Ugrás a tartalomra

NAV adófolyószámla lekérdezése

 

KATA mentesítés

 

KATA tartozás részletfizetése

 

belepes_0.png

 

Ebben a bejegyzésben a NAV adószámla lekérdezését mutatom meg, és elmagyarázom, hogy mi mit jelent.

 

Belépés az Ebevre

 

Itt tudsz belépni az ebevre.

 

Szükség lesz az ügyfélkapudra, lépj be.

 

ugyfelkapu.png

Szolgáltatások

 

szolgaltatasok.png

 

Adószámla

 

adoszamla_0.png

 

Új lekérdezés

 

ujlekerdezes.png

 

Adózó és az időszak kiválasztása (lehet későbbi dátumot is választani, de lehet aznapra is lekérni), Lekérdezés indítása.

 

adozokivalasztasa.png

 

Dolgozik a rendszer, jobbra lenn egy szürke pdf-et látsz.

 

szurkepdf.png

 

 

Ha kész a lekérdezés, kiírja, hogy Elkészült eredmények! Kattints rá.

 

elkeszulteredmeny.png

 

Piros pdf-re kattints rá.

 

pirospdf.png

 

 

Adószámla értelmezése

 

Bal oldali oszlopban látod a kötelezettség oldalt, azaz a fizetési kötelezettségek előírását, jobb oldalon meg a pénzforgalmi oldalt, azaz a befizetéseket.

 

kot-penz.png

KATA adószámla

 

Katánál ez így néz ki. Ez egy normál katás folyószámla, ahol nem volt tartozás, nincs mentesített tevékenység, és határidőben be lett fizetve a kata.

 

katanormal.png

 

Kata adó előírása a folyószámlán

 

A katát utólag írják elő, azaz a januári katát 02.12, februári katát 03.12, márciusi katát 04.12 (helyett 04.14, mert munkanszüneti nap volt a 12.)

Jellemzően huszadika után írják elő az előző havi katát, így ha huszadika előtt kérdezed le a folyószámlád, nem fogsz valós képet látni, mert esetleg túlfizetést mutat, mert te befizetted a katát, de még nem írták elő.

 

Részletfizetés

 

Azoknak a katásoknak, akiknek márciusban volt kata tartozása, erre kaptak részletfizetést, de csak a márciusi fennálló kata tartozásra. Ez így néz ki.

 

reszletfizetes1.jpg

Azaz, ha februári katát, ami 03.12-én volt esedékes, nem fizetted meg (vagy több havi kata tartozásod volt), akkor erre kaptál részletfizetést, amit majd a veszélyhelyzet után, több havi részletben, kamatmentesen fizethetsz vissza.

Fontos, hogy az ezután keletkező kata tartozásra nem kapsz részletfizetést, azaz ha nem fizetted be a márciusi katát 04.14-ig, azt bizony már előírják. Itt egy példa rá.

Itt az látszik, hogy a februári katára kapott részletfizetést, amit 03-12-vel kellett volna megfizetni, de már előírták a márciusi katát, amit 04.14-én kellett volna fizetni, de ez nem történt meg, így jelenleg 50.000 ft a tartozás. Igazából 100.000 ft, de ebből 50.000 ft-ra kapott részletfizetést.

 

katareszlet-csakmarcius.png

 

 

ELŐÍRTÁK MÁR A KATA RÉSZLETFIIZETÉST

 

 

fszla-kata.png

 

KATA mentesítés

 

A rendelet szerint akik a felsorolt tevékenységet végezték februárban, a kata megfizetése alól mentességet kapnak. Itt találod a kódokat és a részleteket.

A mentesítés automatikus, azaz ha fel volt véve ilyen tevékenységed, akkor ezt fogod látni a folyószámlán. (Ha ezt ma még nem látod, kérdezd le 21-én a folyószámlád, mert nem mindenkinek mutatja még a jó állapotot.)

 

katamentesseg.png

Itt azt látod, hogy 04.14-re előírták a katát, de megkapta a mentességet, így lemínuszolták. A jobb oldali oszlopban látod, hogy nem is lett megfizetve a kata.

 

Túlfizetés

 

kapottdemegfizette.png

 

Itt azt látod, hogy kapott mentesítést, de közben be is lett fizetve a kata 04.11-én, így az 50.000 ft-os túlfizetés valós.

 

1 millió forintos kata keret és a mentesítés

 

Azt még nem tudjuk pontosan, hogy aki kapott mentesítést, mi van az 1 millió forintos kata kerettel.

A kata törvény azt mondja, hogy ha valak nem fizeti a havi katát, akkor nem jár a havi 1 millió ft-os keret.

A rendelet, amit hoztak a veszélyhelyzetre vonatkozóan, nem tartalmazza, hogy a mentesítés esetén is jár-e az 1 millió ft-os keret, de nem is mondja ki, hogy nem jár.

Ugyan van néhány navos állásfoglalás, ami azt írja le, hogy jár a keret, és olyan is volt, hogy nem jár, de utána ezt korrigálták, viszont az állásfoglalás végén ott van, hogy jogi erővel nem bír, szóval nem tudjuk pontosan.

A nav oldalán a Gyakran ismételt kérdések között is az szerepel, hogy jár, de ez akkor sem törvény vagy rendelet.

Én azt javaslom, hogy ha kaptál mentesítést, de nem kell, mert van bevételed, és szükséged van a 12 millió ft-os éves keretre, akkor fizesd ugyanúgy tovább a katát, mert akkor legalább a törvénynek megfelelsz, és majd a túlfizetést lehet később rendezni.

 

A bejegyzést folyamatosan frissítjük az új információkkal.

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

 

Blog kategória