KATA bevallás 2019

Jelenlegi hely

Hogyan legyél vállalkozó? Tanfolyam vállalkozóknak. Vállalkozói tudás kisvállalkozóknak.

Minden a Kata adózásról. Áfa. Mennyibe kerül egy alkalmazott? Pénzügyi terv.

Jelentkezz az élő Vállalkozói Képzésre! Ne maradj le róla!

 

KATA BEVALLÁS 2019

 

Alapesetben következő év február 25-ig kell leadni a kata bevallást.

Azaz a 2019-es évről 2020. február 25-ig kell beadni.

NEM csinálja meg a nav!

 

katabevallas2.png

Ha év közben megszűnt a katád

 

Ha megszűnik a katás adózás, 30 napon belül kell leadni a kata bevallást.

Ha meghaladtad az értékhatárt, ebben kell szerepeltetni az összeget és február 25-ig meg is kell fizetni a plusz adót. Ha kata megszűnés miatt kell leadnod a bevallást és volt értékhatár túllépés, akkor azt 30 napon belül kell megfizetni.

Ha volt olyan partnered (akár belföldi vagy külföldi, viszont a magánszemélyt nem kell), akinek 1 millió Ft-nál többet számláztál ki és ez be is folyt tárgyév december 31-ig, akkor ezt is szerepeltetned kell a kata bevallásban.

Érdekes, hogy magát a kata bevallást ezer forintban kell megadni, viszont az olyan partnert, akinek több mint 1 millió Ft-ot számláztál, azt meg forintban, erre majd figyelj. A nyugtákat nem kell beleszámítani.

 

Vállalkozói tudás kisvállalkozóknak

Ha eredményes vállalkozó akarsz lenni, akkor ez a tanfolyam kihagyhatatlan.

 

Vállalkozásindítási alapismeretek - élő, tantermi  vállalkozói képzés - 2020. január 30-31.

 

010_motoros_ok_medium.jpg

 

Kata bevallás nyomtatvány 2019

 

A kata bevallás száma 2019-re a 19KATA. Itt találod. Töltsd ki az alapadatokat.

 

kata-bevall-alapadatok.png

 

Ha egész évben működtél, akkor a bevallási időszak 2019.01.01-2019.12.31 és jelölnöd kell, hogy 12 hónapig fizetted a katát. A bevételt itt ezer forintra kerekítve kell megadni.

 

kata-bevall-idoszak.png

 

Ha meghaladtad a kata keretet, akkor megnyílik a 01-es lap és automatikusan kiszámolja a nyomtatvány a 40%-os plusz adót. Ezt február 25-ig meg is kell fizetni.

 

kata-keretfelett.png

 

Ha volt olyan partnered (aki nem magánszemély), akitől 2019-ben 1.000.000 forintnál több bevételt kaptál (ami be is folyt a számládra vagy megkaptad készpénzben), akkor erről adatszolgáltatás kell tegyél a Nav felé a 02-es oldalon. A külföldi adóalanyt is meg kell adni. Vigyázz! Itt forintban, azaz nem ezer forintban kell megadni az adatokat.

 

kata-1mft.png

 

Ha év közben kezdtél, akkor a kezdés időpontját kell beírni az időszaknál, amikor bejegyezték a vállalkozásodat és jelölni kell, hogy hány havi katára vagy jogosult. Ha meghaladtad a neked járó keretet, akkor itt is automatikusan megnyílik a 01-es lap és kiszámolja a plusz 40%-os adót.

 

kata-evkozbenkezdo.png

 

Ha év közben szüneteltél (de év végén már működő vagy), akkor azokat a hónapokat le kell vonni (teljes hónapot, amikor egész hónapban szüneteltél), és annyi hónapot írsz be, amikor jogosult voltál a katára.

 

kata-szunetel1.png

 

Ha nem haladtad meg az értékhatárt, akkor nincs más dolog, ha meghaladtad az időarányos keretet, akkor automatikusan számol a nyomtatvány a 01-es lapon.

 

kata-szunetel2.png

 

Ha szünetelsz

 

A bevallási időszak kezdő napja: annak a hónapnak az első napja, amikor már működött a vállalkozásod. Tehát hiába szünetelsz február 12-től, akkor is a február 1-et írod kezdő napnak.
A bevallási időszak záró napja: amikor utolsó nap még működött a vállalkozásod. Itt nem a hónap végét kell beírd, hanem a valós utolsó működő napot.

Ha a bevallási időszak vége nem az év vége, akkor ezt jelölnöd kell a Nyilatkozat, bevallás típusa mezőben: S.

Ha a két dátum között is szüneteltél esetleg, akkor csökkentened kell a tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok számát, de az első és az utolsó dátum között dátumokat nem kell szerepeltetni a nyomtatványon.

 

kata-szunetel3.png

 

Ha nem volt bevételed 2019-ben

 

A nyomtatvány Nyilatkozat részét nullás adattartalommal akkor is be kell nyújtani, ha 2019-ben nem keletkezett bevételed.

 

 

Ha időben akarsz értesülni a várható kata változásokról,

 

iratkozz fel a KATA HIRADÓra.

 

katahirado.jpg

 

 

KATÁS VÁLLALKOZÓ AKARSZ LENNI?

 

KATA TANODA

 

Online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

Minden, amit tudnod kell egy katás vállalkozásról

 

katatanoda.jpg

 

A Kata Tanoda áll

 

  • egy videósorozatból - 14 videó, összesen 3,5 óra, 15-30 perces részekből, ami a kata adózás elméleti részéről szól, érhtető, gyakorlatias stílusban, hogy biztosan megértsd.

 

  • egy ebookból, ami egy 130 oldalas pdf, szintén az elméleti tudnivalókról szól, csak sokkal részletesebben, mint a videókon.

 

  • mellékletekből - 26 db pdf és 4 db excel táblázat, ami az összes gyakorlati útmutatót tartalmazza, amire szükséged van, ha katás vállalkozó vagy. Lépésről lépésre képernyőképekkel mutatom meg neked, milyen nyomtaványokat kell kitölteni, hova kell kattintani és mit kell beírni, ha elindítod a katás vállalkozásod. Ilyenek például: katás egyéni vállalkozás indítása webes ügysegéden keresztül, iparűzési adó bejelentkezés, számlázó program bejelentése a Nav felé, kamarai regisztráció, Kata bevallás 2019 kitöltési útmutató, szüneteléskor szükséges nyomtatványok, adófolyószámla lekérdezése, de segítséget ad még ahhoz is, hogy mit kell tegyél, ha indulás után ellenőriznek vagy ha kaptál Nav ellenőrzést a burkolt munkaviszony feltételezése miatt és még egy ellenőrzőlistát is tartalmaz, hogy legalább mit írj a katás vállalkozási szerződésedbe.

 

Kérem a Kata Tanodát

 

kata-tanoda-1.png

kata-tanoda-2.png

kata-tanoda-3.png

Kinek szól a Kata Tanoda?

 

A Kata Tanodát nem csak induló vállalkozásoknak raktam össze, hanem a már működő katás vállalkozásoknak is, leginkább akkor, ha kezded elérni a kata bevételi keretet. Erre készítettünk egy Kata - Kft kalkulátort, ahol ellenőrizni tudod, hogy mikor érdemes áttérned másik adózásra.

Működö katás vállalkozóként szükséged van a bevételek nyilvántartására, a pénzügyeid vezetésére, és ha áfás vagy, akkor egy áfakiszámoló táblázatra. Ezeket is megtalálod a tananyagban.

És ha éppen szükséged van jövedelemigazolásra egy hitelhez vagy egy nullás igazolás kell, erről is részletes útmutatót találsz benne.

A Kata Tanodának nem célja adótanácsadót vagy könyvelőt kiváltani, csak segítséget nyújt a katás vállalkozóknak az adminisztrációs kötelezettségük elvégzésében. Bonyolultabb esetekben keress fel szakértőt. Egy évben egyszer javasolt legalább átnézetni az adminisztrációdat egy könyvelővel.

Hasznos lehet még olyan könyvelőknek is, akik a kata adózásban kevésbé gyakorlottak.

 

Ez kell nekem

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

 

 

Blog kategória: 

Bemutatkozás

 

Üzleti terv készítésével, vállalkozás indítási, adó és számviteli tanácsadással foglalkozunk. Időről-időre vállalkozói képzést szervezünk azoknak, akik szeretnék megérteni, hogyan készül az üzleti terv, hogyan kell elindítani egy vállalkozást, hogyan kell kiválasztani a legoptimálisabb adózási módot, mi a pénzforgalmi szemlélet és hogyan értelmezzék számviteli eredményüket.

Vállalkozói képzés

 

Üzleti terv, vállalkozás indítás, adó és számviteli ismeretek - vállalkozást tervezőknek és vállalkozóknak.

Időtartam: 2 nap

Részletes ismertető

Rólunk

Vállalkozásindításban, adózásban, pénzügyi és üzleti működésben segítünk. Üzleti terv készítés, könyvelés, adótanácsadás, vállalkozói képzés található szolgáltatásaink között.

 

Elérhetőségeink