Ugrás a tartalomra

ÁFA 2024

Alanyi áfamentesség értékhatára – pénzforgalmi áfa

ÁFA - általános forgalmi adó

eÁFA 2024

 

Az áfa legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem a mienk!

Kell-e félni attól, hogy ha esetleg áfás leszel?!

 

09_oroszlanos_.jpg

 

Áfás vagy ne áfás legyen a vállalkozás?

 

Vállalkozás indításakor döntened kell, hogy belépj-e az áfa körbe vagy sem. Mit jelent ez?

 

Ha elindult a vállalkozásunk, és kiállítjuk az első számlánkat és áfásak vagyunk, akkor a számlában fel kell számítani az áfát. Nézzük a legegyszerűbb esetet.

1.000.000 + 270.000 = 1.270.000 ft

 • ahol az 1.000.000 ft a nettó árbevételünk, azaz a kiszámlázott termék vagy szolgáltatás nettó ára
 • a 270.000 ft, a 27%-os áfa
 • az 1.270.000 ft pedig a számla bruttó értéke.

 

 

Ha közben veszünk valamit 100.000 + 27.000 = 127.000 ft értékben,

 • ahol a 100.000 ft, a nettó költség
 • a 27.000 ft a levonható áfa
 • a 127.000 ft a számla fizetendő bruttó értéke.

 

Mit jelent ez áfa szempontból?

 

Van 270.000 ft fizetendő áfa, ebből lejön a 27.000 ft levonható áfa, azaz 243.000 ft fizetendő áfa lesz a havi fizetendő összeg.

 

Áfa mértéke

 

Az általános kulcs 27%, de vannak kedvezményes kulcsok is, a 18%-os, és az 5%-os, 2024-től 0%-os, továbbá van a tárgyi adómentesség, és az alanyi mentesség.

 

Az áfa (általános forgalmi adó) egy olyan adó, amely szinte minden termék, szolgáltatás árában jelen van. Jellemzően a termék/szolgáltatás nettó, azaz áfa nélküli árának 27%-a.

 

Magánszemélyként az áfával csak annyi dolgunk van, hogy morgunk miatta, milyen magas és ezért minden milyen sokba kerül. Ha vállalkozóként eladunk vagy veszünk valamit, annak áfáját viszont be kell vallanunk, és vagy be kell fizetnünk, vagy visszaigényelhetjük, amennyiben bejelentkeztünk az áfa hatálya alá.

 

Könyvelőt keresel? Lépj be a csoportunkba.

 

Vagy ha azt szeretnéd, hogy én javasoljak Neked jó könyvelőt, akkor töltsd ki ezt az űrlapot.

 

Mit jelent az, hogy bejelentkeztünk az áfa hatálya alá?

 

Azt jelenti, ha oda bejelentkeztünk, akkor lesz lehetőségünk áfát visszaigényelni, illetve kötelesek leszünk áfát felszámítani. A vállalkozások nagy részének érdemes az áfa alá bejelentkezni, vannak azonban olyan tevékenységek, amelyeknél nem okvetlenül éri meg. Ha az áfa alá tartozunk, akkor meghatározott időszakonként áfa bevallást kell benyújtanunk, és áfát is kell fizetnünk vagy visszaigényelnünk.

Ha jellemzően magánszemélyek a vevőink és kevés az elszámolható költségünk, valószínűleg jobban járunk, ha nem jelentkezünk be az áfa alá. A választás, hogy bejelentkezünk az áfa alá vagy sem, a cég indításakor felmerülő kérdés és árbevételhez kötött. Ez az érték 2024-ben 12 millió forint. Az értékhatár elérése után - abban a számlában, ahol ezt elérjük,  a teljesítés számít! - már kötelező felszámítani az áfát.

 

Hogyan működik, mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Ha vállalkozóként valamit eladunk, bevételünk keletkezik. A keletkezett bevétel utáni áfát meghatározott időszakonként (havonta, negyedévente vagy évente) be kell vallani, és be kell fizetni. Ha valamit eladtam bruttó (azaz áfával növelten) 12.700 forintért, akkor annak csak az áfa nélküli része (10.000 forint) az „enyém”, pontosabban a vállalkozásé, a fennmaradó 2.700 forint, mint fizetendő adókötelezettség keletkezik.


Ha alapanyagot veszek mondjuk nettó 5.000 forintért, vagyis  bruttó 6.350-ért, a vásárlás összegének, azaz a 6.350 forintnak az áfáját (1.350 ft) visszaigényelhetem (levonhatom a fizetendőből). Azaz 2.700 ft befizetendő áfa  áll szemben az 1.350 ft visszaigényelhetővel, vagyis ténylegesen 1.350 ft  áfát kell befizetnem. Ugyanis ez az 1.350 ft az adott áfa-elszámolási időszak alatt keletkezett bevételek és kiadások áfa különbözete.

Ha több a bevételem, mint az elszámolható áfás költségem, akkor áfát befizetnem kell, ha kevesebb a bevételem, mint az elszámolható áfás költségem, akkor visszaigényelhető áfám keletkezik.

 

 

Nettó

Áfa

Bruttó

Bevétel

10.000

2.700

12.700

Kiadás (költség)

-5.000

-1.350

-6.350

Egyenleg

+5000

+1.350

+6.350

 

   
Nem véletlenül használtuk az „elszámolható költség” kifejezést. Az adótörvények kimondják, hogy csak olyan költséget szabad elszámolni, amely közvetlenül a vállalkozási tevékenység érdekében merült fel. Azaz ha pl. szobafestő vagyok, ha festéket, létrát, ecsetet veszek, ezek ilyennek számítanak.

Léteznek azonban olyan költségek is, amelyek áfa tartalmát nem, vagy csak részben lehet elszámolni. Ezzel kapcsolatban kérjünk könyvelőnktől felvilágosítást, hogy fölöslegesen ne kérjünk számlát valamiről (jellemzően üzemanyag, parkolás, személygépkocsi beszerzés stb).

Fontos tudni, vannak olyan típusú kiadások, amik szintén költségként elszámolhatóak (azaz a vállalkozás társasági adóalapját csökkentik), de a fizetendő áfát mégsem. Ezek jellemzően a havi munkabérekre és járulékokra fordított kiadások, bankköltség, biztosítás.

Így ha nyomon követjük cégünk bevételeit és kiadásait (a kiadások között azt, hogy közülük mi az, aminek az áfája visszaigényelhető), legalább nagyságrendileg tisztában lehetünk azzal, hogy a következő áfabevalláskor kb. mennyi befizetendő, esetleg visszaigényelhető adónk lesz.

 

Iratkozz fel Youtube csatornánkra, hogy ne maradj le a hamarosan érkező következő videóról!

 

Miért érdemes ezt nyomon követni?

 

Amikor áfabevallásunkat beadjuk, ha fizetendő áfánk van, azt azonnal be kell fizetni (pontosabban adott hónap vagy negyedév 20.-áig). Ha visszaigényelhető adónk van, fő szabályként az adóhatóságnak jellemzően a bevallás benyújtásától számítva 75 napja van arra, hogy visszaigényelt áfánkat kiutalja. Vagyis ennyi ideig használják a pénzünket, ennyi ideig kell várnunk arra, hogy ahhoz hozzájussunk.

Tovább nehezítheti egy vállalkozás helyzetét, hogy az általa kiállított számla után az áfát be kell fizetni, függetlenül attól, hogy annak a számlának az ellenértékét a cég megkapta-e, kivéve, ha bejelentkezett a pénzforgalmi áfa alá, de ezt sem teheti meg minden vállalkozás, értékhatárhoz kötött a bejelentkezés.

Ilyenkor bizony az a helyzet áll elő, hogy egyrészt kifizettük a felmerült költségeket, és olyan bevétel után fizettünk adót, amit még nem kaptunk meg. Amennyiben hitelből, vagy támogatás igénybevételével valósítunk meg egy beruházást, annak az áfáját sem szokták finanszírozni, azaz a megvalósítás során csak a költségek nettó értékét veszik figyelembe (éppen az áfa visszaigényelhetősége miatt), viszont a felmerülő kiadások áfáját nekünk egyből meg kell fizetni.

A tervezés során ezért erre mindig figyeljünk oda, igyekezzünk pontosan számolni az áfával is, hogy mikor, mennyit kell várhatóan befizetni és visszaigényelt adónkhoz mikor jutunk hozzá, mikortól tudjuk azt a pénzt ismételten használni.

 

Amit az áfáról tudnod kell (videó)

 

Áfát lehet "alulról" és "felülről" számítani.

 

Az egyszerűsített számlán (készpénzfizetési számlán) az értékesítés bruttó – áfát is tartalmazó - végösszegét 0,2126-tal kell szorozni ahhoz, hogy megkapjuk a számla 27%-os áfa-tartalmát. Ezt levonva a számla bruttó összegéből megkapjuk a számla nettó, azaz áfa nélküli értékét.

 

Ha átalányadós leszel, akkor nagy valószínűséggel érinteni fog az áfa.

 

 

Hogy is jön ez ki? Nézzünk egy egyszerű példát

 

 • "Alulról" számolva: a kiállított számla 100 Ft + 27 % áfa, azaz 100 X 1,27 = 127 vagy 100 + 27 = 127. Azaz a számla nettó értéke 100 forint, bruttó, azaz áfával növelt értéke 127 forint.
 • "Felülről" számolva: 100 forint + 27 forint áfa = 127 forint bruttó (áfát is tartalmazó). Ha a 27 ft-ot elosztjuk a 127 ft-tal, megkapjuk a számla áfa tartalmát, azaz a 0,2126 összegét (ami jelen példában a 27 forint, vagyis az áfa összege), ami a számla áfával növelt összegének a 21,26%-a.De ha így nem tetszik, akkor a 127 ft-ot elosztjuk 1,27-tel, akkor megvan a 100 nettó, erre rászámoljuk a 27% áfát, ami jelen esetben 27, és ha a nettót és az áfát összeadjuk, akkor kijön a bruttó, azaz a 127. Tehát a "visszafelé" (a számla áfát is tartalmazó, bruttó értékéből) számított általános forgalmi adó mértéke 21,26%, amit a számlán is jelölni kell.

 

Mi az alanyi áfamentesség, mi a tárgyi adómentesség?

 

A tárgyi adómentesség kifejezést felváltotta a tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentes kifejezés, de inkább maradnék a leánykori nevén, mert ez az új egyszerűen használhatatlan.

Az alanyi áfamentesség azt jelenti, hogy évi 12.000.000 forint nettó árbevételig választhatjuk azt, hogy nem jelentkezünk be az áfa hatálya alá, azaz alanyi áfamentesek leszünk. Ebben az esetben nem számíthatunk fel áfát. Ez azt jelenti, ha kiállítunk egy számlát, annak végösszege nem fog áfát tartalmazni, vagyis a számla ellenértéke után nem keletkezik áfafizetési kötelezettségünk.

Igaz, ha valamit áfás áron vásárolunk, annak áfáját sem igényelhetjük vissza.

Ami még lényeges, és sokan félreértik: ha valaki az áfa hatálya alá tartozik, teljesen mindegy, kinek ad el, mindenképpen fel kell számítsa az áfát, ha alanyi áfamentes a vevő, akkor is.

Az alanyi adómentesség belföldre érvényes, azaz nem lehet figyelembe venni külföldi beszerzéskor vagy értékesítéskor.

Sokan elfelejtkeznek erről, például egy facebook hirdetéskor. Mivel közösségi beszerzés, rendelkeznünk kell közösségi adószámmal. Ha megadjuk a közösségi adószámunkat a facebook részére, áfa nélküli számlát fog nekünk kiállítani, amit itthon be kell állítani az áfabevallásba, be kell fizetni a 27% áfát, de nem vonhatjuk le, mert alanyi mentesek vagyunk. Máris 27%-kal többe kerül ez a hirdetés. Aki áfa körbe tartozik, beállíthatja fizetendő és levonható áfába is.

A tárgyi adómentesség azt jelenti, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek teljes egészében áfamentesek, függetlenül attól, hogy éves szinten mekkora bevételt szerzünk belőle. Ilyen például az orvosi tevékenység, biztosítás, banki költségek. Tárgyi adómentes tevékenység mellett is választható az alanyi mentes vagy áfás lehetőség, ugyanis ha olyan tevékenységet is végez, ami nem tárgyi mentes, arra vonatkozóan el kell dönteni, hogy áfásan vagy alanyi mentesen akarja végezni.

 

Hatással van-e a szünetelés az alanyi mentes áfa értékhatárra?

 

 

Alanyi mentes értékhatár 2024

 

 

2019-től 12 millió forint az alanyi adómentesség értékhatára és ez sajnos 2024-ben sem változott, de 2025-re már biztosan fog.

 

 

Mikor van lehetőségem eldönteni, hogy áfás legyek, vagy alanyi áfamentes?

 

 

Ezt vagy a vállalkozás indításakor, vagy az adóév végén van lehetőség eldönteni. Ha értékhatár átlépés miatt lettél áfás, akkor 2 évig kötelezően az leszel.

 

Mikor érdemes áfásnak lenni, mikor nem?

 

Erre csak a várható költségek ismeretében, illetve annak tudatában lehet pontos választ adni, hogy várhatóan kik lesznek a vevőink: magánszemélyek, vagy inkább cégek, vállalkozások?

Ha várhatóan nem sok elszámolható, illetve olyan elszámolható költségünk lesz, aminek az áfája visszaigényelhető, akkor valószínűleg nem érdemes áfa alá bejelentkeznünk.

Jó eséllyel akkor sem érdemes, ha vevőink nagyobb része várhatóan magánszemély lesz. Nekik ugyanis nincs lehetőségük az áfa visszaigénylésére, ugyanakkor áfa alanyként csak áfát is tartalmazó számlát állíthatunk ki nekik.

 

Alanyi mentesnek SOHA nem kell áfát fizetni?!

 

Mi a pénzforgalmi áfa?

 

Ha valaki nem egyéni vállalkozó volt, hanem cég, az általa kiállított számla után az áfát akkor is be kellett fizetni, ha a számlát késve, esetleg egyáltalán nem fizették ki (egyéni vállalkozóknak van erre 45 napjuk, de ha addig sem folyik be az ellenérték, akkor az áfát bizony be kell fizetni.  

Van egy lehetőség, hogy az áfát csak akkor fizessük be, ha az alapjául szolgáló számlát ténylegesen kifizették nekünk. Ezt hívják pénzforgalmi elszámolásnak, amit választani kell, és feltételekhez kötött.

A pénzforgalmi elszámolást választóknak csak akkor kell megfizetni az áfát a termékértékesítéseik, szolgáltatásnyújtásaik után, ha a számláik ellenértékét megkapták vevőiktől. De a befizetési határidő mellett a levonási jogukat is később gyakorolhatják, azaz akkor lesz jogosult az áfa levonására, ha a szállítója számláját kifizette.

Azoknak az adóalanyoknak, akik pénzforgalmi áfás adóalanytól szerzik be termékeiket, vagy vesznek igénybe szolgáltatásokat, nehézségeket okozhat ez a szabály. A törvény szerint a pénzforgalmi áfát választó társaság partnere is csak akkor helyezheti levonásba az áfát a számla alapján, ha azt pénzügyileg rendezte. Ez azt jelenti, hogy levonási joguk nem a teljesítés időpontjában keletkezik, hanem a pénzügyi rendezéskor.

Az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejűleg nyilatkoznia kell arról, hogy pénzforgalmi elszámolást választ.  A nyilatkozat megváltoztatását a változtatást megelőző adóév utolsó napjáig kell bejelenteni. Ha az adózó az alanyi adómentességre, illetve a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító értékhatárt az adóév közben lépte túl, a bejelentést  meg kell tenni az adóhatóság felé.

A számla kötelező adattartalmai közé bekerült, hogy aki a pénzforgalmi elszámolást alkalmazza, akkor annak ezt jeleznie kell a kiállított számláján.

 

Ki választhatja a pénzforgalmi elszámolású áfát?

 

 • aki a tárgyév első napján kisvállalkozásnak minősül
 • gazdasági céllal belföldön telepedett le
 • nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás hatálya alatt

kivéve, ha alanyi adómentes (mert ők ugye nem fizetnek áfát!).

 

A pénzforgalmi elszámolású áfa választhatóságának feltétele

 

Ha az adóalany összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték adó nélkül számított és éves szinten göngyölített összege

 • sem a tárgy naptári évet megelőző naptári évben ténylegesen,
 • sem a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen nem haladja meg a 125 000 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.

 

Ha értékhatár túllépés miatt szűnik meg a pénzforgalmi elszámolás, az adóalany a pénzforgalmi elszámolást nem alkalmazhatja az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetében sem, amelynek ellenértékével meghaladja a pénzforgalmi elszámolás választására jogosító felső értékhatárt továbbá a pénzforgalmi elszámolás választásának jogával a megszűnés évét követő második naptári év végéig nem élhet.

 

 

Kell-e félni attól, hogy átlépjük az értékhatárt és áfásak leszünk?

 

Ha áfásak lettünk, fel kell számítani a kimenő számláinkban a 27%-os adót, azaz "elvileg" 27%-kal drágábbak leszünk, ráadásul ezt be is kell fizetni a NAV-nak. De ha alapvetően cégekkel állunk kapcsolatban, őket nem fogja zavarni, ha mi áfás számlát állítunk ki. Ha viszont magánszemély részére értékesítünk pl. fodrász, masszőr, stb, akkor bizony tényleg drágábbak leszünk, mint aki alanyi mentes, és azt a plusz 27%-ot be is kell fizessük. 

Cserében viszont megnyílik a lehetőség, hogy a bejövő számlák áfatartalmát levonásba helyezzük. Pl. ha programozóként dolgozunk, és cégnek számlázunk be, a céget nem érdekli a mi áfánk, nekünk kifizeti, majd a saját áfabevallásában levonja, átmenő tétel lesz neki. Viszont ha mi programozóként veszünk egy számítógépet, nyomtatót, szoftvert stb, akkor annak áfatartalmát levonásba helyezhetjük, míg ezt alanyi mentesként nem tehettük meg.

 

Amire figyelni kell

 

Ha év közben indult a vállalkozásunk, akkor a 12 millió forintos értékhatárt napokra arányosan kell számolni, azaz ha valaki december 15-é indít egy alanyi mentes vállalkozást, akkor az áfában az értékhatár a következő: 12.000.000 / 365 nap * 17 nap = 558.904 ft. A 17 nap a működési napok száma év végéig. Azaz, ha kiállított még decemberben egy 1 m ft-os számlát, már azonnal áfás is lett!

Ezt a napi arányosítást csak az indulás évében kell figyelni, a következő évben már csak a 12 millió forintos értékhatárt kell nézni, még akkor is, ha esetleg közben szünetel a vállalkozásod.

Ha alanyi mentesek vagyunk, de igénybe veszünk közösségi szolgáltatást, ahol megadjuk a közösségi adószámunkat, és áfa nélküli számlát kapunk, akkor be kell állítani fizetendő áfába a bevallásba, és be is kell fizetni az adót havonta!

 

Mi változik, ha áfásak leszünk?

 

Változik az adószámunk, és meghatározott időszakonként áfabevallást kell benyújtani a NAV-nak, és meg is kell fizetni határidőre az adót, mert inkasszálhatják a bankszámlánkat.

 

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Blog kategória

Adókalkulátorok és eredménytervező

Milyen vállalkozási formák és adózási módok közül választhatsz, ha már nem jó Neked a kata?

Kata helyett 2021

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.