Ugrás a tartalomra

KATA 2019

KATA változások 2019

 

 

08_katas_konyvelo.jpg

 

Emelkedik a fizetendő KATA 2019-ben?

Emelkedik a bevételi keret a KATÁ-ban 2019-ben?

Változik-e az alanyi adómentes keret 2019-ben?

 

Nézz bele a vállalkozói képzésünkbe!

 

KATA adózás videó

 

ONLINE vállalkozói képzés

 

Egyéni vállalkozás indítása online - egyedül

 

 

AJÁNDÉK 20 PERC AZ ONLINE VÁLLALKOZÓI KÉPZÉSÜNKBŐL

 

KATA BEVALLÁS 2019

 

Az a hír járja, hogy hozzá fognak nyúlni a katához, esetleg emelik a keretet, de emelik a fizetendő adót is. Ha bármilyen hírt hallunk róla, akkor kiegészítjük a bejegyzést.

„Van még két-három hetünk arra, hogy elvégezzük a modellszámításokat és feltérképezzük a vállalkozások véleményét a kata esetleges módosításáról” – mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) lehetséges jövőjéről. Adóemelés is benne van a pakliban. Az idén katából közel 113 milliárd forint költségvetési bevételt terveznek.

Levegőben lóg a 2013-ban bevezetett, a kisvállalkozók adminisztrációs kötelezettségeit jelentősen mérséklő, az adófizetést egyszerűsítő és az adó mértékét megfizethető szintre hozó Kata – legalábbis erre utal annak ténye, hogy az elmúlt években több, utóbb a kormány által elfogadott koncepcióval (például a szakképzés területén), illetve a vállalkozások életét befolyásoló ötlettel (például a nyugdíjasszövetkezetek megszűnését előrevetítő adózási- és járulékfizetési változás kérdlsében) előálló MKIK ezúttal ennek az adónemnek a vizsgálatába kezdett bele.

„A kihívás ott van, hogy a Kata az egy olyan adónem, amely a korábbi bérszinthez van igazítva. Ahogy emelkedik a minimálbér, úgy értéktelenedik el a Kata után járó juttatás” – vázolta a Független Hírügynökségnek a változás szükségességét igazolandó Parragh. Az idén az 50 ezer forintos adó megfizetésével a kisadózók ellátási alapja 94 400 forint, ha a magasabb összegű 75 ezer forintos adót fizetik, akkor az ellátások számításának az alapja 158 400 forint.

Hozzátette: kockázatot hordoz magában, hogy a jövő évre vonatkozó adótörvények pár héten belül megszületnek, miközben a 2019-re szóló bérmegállapodás majd csak késő ősszel kerül terítékre.

S a bérszínvonalat illetően a trendek és a béremeléseket övező optimizmus azt vetíti előre, hogy emelkedni fog a minimálbér.

Bonyolítja a helyzetet az is, hogy a katások döntő többsége az alacsonyabb – havi 50 ezer forintos – befizetést választja, s nem a 75 ezer forintosat, aminek több, érthető  oka lehet (akár, mert kevésbé gondolnak az öngondoskodásra, akár mert spórolni akarnak vagy egyszerűen hiányoznának a megélhetéséhez a kettő közötti különbözet, a 25 ezer forint), ám ők ezzel később kerülnek majd nehéz helyzetbe.

Sokféle szempontot kell tehát mérlegelni akkor, amikor javaslatot tesz majd a kamara a kormánynak a Kata ügyében. Közte persze azt is, hogy jelenleg durván negyedmillióra tehető a katában érintettek száma – nem kevés ember megélhetéséről van tehát szó.

Forrás: fuhu.hu

 

KATA VÁLTOZÁSOK 2020

 

Nos, ez már biztos, hogy 2019-ben nem emelkedik a KATA kerete, azaz marad 12 millió forint, ha eléred, továbbra is lehetsz katás, csak meg kell fizetni a 40% adót.

 

KATA adózásról bővebben

 

Alanyi mentes értékhatár 2019

2018.10.03-i hír, hogy az EU elfogadta, hogy Magyarországon 12 millió forint legyen az alanyi mentes értékhatár az áfában.

2018.11.13-án elfogadták, hogy az alanyi mentes értékhatár 12 millió forint legyen. Ez minden vállalkozóra igaz, azaz nemcsak az egyéni vállalkozókra, hanem a bt-re és a kft-re is.

További hasznos információ, hogy aki 2018-ban elérte a 8 m ft-os értékhatárt, de várhatóan 2019-ben nem éri el a 12 m ft-ot, az idén még választhatja, hogy újra alanyi mentes legyen,

ezt decemberben el kell intézni, ne maradj le róla.

 

KATA vagy NEM KATA? Összehasonlító kalkuláció

 

 

TANTERMI TANFOLYAM INDULÓ VÁLLALKOZÓKNAK

 

Kata vagy KFT?

Ez a jegyzetünk arról szól, hogy ha közelíted a kata bevételi határát, akkor maradj kata alatt vagy esetleg válts másik adózásra?

 

 

KATA adózásról bővebben

 

 

 

Kata Tanoda - online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

Addig is nézz körül nálunk!

 

Vállalkozói képzés ONLINE -nézz bele

 

Egyéni vállalkozás indítása ONLINE

 

Nullás igazolás, jövedelemigazolás, adófolyószámla

 

09_oroszlanos_.jpg

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna - egyre bővülő tartalommal, na és persze a katáról is!

Hírlevél feliratkozás

 

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.