KATA vagy NEM KATA?

Jelenlegi hely

Hogyan legyél vállalkozó? Tanfolyam vállalkozóknak. Vállalkozói tudás kisvállalkozóknak.

Minden a Kata adózásról. Áfa. Mennyibe kerül egy alkalmazott? Pénzügyi terv.

Jelentkezz az élő Vállalkozói Képzésre! Ne maradj le róla!

 

 

KATA vagy NEM KATA?

 

Hogyan tovább, ha megszavazzák a kata törvény tervezett módosítását?

 

Nyilvánosságra került a Pénzügyminisztérium kata törvény módosítása, amit a MKOE nyilvánosságra hozott. Ez még nincs megszavazva. Ne is legyen!

 

Friss hír! Idén nem változtatják a katát, de jövőre tervezik. Amit tudunk róla, hogy emelni akarják a bevétel keretet, és hozzá sávosan magasabb lesz a kata.

 

Ez megint bonyodalmakhoz fog vezetni, persze nem akkora dráma, de ha megemelik a kata 12 millió forintos bevételi keretét, az alanyi mentes határt nem valószínű, hogy hozzá igazítják, azaz 12 millió forint felett áfás leszel.

 

Nézzük át a tervezett módosításokat.

 

Hogy ne minősüljön munkaviszonynak a kata...

 

 • „Bár a KATA 50 ezer forintos összege nem emelkedne, a munkaviszonnyá való átminősítés 7 feltételéből az eddig 2 teljesítése nem lenne elég: 2021-től legalább négyet kellene teljesíteni!”

 

Mi ez a 7 feltétel?

(3) A (2) bekezdésben foglalt vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:

a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;

c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;

d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;

e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

g) *  a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében a 2. § 8. pont a) vagy g) alpont szerint nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a 2. § 8. pont a) vagy g) alpontban említett jogviszonyok egyikében sem.

 

Mit jelent ez magyarul?

Ruszin Zsolt kiváló kollégám jól megfogalmazta.

 

 1. a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette, azaz valakivel együtt dolgozik
 2. a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte, azaz a bevétel fele ne egy ügyféltől legyen
 3. az adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan, azaz önállóan dolgozol
 4. a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll, azaz saját iroda, telephely stb
 5. a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére, azaz saját eszközeiddel
 6. a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg, azaz te döntöd el, hogy mikor csinálod meg
 7. a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak, azaz van máshol főállása

 

Egy ügyfélnek beszámlázó katásra vonatkozó javaslat

 

 • „Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizetne.”

 

Azaz:

A jelenlegi minimálbér 149.000 Ft.

Jövőre 8%-os minimálbéremelkedés várható, ez 160.920 Ft.

Ennek a két és félszerese 402.300 Ft.

Ha ezt az összeget egy ügyfélnek számlázod, és ez az összeg több, mint az összes bevételed 50%-a, akkor a teljes összeg után meg kell fizetni a 40% plusz katát. Nem írja a javaslat, hogy csak a felette lévő részre kellene. Éves szinten kell nézni. Ez 4.827.600 Ft-ot jelent egy évre. Mivel 2020. február 1-től lenne érvényes a törvény, a minimálbér éves összegének 250 %-a helyett annak 220 %-át kell figyelembe venni. Ez 4.248.288 Ft.

A 40%-os adót akkor kellene megfizetni, ha ennél az összegnél többet számlázol egy partnernek ÉS ez meghaladja a bevételed 50%-át. A kata kerete 12 millió forint (most még, bár arról is szóltak a hírek, hogy ezt is felemelik és sávosan drágább lesz a kata).

Azaz ha ennél az összegnél többet számlázol ki egy magánszemélynek (rájuk „még” nem vonatkozik ez a szabály), nem kell 40%-ot fizess, persze ez fiktív számlázást jelent.

 

Ha korábban ott dolgoztál, ahova most katásként beszámlázol

 

 • Összeghatártól függetlenül - szintén 2020 február 1-től - 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el a NAV felé.

 

Itt már nincs minimálbér két és félszerese! Azaz ha a volt munkahelyedre számlázol, kapásból jön a 40%. Pontosabban a tervezet tartalmaz egy kis mentesítési összeget, a havi minimálbér összegét. Itt megint az lehet a „megoldás”, ha nem az számlázza le az összeget, aki ott dolgozott korábban. A katát pont azért találták ki, hogy fehérítsék a gazdaságot. Ezzel a törvényi módosítással pont ennek adtak egy nagy pofont. Jön megint az értékhatárig számlázás és a zsebbepénz.

 

 Csak egy helyen lehetsz kisadózó

 

 • A többes katázás 2021.01.01-vel megszűnne, aki nem választja ki, hogy melyik katázását folytatná, annak mindegyik katázását törölné az adóhatóság.

 

Azaz megszűnik annak a lehetősége, hogy katás egyéni vállalkozó vagy és mellette csinálsz egy katás bt-t, ahol kültagként vagy katás. Na aki ilyet csinált, 2020. decemberig kap haladékot, utána döntenie kell, hogy melyik helyen lesz katás.

 

És akkor most jöjjön egy kis matek…

 

Van-e „élet” a katán túl?

Kata vagy nem kata? Ez itt a kérdés.

Milyen lehetőségei vannak egy olyan katásnak, aki nem akar trükközni a fiktív számlázással és szeretne nyugodtan aludni?

Ha katás egyéni vállalkozó vagy, ki lehet lépni a katából (bejelentést követő hónaptól nem vagy katás) és lehet választani a tételes költségelszámolást.

 

Ehhez készítettem egy táblázatot.

 

Feltételezések:

 1. egy ügyfélnek számláz
 2. ez az összeg meghaladja az összes bevétele 50%-át
 3. főállásban végzi a tevékenységet
 4. nincs más költsége
 5. a garantált bérminimum emelt összege alapján fizeti a járulékot
  • a bruttó bér 150%-a az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járuléknál,
  • a bruttó bér 112,5%-a a szociális hozzájárulási adónál,
  • egyéni vállalkozó szakképzési hozzájárulást nem fizet
 6. ki is veszi a vállalkozói kivétet, így azt költségként elszámolja
 7. 2019. évi garantált bérminimum összegével történik a számolás (195.000 Ft)
 8. figyelembe veszi a szociális hozzájárulási adó maximális összegét
 9. nem számol azzal, hogy a 2020-as év tört év lenne

 

katavagynemkata.png

 

Megnéztem ugyanezekkel a feltételekkel az átalányadóra. Ott a bevétel után van 40%-os költséghányad, azaz a bevétel 60%-a után kell megfizetni az szja-t, viszont több járulékot kell fizetni, mint a tételes költségelszámolásnál, mert az átalányban megállapított jövedelem után kell fizetni a járulékokat.

És bizony az átalányadó még jobb a tételesnél is.

katavagynemkataatalanyadois.png

 

Úgy néz ki, hogy a bújtatott munkaviszonyt a 40%-os adó megfizetésével akarják legalizálni. De arról szó sincs, hogy ha megfizetted ezt a 40%-os plusz adót, akkor egy későbbi ellenőrzés során nem fogják átminősíteni a katás vállalkozásod munkaviszonnyá, ami bizony további fizetési kötelezettséggel jár.

 

Ha mindezt megnézzük magasabb jövedelemmel, akkor látszik, hogy kb 11.650.000 Ft/év jövedelemnél kezd rosszabb lenni az átalányadó. Amit amúgy max 15 millió forintig lehet alkalmazni.

 

katavagynemkataosszes.png

 

Hansúlyozom, EZ MÉG NINCS MEGSZAVAZVA!

 

A kormányinfón elhangzott olyan javaslat is, hogy tovább emelik a 12 millió forintos kata keretet, e felett viszont sávosan több katát kell fizetni. Ez egyrészt jó hír, másrészt viszont arról nem volt szól, hogy az áfa alanyi mentesség értékhatárát is hozzá emelik, azaz újabb bonyodalmak várhatóak.

 

 

 

KATA TANODA - online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

katatanoda.jpg

 

 

A Kata Tanoda egy videósorozatból, egy szöveges ebookból és mellékletekből áll. A videók és az ebook tartalmazza az elméletet, és a mellékletekben van a gyakorlati rész.
 
A videón általános vállalkozási ismeretek vannak, ezen belül részletesebben a kata adózásról, érthető nyelven, a lényeget kiemelve.
 
A szöveges rész ugyanez, csak sokkal pontosabban, mert valaki hallgatni szereti és valaki olvasni.
 
A mellékletek szöveges útmutatókat tartalmaznak, képernyőképekkel olyan témákban, mint:
 
 • hogyan kell elindítani a webes ügysegéden egy katás egyéni vállalkozást,
 • milyen adatbejelentőket, változásbejelentőket kell leadni a nav, önkormányzat, kamara felé,
 • hogyan lehet ellenőrizni az adófolyószámlát,
 • hogyan lehet nullás igazolást, jövedelemigazolást kérni,
 
Továbbá tartalmaz
 • kata-kft összehasonlító kalkultátort,
 • kata bevételi nyilvántartást,
 • kata vállalkozási szerződésmintát,
 • katás navos ellenőrzési kérdéseket,
 • kata bevallás kitöltési útmutatót,
   
A Kata Tanoda adózási részének lektora Ruszin Zsolt adószakértő, könyvvizsgáló, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, a szakma nagyágyúja, aki nem fél nekimenni az adóhatóságoknak.

 

A videók a későbbiekben is elérhetőek lesznek, nem fogjuk letörölni, és ha bármilyen törvényi változás lesz, frissíteni fogjuk, amit ingyen adunk azoknak, akik megvásárolták a Kata Tanodát.
 
Van már egy online tanfolyamunk, de az általánosságban beszél a vállalkozási alapismeretekről,ez viszont kifejezetten a katáról szól, bár vannak benne olyan részek, amelyek az online vállalkozói képzésben is benne vannak.

 

 

Gyakorló katás vállalkozóként és katásokat könyvelőként folyamatosan figyelem a kata adózás változásait.

 

Ha szeretnéd, hogy megosszam veled ezeket az információkat,

 

 

iratkozz fel a Kata Hiradó hírlevelünkre.

 

 

Online számla

Itt viszont változás lesz 2020. július 1-től. Minden számlát jelenteni kell online a Nav-nak, még az alanyi menteseknek is, ha belföldi adóalany felé állítanak ki számlát (egyéni vállalkozó is az!).

2021. január 1-től viszont már a magánszemély részére kiállított számlákat is jelenteni kell. Bővebb informáicót itt találsz róla.

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

Blog kategória: 

Bemutatkozás

 

Üzleti terv készítésével, vállalkozás indítási, adó és számviteli tanácsadással foglalkozunk. Időről-időre vállalkozói képzést szervezünk azoknak, akik szeretnék megérteni, hogyan készül az üzleti terv, hogyan kell elindítani egy vállalkozást, hogyan kell kiválasztani a legoptimálisabb adózási módot, mi a pénzforgalmi szemlélet és hogyan értelmezzék számviteli eredményüket.

Vállalkozói képzés

 

Üzleti terv, vállalkozás indítás, adó és számviteli ismeretek - vállalkozást tervezőknek és vállalkozóknak.

Időtartam: 2 nap

Részletes ismertető

Rólunk

Vállalkozásindításban, adózásban, pénzügyi és üzleti működésben segítünk. Üzleti terv készítés, könyvelés, adótanácsadás, vállalkozói képzés található szolgáltatásaink között.

 

Elérhetőségeink