Ugrás a tartalomra

Kezdő vállalkozó adózása

 

A kérdés egyszerű, a válasz már kevésbé. Akár a középiskola vagy főiskola elvégzése után, akár sok éves munkaviszony után, ha valaki úgy dönt, hogy saját lábára akar állni, nincs könnyű dolga eligazodni a vállalkozók világában.

Milyen típusú vállalkozást válasszunk? Egyéni vállalkozást? Bt, kft? Milyen adózást? Melyik a legkedvezőbb? Erre a kérdésre akkor lehet jól válaszolni, ha ismerjük az adott tevékenység várható bevételét és költségét, továbbá az ügyfélkört.

 

 

 

Induló vállalkozásoknak szoktam javasolni a katás egyéni vállalkozást, ez tökéletesen megfelel arra, hogy kipróbáljuk magunkat vállalkozóként. Egyéni vállalkozás indítása ingyenes, ügyfélkapu kell hozzá, szüneteltethető és megszüntethető ügyvédi közreműködés nélkül, azaz nincsenek plusz költségek.

 

Ha a katás egyéni vállalkozást választjuk, az adó kiszámítható, főállásban havi 50 ezer forint, mellékállásban (ha van mellette 8 órás munkaviszonyunk, vagy elértük az öregségi nyugdíjkorhatárt) havi 25 ezer forint, az iparűzési adó évente 50 ezer forint. De azért figyelj a 2021-es kata változásokra.

 

Kata helyett átalányadó?

 

Ha vállalkozni szeretnénk, nyilván már tudjuk, hogy mi az a tevékenység, amit végezni fogunk. Ennek meg kell becsülni a várható havi bevételét, és abból kell levonni a havi 50 ezer forintot, a többi a mienk. Katás egyéni vállalkozás évi 12 millió forint árbevételig éri meg, ami havi 1.000.000 ft bevételt jelent, ebből 50 ezer ft az adó, és akár havi 950 ezer forinttal azt csinálunk, amit akarunk. Ezt könnyű leírni, nyilván azt az 1 millió forintot meg is kell keresni.

 

KATA TANODA - online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

 

 

Egyéni Vállalkozók Könyve

 

Még azt kell eldönteni, hogy áfásak legyünk vagy sem. Ha a tevékenységünket főleg magánszemélyek részére végezzük pl. manikűr vagy masszázs, akkor nem igazán éri meg áfásnak lenni, mert akkor 27%-kal leszünk drágábbak, mint akik ezt alanyi mentesként végzik.

Ha cégnek végzünk tevékenységet, aki szintén áfakörös, akkor őt nem fogja érdekelni, hogy mi áfásak vagyunk, mert a kiállított számlánk áfa tartalmát visszaigényli.

Ha az adott cég, akinek nyújtjuk a szolgáltatást, esetleg alanyi mentes, akkor nem fog annyira örülni a mi áfás számlánknak, mert nem vonhatja le, de azért nem veszik el az az áfa tartalom, költségként elszámolhatja.

Áfakör választásánál a másik szempont, hogy milyen költségeink fognak várhatóan felmerülni. Pl. ha egy informatikus úgy dönt, hogy vállalkozást indít, és most fog venni számítógépet, szoftvert, nyomtatót, akkor azért meggondolandó, hogy ezeknek a termékeknek az áfáját vissza lehet igényelni.

Ami nagyon fontos, az alanyi mentesség belföldre vonatkozik, azaz előfordulhat olyan eset, hogy ha külföldi partnernek állítunk ki számlát, áfát kell fizetni, erre tessék figyelni. Ha áfásak leszünk, választhatjuk a pénzforgalmi elszámolás lehetőségét, ami azt jelenti, hogy akkor kell befizetni az áfát, ha a kiállított számlánkat kiegyenlítették, cserében viszont akkor vonhatjuk le a bejövő költségszámlánk áfatartalmát, ha ezt mi is kifizettük a szállító részére.

Ha a vállalkozás eléri az évi 12 m forintos árbevételt (ez az áfát nem tartalmazza), akkor kötelezően áfás lesz, és 2 évig nem választhatja az alanyi mentességet. Katánál a 12 m ft felett jön a 40%-os adó, ami már annyira nem éri meg.

De ha már ott tartunk, akkor érdemes elgondolkodni, hogyan tovább, más vállalkozási forma, más adózás, de indulásnak tökéletesen megfelelő a kata. Az adókalkulátoraink segíthetnek a választásban.

Ha áfásak vagyunk, vállalkozói bankszámlanyitásra kötelezett az adott vállalkozás. Alanyi mentesként ez a kötelezettség nem áll fenn, de csak az egyéni vállalkozásra igaz ez.

Kata választásánál sokan emlegetik a rejtett vagy vélelmezett munkaviszonyt.

 

Mit is jelent ez?

 

Ha pl. felveszünk egy alkalmazottat, 8 órában, minimálbérért, ez havonta többe kerül nekünk, mint a kata 50 ezer forintja, azaz azt feltételezik, hogy kirúgom az alkalmazottat, ráveszem, hogy csináljon katás egyéni vállalkozást, és fizetem a havi 50 ezer forint katáját, és még így is jobban járok, mintha 8 órában minimálbérért foglalkoztatnám. De ezért a törvény a kisadózót teszi felelőssé, azaz azt mondja, hogy a kisadózónak kell bizonyítani, hogy ez nem rejtett munkaviszony.

 

Hogyan lehet ezt bizonyítani?

 

Leginkább egy jó vállalkozási szerződéssel, amiben szerepel, hogy a kisadózó a saját székhelyén, a saját eszközeivel, a saját munkarendjében végzi az adott tevékenységet, és a 2015-ös változások szerint már az is jó, ha van máshol 8 órás munkaviszonya.

Azért a szerződés még nem nyújt teljes biztonságot, a revizoroknak lehetősége van megkérdezni az adott vállalkozás dolgozóit, hogy látott-e ott minket minden nap, napi hány órában, és ha tényleg rejtett munkaviszonyról van szó, akkor ez hamar kiderülhet, de ha a rejtett munkaviszony lehetősége nem áll fenn, akkor ne féljünk a katától, mert ez egy kedvező adózási lehetőség. Jelentési kötelezettség évi 1 millió forint árbevétel felett van, ezt jelölni kell az éves kata bevallásban.

 Ha Európai Uniós tagállammal dolgozunk, előtte kérjünk közösségi adószámot.

Könyvelő nélkül nem javaslom elindítani a vállalkozást. Egy vállalkozónak azzal kell foglalkozni, hogy üzletet szerezzen, és nem azzal, hogy nézze a sűrűn változó jogszabályokat.

Ha szeretnéd, hogy javasoljak Neked jó könyvelőt, töltsd ki az űrlapot.

Ha további segítségre van szükséged, keress minket bátran.

 

Addig is itt egy összefoglaló cikk, ahol nagyon sok hasznos információt találsz.

 

Elérhető online termékeink, amelyek elengedhetetlenek egy vállalkozó részére

 

Hogyan legyél vállalkozó? Vállalkozásindítási mini ebook

Adókalkulátorok

Kata Tanoda - online tanfolyam katás vállalkozóknak

Egyéni vállalkozók könyve - ami nem csak az adózásról szól

Vállalkozói képzés

Brutál Vállalkozói képzés Pakk - a legjobb ajánlatunk

 

 

 

 

Köszönöm, hogy egy megosztással támogatod a munkámat.

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

 

Katás vállalkozó akarsz lenni?

Online tanfolyam katás vállalkozóknak

Minden a KATA adózásról. KATA TANODA.

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.