vallalkozas_okosan_kft_badge.jpg

 

 Ha ezen a linken regisztrálsz, akkor mi kapunk egy ingyen hónapot a szamlazzhutól. Természetesen ezt nem várjuk el tőled, amennyiben mégis megteszed, akkor azt nagyon köszönjük.

 

BILLINGO

 

Mivel a Billingót is használjuk, ezért azt is bemutatjuk, hogyan kell betenni a kódokat a megfelelő helyre.

 

billingo_logo_horizontal.png

Ha ezen a linken regisztrálsz, akkor mi kapunk 2 ingyen hónapot a Billingótól. Természetesen ezt nem várjuk el tőled, amennyiben mégis megteszed, akkor azt nagyon köszönjük.

 

 

Hogyan kell regisztrálni a szamlazz.hu-s fiókódban, ha már van regisztrációs kulcsod?

 

Készítsd elő a felhasználóneved, jelszót, technikai felhasználó nevet, XML aláírókulcsot és cserekulcsot. Lépj be a szamlazz.hu-s fiókodba. Nyomd meg a Beállítások, Fiók beállításai menüpontot.

fiokbeallitas.png

 

Nav online adatkapcsolat menüpontot nyomd meg.

 

navonline.png

 

Másold be az előkészített adatokból a technikai felhasználónevet (a krixkraxot, amit a nav rendszer adott), a jelszót, amit te adtál meg, és az xml aláíró kulcsot és az xml cserekulcsot. Majd nyomd meg a Kapcsolat létrehozása gombot.

 

navonline2.png

 

Ha jól másoltad be az adatokat, ezt a képernyőt fogod látni.

 

sikeresreg.png

 

Ha egy zöld pipát látsz a Nav online adatkapcsolat menüpont alatt, akkor rendben van a regisztrációd. Ugye, hogy nem is volt olyan nehéz?

 

zoldpipa.png

 

Hogyan kell regisztrálni a Billingós fiókódban, ha már van regisztrációs kulcsod?

 

Készítsd elő a felhasználóneved, jelszót, technikai felhasználó nevet, XML aláírókulcsot és cserekulcsot. Lépj be a Billingós fiókodba. Nyomd meg a Beállítások, NAV Online Számla összekötés menüpontot. Másold be a technikai felhasználót, jelszót és aláíró kulcsot és a cserekulcsot, majd nyomd meg a Mentés gombot.

kulcsmentes.png

 

Ezután teszteld le, hogy működik-e? Nyomd meg a Tesztelés gombot.

teszt1.png

 

Ha sikeres volt a regisztráció, ezt a képernyőképet látod.

sikeres.png

 

Kézi számlák jelentése online a Nav felé

 

Ha kézi számlatömböt használsz és a kézi számládat akarod online jelenteni a Nav felé, ebben a bejegyzésben találsz segítséget hozzá.

 

A NAV Online számlaregisztráció NEM egyenlő a számlázóprogram SZAMLAZO nevű nyomtatvány kitöltésével és beküldésével, ezt is meg kell tenned.

 

SZAMLAZO nyomtatvány kitöltése

 

Bármilyen számlázóprogramot használsz, az első számla kiállításától számított 30 napon belül be kell küldjed a SZAMLAZO nevű nyomtatványt a NAV-hoz.

Mutatom, hogyan kell.

 

szamlazz.hu

 

Lépj be a fiókodba, és válaszd ki az Egyéb/Számlázó bejelentése menüpontot.

 

szhu-szamlazo1.png

Válaszd ki a Letöltöm az adatfájlt menüt.

 

szhu-szamlazo2.png

 

Nyisd meg az ÁNYK-t és válaszd a Szervíz/Egyedi importálás menüpontot. (Legyen letöltve előtte a SZAMLAZO nevű nyomtatvány).

 

szhu-anyk.png

 

szhu-anyk2.png

 

Billingo

 

Lépj be a fiókodba, válaszd a Beálltások/NAV bejelentés menüpontot.

 

bill-1.png

 

Válaszd ki a Dokumentumok letöltésénél a Számlázó.xml-t.

bill-2.png

Nyisd meg az ÁNYK-t és válaszd a Szervíz/Egyedi importálás menüpontot. (Legyen letöltve előtte a SZAMLAZO nevű nyomtatvány).

 

szhu-anyk.png

 

bill-3.png

 

 

Ha még több információt szeretnél kapni számlázásról, számlázóprogramokrók, a 2020. július 1. utáni változásokról, akkor

 

Csatlakozz az Online számla 2020 facebook csoportunkhoz.

 

 

 

Kata Tanoda - online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

Minden, amit tudnod kell a kata adózásról

 

modtanoda-fb-adv-1.jpg

A Kata Tanoda áll

 

 • egy videósorozatból - 14 videó, összesen 3,5 óra, 15-30 perces részekből, ami a kata adózás elméleti részéről szól, érhtető, gyakorlatias stílusban, hogy biztosan megértsd.

 

 • egy ebookból, ami egy 130 oldalas pdf, szintén az elméleti tudnivalókról szól, csak sokkal részletesebben, mint a videókon.

 

 • mellékletekből - 26 db pdf és 4 db excel táblázat, ami az összes gyakorlati útmutatót tartalmazza, amire szükséged van, ha katás vállalkozó vagy. Lépésről lépésre képernyőképekkel mutatom meg neked, milyen nyomtaványokat kell kitölteni, hova kell kattintani és mit kell beírni, ha elindítod a katás vállalkozásod. Ilyenek például: katás egyéni vállalkozás indítása webes ügysegéden keresztül, iparűzési adó bejelentkezés, számlázó program bejelentése a Nav felé, kamarai regisztráció, Kata bevallás 2019 kitöltési útmutató, szüneteléskor szükséges nyomtatványok, adófolyószámla lekérdezése, de segítséget ad még ahhoz is, hogy mit kell tegyél, ha indulás után ellenőriznek vagy ha kaptál Nav ellenőrzést a burkolt munkaviszony feltételezése miatt és még egy ellenőrzőlistát is tartalmaz, hogy legalább mit írj a katás vállalkozási szerződésedbe.

 

Érdekel a Kata Tanoda

 

Ugyan még nem változtattak semmit a Katában 2020. január 1-től, de a viharfelhők gyülekeznek és mi árgus szemekkel figyelünk.

Ha időben akarsz értesülni a várható kata változásokról,

 

iratkozz fel a KATA HIRADÓra.

 

katahirado_0.jpg

 

Köszönöm, ha egy megosztással támogatod a munkámat.

 

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

Chatelek Anitával - Vállalkozás Okosan chatbotja

 

Blog kategória

Katás vállalkozó akarsz lenni?

Online tanfolyam katás vállalkozóknak

Minden a KATA adózásról. KATA TANODA.