Alanyi mentes katásnak kell áfát fizetni?!

Jelenlegi hely

Nincs időd megkeresni, elolvasni, értelmezni a vállalkozókra vonatkozó törvényeket?

NEKEM VAN.

Vállalkozói tudás, ahol az érthetőség a gyakorlattal párosul.

Online Vállalkozói Képzés - nézz bele!

 

Alanyi mentes katás SOHA nem fizet áfát!

 

Ezt olvastam a napokban az egyik facebook csoportban, és nagyon mérges lettem, mert ez egy hibás feltételezés és nagyon sokba kerülhet, ha el is hisszük.

 

A napokban nagy riadalmat keltett egy cikk, amely arról szólt, hogy a katások akár milliós bírságot is felhalmozhatnak, ha nem figyelnek.

 

08_katas_konyvelo.jpg

 

Sokszor hallottuk már, hogy a katásnak nem kell könyvelő, ezért sok katás vállalkozó úgy gondolja, hogy ezt akkor megcsinálja magának. Ezzel nem is lenne baj, ha csak a kata törvény vonatkozna rájuk, de ez nem így van. Sok katás vállalkozó az alanyi mentességet választja, a kevesebb adminisztráció reményében, na meg nem is mindig jó, ha valaki áfás, de azért félni se kell tőle, viszont azt nem ajánlom, hogy saját maguknak barkácsolják össze az áfabevallást.

 

Akkor nézzük, hogy mi okozta a pánikot?

 

Az alanyi adómentesség egy választási lehetőség a kisvállalkozásoknak, azaz nem lesznek áfakörösek.

Az áfa legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem a mienk. Ez azt jelenti, hogy ha kiállítunk egy számlát, fel kell számítani az áfát, és az áfa összegét be kell vallani és át kell utalni a navnak. Ha volt olyan vásárlásunk, amely áfát tartalmaz és a vállalkozás érdekében szereztük be, akkor annak az áfatartalmával csökkenthetjük a fizetendő áfát, azaz levonásba helyezhetjük.

 

Hogyan kell kiszámolni az áfát? Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

 

Kiállítunk egy számlát 100.000 + 27.000  = 127.000 forintról.

Ebből 100.000 ft a nettó árbevételünk,

27.000 ft a fizetendő áfánk.

 

Ha vásárolunk valamit 10.000 + 2.700 = 12.700 forintért,

Ebből 10.000 ft a költségünk

2.700 ft a levonható áfánk.

 

Az áfa bevallásunk így nézne ki:

  • 27.000 ft fizetendő
  •  2.700 ft levonható

 

Egyenleg: 24.300 ft fizetendő áfa, kerekítve – mert úgy kell a bevallásban bevallani és befizetni is – 24.000 ft.

 

Nézzük, mi a helyzet, ha valaki alanyi adómentességet választott.

 

Alapesetben neki nincs fizetendő áfája

Ha vásárol valamit, akkor azt viszont áfásan veszi, ha az eladó áfás, hiába mondja neki, hogy ő alanyi mentes, ez az eladót nem fogja érdekelni, hiszen ha ő áfás, neki kötelező felszámítani az áfát, bevallani és befizetni.

Azaz az alanyi mentes adózó megfizeti az áfát, igaz, nem az adóhatóságnak, hanem az eladónak viszont nem vonhatja le semmiből ezt az áfát, mert az alanyi mentes nem számít fel áfát a kimenő számláiban.

Ami nagyon fontos, az alanyi adómentesség BELFÖLDRE vonatkozik. Azaz a külföldi beszerzésekre NEM.

 

Közösségi adószám

 

Ha EU-s országgal lépünk üzleti kapcsolatba, akkor kötelező közösségi adószámot beszereznünk, még mielőtt belevágnánk az ügyletbe, akár vásárolunk, akár eladunk. Létezik egy olyan lehetőség, hogy ha 10.000 eur érték alatt szerzünk be TERMÉKET, akkor addig nem kötelező a közösségi adószám. Szolgáltatásra viszont ez nem igaz, ott azonnal szükség van a közösségi adószámra.

 

Facebook és Google hirdetés igénybevétele

 

Ha vállalkozóként szeretnénk igénybe venni egy eus szolgáltatást, pl facebook vagy google hirdetést, akkor meg kell adjuk a közösségi adószámunkat, és akkor áfa nélküli számlát kapunk. De ez nem azt jelenti, hogy nekünk nem kell áfát fizetni! Nem kell a facebooknak vagy a google-nek, az igaz, de a magyar adóhatóságnak kell! Mint ahogy Magyarországon is kell, ahogy az előbb említettem. Ha áfakörösek vagyunk, akkor ezt az áfát levonásba helyezhetjük, ha viszont alanyi mentesek, akkor bizony ez nem lehetséges.

 

Példa hirdetés utáni áfafizetésre

 

Havi 10.000 ft facebook hirdetés. Megadjuk a közösségi adószámunkat, nettó 10.000 ft-ról kapunk számlát, és ezt is emeli le tőlünk a fb. Viszont ennek a 27%-át be kell fizetni a navnak!

  • Ha áfásak vagyunk, akkor ugyanennyi összeget le is vonhatunk, azaz az egyenlegünk 0 ft lesz, de ettől függetlenül az áfabevallást be kell adni!
  • Ha alanyi mentesek vagyunk, akkor viszont nem lehet ezt levonni, azaz keletkezik 2.700 ft, kerekítve 3.000 ft áfa fizetési kötelezettségünk.

 

Alanyi adómentes adózó havi áfabevallásra kötelezett, azaz ha minden hónapban van facebook vagy google hirdetésünk,  és a számlában nem szerepel áfa, akkor bizony ezt minden hónapban be kell vallani és be kell fizetni.

 

Büntetés

 

Egy be nem adott bevallás akár 500.000 ft-os büntetést is eredményezhet, továbbá a késedelmi kamat, és a hozzákapcsolt adóbírság. Általában nem szoktak elsőre büntetni, előbb jön a felszólítás a rendezésre, ugyanis a NAV pontosan tudja, hogy mely vállalkozók vásároltak áfa nélkül közösségen belül, mert ezt megkapják mind a facebooktól, mind a google-től, úgyhogy csak idő kérdése, hogy mikor kerül sor az ellenőrzésre, úgyhogy akinek van ezzel dolga, minél hamarabb keressen fel egy könyvelőt. Visszamenőleg 5 évre bármikor sor kerülhet egy vállalkozás ellenőrzésére. Ráadásul egyéni vállalkozóként a saját vagyonával felel a vállalkozó, azaz a bírság kiszabása után jöhet az inkasszó, végrehajtás, stb. Lehetőség van részletfizetésre is, éljünk vele!

 

Friss hír, hogy már el is kezdték az ellenőrzést, többen vannak, akik ilyen értesítőt kaptak: XY 2016. és 2017. évben elmulasztotta benyújtani az ÁFA bevallásait, illetve az A60-as összesítő nyilatkozatait, tekintettel arra, hogy a tagállami kontroll adatszolgáltatások alapján a társaságnak 2016. évben összesen ... ft, 2017. évben összesen .... ft közösségi szolgáltatást vett igénybe Irországból. Az anomália tisztázása érdekében személyes kapcsolatfelvétel során, kérem, szíveskedjen rendelkezésünkre bocsátani a 2016. és 2017. évre vonatkozó, közösségi beszerzéseket alátámasztó bizonylatokat, analitikákat, főkönyvi kivonatot.

Jó hír, hogy miután eleget tettek a felszólításnak, büntetést nem kaptak, csak a meg nem fizetett áfát kellett bevallani és befizetni, és azóta is rendszeresen eleget tesznek bevallási és befizetési kötelezettségüknek.

 

Szóval az, hogy a katás alanyi mentes vállakozónak nem kell áfát fizetni soha, az egy téves feltételezés.

 

Amúgy a katának semmi köze ehhez a dologhoz, ezt az áfa törvény szabályozza, ez ugyanúgy vonatkozik az alanyi mentes bt-re és kft-re is.

 

Kiskapu

 

Viszont a katás ugye nem számolhat el költséget, és ebből következően nincs szüksége a facebook vagy google számlákra. Erre jött az az ötlet, hogy akkor magánszemélyként kell hirdetni az említett felületeken, és akkor áfás számlát kapunk és bevallást se kell beadni. Ez lehet egy jó ötlet egy katás alanyi mentes vállalkozónál, mert így legalább az áfa be van fizetve, az egy másik kérdés, hogy ehhez mit szól a facebook, hogy azt jelöljük be, hogy nem üzleti célú a hirdetés, pedig az. Tudomásom szerint a google nem is enged magánszemélyként hirdetni, de ebben nem vagyok biztos.

 

Ha eddig nem fizettél áfát

 

A lényeg, hogy ha áfa nélküli számlát kaptál a facebooktól vagy a google-tól, akkor bizony itt az ideje rendbe tenni a dolgokat, mert sokba fog kerülni.

  • az áfabevallás száma 2018-ban 1865. Korábbi évekre 1765, 1665 stb.
  • a közösségi ügyletekről szóló nyilatkozat száma 2018-ban: 18A60. Korábbi évek 17A60, 16A60 stb
  • Alanyi adómentesnek havonta kell áfabevallást beküldenie, ha volt ilyen közösségi ügylete.
  • A bevallás első oldalán jelölni kell,hogy mentes státusz mellett adókötelezettsége keletkezett.
  • A 18-as sorba kell beírni ezer forintra kerekítve a hirdetés nettó összegét, pl 10, ha 10.000 ft volt a hirdetés összege, és mellé az adó összegét szintén ezer ft-ra kerekítve, ami 2.700 ft-nál 3 e ft.
  • A 18A60-as összesítő nyilatkozat első oldalán jelölni kell a gyakoriságot, ami ugye alanyi mentesnél havi lesz, és a 04-es lapon be kell írni a szolgáltatást nyújtó közösségi adószámát, adott esetben a google vagy facebook adószámát, és a nettó, áfa nélküli, azaz a hirdetés kiszámlázott összegét kell ezer forintban beírni a nyilatkozatba. Természetesen a két nettó számnak egyezni kell mind az áfabevallásban, mind az összesítő nyilatkozatban, különben felszólítást kapunk a navtól, hogy nem egyeznek az adatok.

 

Összefoglaló

 

Ha áfakörös vagy, és olyan közösségi számlát kaptál, amin nincs áfa, akkor ellenőrizd, hogy beküldésre került-e az áfabevallás és az összesítő nyilatkozat, ezzel kapcsolatosan fizetendő áfa nincs, de bevallási kötelezettség van!

Ha alanyi adómentes vagy, és olyan számlát kaptál, amin nem volt áfa, akkor minden olyan hónapban, amikor volt ilyen számlád, be kell küldeni az áfabevallást és a közösségi nyilatkozatot, és be is kell fizetni az elmaradt áfát.

 

Hangjegyzet is van a témáról

 

Letöltési lehetőség

2018. évi áfabevallás képe

2018. évi közösségi nyilatkozat képe

ahonnan a nyomatványt tudod letölteni

Áfa kalkulációs tábla

 

További, a témához kapcsolódó tájékoztató cikkek

KATA

KATA és az iparűzési adó

KATA változások 2018

KATA után?

 

Kiváló szakértők írásai a témában

Számpatikus, az én könyvelőm - Fülöp Olga

Facebook hirdetések számlái

Facebook nyugták számla helyett

Közösségi értékesítés

Alanyi mentesek és a közösségi adószám

 

Online adótanácsadás - Lestyán Péter

Alanyi mentesnek nemzetközi kereskedelem

Alanyi menteseknek nemzetközi szolgáltatás

 

Felhívom a figyelmet, hogy jelen cikk csak tűzoltásra jó, ha nem boldogulsz vele, keress fel egy könyvelőt! Ha nincs ilyen ismerősöd, gyere be a Vállalkozás Okosan csoportjába, és több kiváló szakember közül választhatsz.

 

Ha szeretnél még többet tudni vállalkozás indításáról, adózásról, vállalkozási formákról, üzleti tervről, akkor nézz bele az  Online Vállalkozói Képzésünkbe.

 

Ahol megtalálsz minket

 

Facebook oldalunkon vannak érdekes tartalmak, gyere és nézz be hozzánk!

Létrehoztuk a Facebookon a Vállalkozás Okosan csoportot, csatlakozz hozzánk!

 

hirlevel.jpg

Tippek okos vállalkozóknak - Hogy ne veszítsd el a jó irányt. Hírlevélre feliratkozás

Blog kategória: 

Hírlevél

 

Tippek Okos vállalkozóknak, hogy ne veszítsd el a jó irányt!

Iratkozz fel hírlevelünkre és légy naprakész a vállalkozásodat érintő kérdésekben!

* kötelező

Bemutatkozás

 

Üzleti terv készítésével, vállalkozás indítási, adó és számviteli tanácsadással foglalkozunk. Időről-időre vállalkozói képzést szervezünk azoknak, akik szeretnék megérteni, hogyan készül az üzleti terv, hogyan kell elindítani egy vállalkozást, hogyan kell kiválasztani a legoptimálisabb adózási módot, mi a pénzforgalmi szemlélet és hogyan értelmezzék számviteli eredményüket.

Vállalkozói képzés

 

Üzleti terv, vállalkozás indítás, adó és számviteli ismeretek - vállalkozást tervezőknek és vállalkozóknak.

Időtartam: 2 nap

Részletes ismertető

Rólunk

Vállalkozásindításban, adózásban, pénzügyi és üzleti működésben segítünk. Üzleti terv készítés, könyvelés, adótanácsadás, vállalkozói képzés található szolgáltatásaink között.

 

Elérhetőségeink