Vállalkozás szüneteltetése

Jelenlegi hely

Nincs időd megkeresni, elolvasni, értelmezni a vállalkozókra vonatkozó törvényeket?

NEKEM VAN.

Vállalkozói tudás, ahol az érthetőség a gyakorlattal párosul.

Online Vállalkozói Képzés - nézz bele!

 

Ki tud szüneteltetni?

Egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni, céget nem.

05_nyuszis.jpg

Szünetelés menete

A webes ügysegéden az egyéni vállalkozó a saját ügyfélkapujával tudja indítani. Szüneteltetni minimum egy hónapig, maximum két évig lehet. Két év után automatikusan megszüntetésre kerül az egyéni vállalkozás.

Szünetelés alatt nem lehet tevékenységet végezni, nem kell járulékot fizetni, viszont ha nincs máshol biztosításunk, akkor érvényes tb-nk sincs, úgyhogy be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alá.

Szünetelés előtt le kell adni a záróbevallásokat, amiben jelöljük a szünetelés tényét, hogy ne kapjunk felszólítást a bevallásra a hatóságoktól.

 

Kinek kell jelenteni a szünetelést?

Amint már említettem, először a webes ügysegéden kell jelenteni. A bejelentést követő naptól él a szünetelés, úgyhogy vigyázzunk, mikor indítjuk, mert pl. egy katásnál, ha akár egy napot is katás, ki kell fizetni egész hónapra a katát, ráadásul időnként akadozik a webes ügysegéd, érdemes nem az utolsó napra hagyni a szünetelés indítását.

 

Hova kell még bejelenteni a szünetelést?

Ezután be kell küldeni a helyi önkormányzat felé egy változásbejelentőt, hogy a vállalkozás szünetel.

A kamarát nem érdekli, hogy kicsit szünetelünk, csak ha egész évben áll fenn a szünetelés, akkor mentesülünk a kamarai díj fizetése alól.

 

Nézz bele ingyen a vállalkozói képzésünkbe!

 

Milyen bevallásokat kell leadni szüneteléskor?

Ha költségelszámolásos egyéni vállalkozók vagyunk, akkor le kell adni az 58-as járulékbevallást, jelölni a szünetelést, és ha még mellé áfások is vagyunk, akkor záró áfabevallás is kell.

30 napon belül le kell adni a helyi iparűzésiadó bevallást. Éves szja bevallást nem kell leadni szüneteléskor, csak a tárgyévet követő február 25-ig.

Katásnál arra a hónapra kell leadni a 101E nyomtatványt, amikor már nem kell fizetni a katát, de csak az első hónapra, utána nem írják elő a katát addig, amíg vissza nem tér a vállalkozás. Azért ezt az adófolyószámlán ellenőrizni kell. Kata bevallást nem kell leadni, csak tárgyévet követő február 25-ig.

 

Hogyan lesz érvényes tb?

Ha nincs máshol biztosításunk, akkor ahhoz, hogy legyen érvényes tb-nk, be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alá.

 

Blog kategória: 

Hírlevél

 

Tippek Okos vállalkozóknak, hogy ne veszítsd el a jó irányt!

Iratkozz fel hírlevelünkre és légy naprakész a vállalkozásodat érintő kérdésekben!

* kötelező

Bemutatkozás

 

Üzleti terv készítésével, vállalkozás indítási, adó és számviteli tanácsadással foglalkozunk. Időről-időre vállalkozói képzést szervezünk azoknak, akik szeretnék megérteni, hogyan készül az üzleti terv, hogyan kell elindítani egy vállalkozást, hogyan kell kiválasztani a legoptimálisabb adózási módot, mi a pénzforgalmi szemlélet és hogyan értelmezzék számviteli eredményüket.

Vállalkozói képzés

 

Üzleti terv, vállalkozás indítás, adó és számviteli ismeretek - vállalkozást tervezőknek és vállalkozóknak.

Időtartam: 2 nap

Részletes ismertető

Rólunk

Vállalkozásindításban, adózásban, pénzügyi és üzleti működésben segítünk. Üzleti terv készítés, könyvelés, adótanácsadás, vállalkozói képzés található szolgáltatásaink között.

 

Elérhetőségeink