Ugrás a tartalomra

Ki tud szüneteltetni?

 

Egyéni vállalkozást lehet szüneteltetni, céget nem. Ha céged van és munkaviszonyban dolgozol, lehetsz benne részmunkaidős.

 

Ahhoz, hogy munkanélkülire tudj menni, elég a vállalkozás szüneteltetése, nem kell megszüntetni.

 

 

 

 

05_nyuszis.jpg

Szünetelés menete

 

A webes ügysegéden az egyéni vállalkozó a saját ügyfélkapujával tudja indítani. Szüneteltetni minimum egy hónapig, maximum három évig lehet.

Három év után automatikusan megszüntetésre kerül a szünetelő egyéni vállalkozás.

Szünetelés alatt nem lehet vállalkozói tevékenységet végezni, nem kell járulékot fizetni, viszont ha nincs máshol biztosításunk, akkor érvényes tb-nk sincs, úgyhogy  egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni, viszont ezt már nem kell bejelenteni, automatikusan előírásra kerül.

Szünetelés előtt le kell adni a záróbevallásokat, amiben jelöljük a szünetelés tényét, hogy ne kapjunk felszólítást a bevallásra a hatóságoktól.

 

Kinek kell jelenteni a szünetelést?

 

Amint már említettem, először a webes ügysegéden kell jelenteni. A szünetelés legkorábban  bejelentést követő naptól él, úgyhogy vigyázzunk, mikor indítjuk, mert pl. egy katásnál, ha akár egy napot is katás, ki kell fizetni egész hónapra a katát, ráadásul időnként akadozik a webes ügysegéd, érdemes nem az utolsó napra hagyni a szünetelés indítását.

A szünetelés kezdőnapja nem lehet korábbi a bejelentést követő napnál, és a bejelentés után nem módosítható. Egyszerre csak egy kezdő időpont jelenthető be. Legalább egy hónapig kell szünetelni.

Már meg lehet adni az időpontját is.

egyenivallalkozasszuneteles

 

Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése alatt a székhelyadatban bekövetkezett változás is kizárólag a Webes Ügysegéddel jelenthető be. A szünetelés időtartama alatt kizárólag a megváltozott székhelyadat jelenthető be, más adatváltozás bejelentésére nincs lehetőség.

Fokozott figyelemmel járj el a szünetelés vagy a tevékenység megszüntetésének bejelentése során, mert a bejelentett időpont utólag nem módosítható, kizárólag újabb, korábbi időpont jelenthető be!

Az újrakezdés dátumát nem lehet előre megadni.

 

Hova kell még bejelenteni a szünetelést?

 

Már nem kell bejelenti a helyi önkormányzat felé a változásbejelentőt, hogy a vállalkozás szünetel, mert az egyablakos rendszeren keresztül automatikusan értesülnek róla.

A kamarát nem érdekli, hogy kicsit szünetelünk, csak ha egész évben áll fenn a szünetelés, akkor mentesülünk a kamarai díj fizetése alól, de ide sem kell már megtenni a bejelentést, ez is automatikus.

 

Milyen bevallásokat kell leadni szüneteléskor?

 

Ha költségelszámolásos egyéni vállalkozók vagyunk, akkor le kell adni az 58-as járulékbevallást, jelölni a szünetelést, és ha még mellé áfások is vagyunk, akkor záró áfabevallás is kell.

30 napon belül le kell adni a helyi iparűzésiadó bevallást. Éves szja bevallást nem kell leadni szüneteléskor, csak a tárgyévet követő február 25-ig.

Katásnál már nem kell leadni a T101E nyomtatványt, hogy ne írják elő a katát a szünetelés miatt, mert ezt automatikusan érzékelik az egyablakos rendszeren keresztül.

Azért ezt az adófolyószámlán ellenőrizni kell. Kata bevallást nem kell leadni szüneteléskor, csak tárgyévet követő február 25-ig.

 

Hogyan lesz érvényes tb?

 

Ha nincs máshol biztosításunk, akkor ahhoz, hogy legyen érvényes tb-nk, fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, de már nem kell beadni semmilyen nyomtatványt, automatikusan elő fogják írni.

 

Na azért itt vannak még problémák, ha szünetelsz, lehet, hogy mégis előírják a katát, és közben az egészségügyi szolgáltatási járulékot vagy ha visszajössz a szünetelésből, hiába fizeted a katát, mégis előírásra kerül az egészségügyi szolgáltatási járulék, ezért fontos, hogy minden hónapban ellenőrizd a folyószámlád és ha gond van, akkor e-papíron írj az adóhatóságnak.

 

Álláskeresési járadék (munkanélküli segély)

 

Mint említettem, ahhoz, hogy álláskeresési járadékot kapj, elég az egyéni vállalkozásod szüneteltetni, nem kell megszüntetni. Ebben a bejegyzésben arról találsz bővebb információt, hogyan kell intézni az álláskeresési járadékot (munkanélküli segélyt) elektronikusan.

 

Ha további segítségre van szükséged, keress minket bátran.

 

Addig is itt egy összefoglaló cikk, ahol nagyon sok hasznos információt találsz.

 

Elérhető online termékeink, amelyek elengedhetetlenek egy vállalkozó részére

 

Hogyan legyél vállalkozó? Vállalkozásindítási mini ebook

Adókalkulátorok

Kata Tanoda - online tanfolyam katás vállalkozóknak

Egyéni vállalkozók könyve - ami nem csak az adózásról szól

Vállalkozói képzés

Brutál Vállalkozói képzés Pakk - a legjobb ajánlatunk

 

 

 

 

Köszönöm, hogy egy megosztással támogatod a munkámat.

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

 

Blog kategória

AKCIÓ! Brutál Vállalkozói Képzés Pakk! 50%-os kedvezmény az összes online termékre!

Használd fel a Vállalkozás Okosan egy évtizedes vállalkozói tapasztalatát ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyél.

 A félelmeid helyett a lehetőségeid lásd, hogy továbbfejlődhess.

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.