Ugrás a tartalomra

Ki tud szüneteltetni?

 

Egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni, céget nem. Ha céged van és munkaviszonyban dolgozol, lehetsz részmunkaidős.

 

Ahhoz, hogy munkanélkülire tudj menni, elég a vállakozás szüneteltetése, nem kell megszüntetni.

 

Az oldal alján találsz egy letölthető pdf-et, ami lépésről lépésre képernyőképekkel megmutatja a szükséges teendőket.

De előbb még olvasd el a további információkat.

 

Azt javaslom, még várj pár napig a szüneteléssel, a márciusi katát már így is ki kell fizetni - ha csak nem hoznak ezzel ellentétes szabályt - és naponta jelennek meg új hírek.

Ezeket értelmezni fogjuk és közzétesszük.

 

Kataváltozásokról és a 2020-as adóváltozásokról itt találsz bővebb információt.

 

Vállalkozás szüneteltése - videó

 

05_nyuszis.jpg

Szünetelés menete

 

A webes ügysegéden az egyéni vállalkozó a saját ügyfélkapujával tudja indítani. Szüneteltetni minimum egy hónapig, maximum két évig lehet. Két év után automatikusan megszüntetésre kerül az egyéni vállalkozás.

Szünetelés alatt nem lehet tevékenységet végezni, nem kell járulékot fizetni, viszont ha nincs máshol biztosításunk, akkor érvényes tb-nk sincs, úgyhogy be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alá.

Szünetelés előtt le kell adni a záróbevallásokat, amiben jelöljük a szünetelés tényét, hogy ne kapjunk felszólítást a bevallásra a hatóságoktól.

 

Kinek kell jelenteni a szünetelést?

 

Amint már említettem, először a webes ügysegéden kell jelenteni. A bejelentést követő naptól él a szünetelés, úgyhogy vigyázzunk, mikor indítjuk, mert pl. egy katásnál, ha akár egy napot is katás, ki kell fizetni egész hónapra a katát, ráadásul időnként akadozik a webes ügysegéd, érdemes nem az utolsó napra hagyni a szünetelés indítását.

 

Hova kell még bejelenteni a szünetelést?

 

Ezután be kell küldeni a helyi önkormányzat felé egy változásbejelentőt, hogy a vállalkozás szünetel.

A kamarát nem érdekli, hogy kicsit szünetelünk, csak ha egész évben áll fenn a szünetelés, akkor mentesülünk a kamarai díj fizetése alól.

 

Nézz bele  az online vállalkozói képzésünkbe!

 

Milyen bevallásokat kell leadni szüneteléskor?

 

Ha költségelszámolásos egyéni vállalkozók vagyunk, akkor le kell adni az 58-as járulékbevallást, jelölni a szünetelést, és ha még mellé áfások is vagyunk, akkor záró áfabevallás is kell.

30 napon belül le kell adni a helyi iparűzésiadó bevallást. Éves szja bevallást nem kell leadni szüneteléskor, csak a tárgyévet követő február 25-ig.

Katásnál arra a hónapra kell leadni a 101E nyomtatványt, amikor már nem kell fizetni a katát, de csak az első hónapra, utána nem írják elő a katát addig, amíg vissza nem tér a vállalkozás. Azért ezt az adófolyószámlán ellenőrizni kell. Kata bevallást nem kell leadni, csak tárgyévet követő február 25-ig.

 

Hogyan lesz érvényes tb?

 

Ha nincs máshol biztosításunk, akkor ahhoz, hogy legyen érvényes tb-nk, be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alá.

 

Álláskeresési járadék (munkanélküli segély)

 

Mint említettem, ahhoz, hogy álláskeresési járadékot kapj, elég az egyéni vállalkozásod szüneteltetni, nem kell megszüntetni. Ebben a bejegyzésben arról találsz bővebb információt, hogyan kell intézni az álláskeresési járadékot (munkanélküli segélyt) elektronikusan.

 

KATA adózás videó

 

ONLINE vállalkozói képzés

 

KATA TANODA - online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

 

Letölthető pdf - Szünetelés szabályai lépésről lépésre (nem feliratkozáshoz kötött).

 

 

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

Chatelek Anitával - Vállalkozás Okosan chatbotja

Blog kategória