Ugrás a tartalomra

Alanyi mentes katás SOHA nem fizet áfát!

 

Ezt olvastam  az egyik facebook csoportban, és nagyon mérges lettem, mert ez egy hibás feltételezés és nagyon sokba kerülhet, ha el is hiszed.

 

 

08_katas_konyvelo.jpg

 

 

Sokszor hallottuk már, hogy a katásnak nem kell könyvelő, ezért sok katás vállalkozó úgy gondolja, hogy ezt akkor megcsinálja magának.

Ezzel nem is lenne baj, ha csak a kata törvény vonatkozna rájuk, de ez nem így van.

Sok katás vállalkozó az alanyi mentességet választja, a kevesebb adminisztráció reményében, na meg nem is mindig jó, ha valaki áfás, de azért félni se kell tőle, viszont azt nem ajánlom, hogy saját maguknak barkácsolják össze az áfabevallást.

 

Könyvelőt keresel? Lépj be a csoportunkba.

 

Akkor nézzük, hogy mi okozta a pánikot?

 

Az alanyi adómentesség egy választási lehetőség a kisvállalkozásoknak, azaz nem lesznek áfakörösek.

Az áfa legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nem a mienk. Ez azt jelenti, hogy ha kiállítunk egy számlát, fel kell számítani az áfát, és az áfa összegét be kell vallani és át kell utalni a navnak.

Ha volt olyan vásárlásunk, amely áfát tartalmaz és a vállalkozás érdekében szereztük be, akkor annak az áfatartalmával csökkenthetjük a fizetendő áfát, azaz levonásba helyezhetjük, ha áfásak vagyunk.

 

Hogyan kell kiszámolni az áfát? Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

 

Kiállítunk egy számlát 100.000 + 27.000  = 127.000 forintról.

Ebből 100.000 ft a nettó árbevételünk,

27.000 ft a fizetendő áfánk.

 

Ha vásárolunk valamit 10.000 + 2.700 = 12.700 forintért,

Ebből 10.000 ft a költségünk

2.700 ft a levonható áfánk.

 

Az áfa bevallásunk így nézne ki:

 • 27.000 ft fizetendő
 •  2.700 ft levonható

 

Egyenleg: 24.300 ft fizetendő áfa, kerekítve – mert úgy kell a bevallásban bevallani és befizetni is – 24.000 ft.

 

Amit az áfáról tudnod kell (videó)

 

Nézzük, mi a helyzet, ha valaki alanyi adómentességet választott.

 

Alapesetben neki nincs fizetendő áfája

Ha vásárol valamit, akkor azt viszont áfásan veszi, ha az eladó áfás, hiába mondja neki, hogy ő alanyi mentes, ez az eladót nem fogja érdekelni, hiszen ha ő áfás, neki kötelező felszámítani az áfát, bevallani és befizetni.

Azaz az alanyi mentes adózó megfizeti az áfát, igaz, nem az adóhatóságnak, hanem az eladónak viszont nem vonhatja le semmiből ezt az áfát, mert az alanyi mentesként ezt nem teheti meg (alapesetben).

Ami nagyon fontos, az alanyi adómentesség BELFÖLDRE vonatkozik. Azaz a külföldi beszerzésekre NEM.

 

Közösségi adószám

 

Ha EU-s országgal lépünk üzleti kapcsolatba, akkor kötelező közösségi adószámot beszereznünk, még mielőtt belevágnánk az ügyletbe, akár vásárolunk, akár eladunk. Létezik egy olyan lehetőség, hogy ha 10.000 eur érték alatt szerzünk be TERMÉKET, akkor addig nem kötelező a közösségi adószám. Szolgáltatásra viszont ez nem igaz, ott azonnal szükség van a közösségi adószámra.

 

Facebook és Google hirdetés igénybevétele

 

Ha vállalkozóként szeretnénk igénybe venni egy eus szolgáltatást, pl facebook vagy google hirdetést, akkor meg kell adjuk a közösségi adószámunkat, és akkor áfa nélküli számlát kapunk.

De ez nem azt jelenti, hogy nekünk nem kell áfát fizetni!

Nem kell a facebooknak vagy a google-nek, az igaz, de a magyar adóhatóságnak kell! Mint ahogy Magyarországon is kell, ahogy az előbb említettem. Ha áfakörösek vagyunk, akkor ezt az áfát levonásba helyezhetjük, ha viszont alanyi mentesek, akkor bizony ez nem lehetséges.

 

Példa hirdetés utáni áfafizetésre

 

Havi 10.000 ft facebook hirdetés. Megadjuk a közösségi adószámunkat, nettó 10.000 ft-ról kapunk számlát, és ezt is emeli le tőlünk a fb. Viszont ennek a 27%-át be kell fizetni a navnak.

 • Ha áfásak vagyunk, akkor ugyanennyi összeget le is vonhatunk, azaz az egyenlegünk 0 ft lesz, de ettől függetlenül az áfabevallást be kell adni.
 • Ha alanyi mentesek vagyunk, akkor viszont nem lehet ezt levonni, azaz keletkezik 2.700 ft, kerekítve 3.000 ft áfa fizetési kötelezettségünk.

 

Alanyi adómentes adózó havi áfabevallásra kötelezett, azaz ha minden hónapban van facebook vagy google hirdetésünk,  és a számlában nem szerepel áfa, akkor bizony ezt minden hónapban be kell vallani és be kell fizetni.

 

Büntetés

 

Egy be nem adott bevallás akár 500.000 ft-os büntetést is eredményezhet (cégnek), továbbá a késedelmi kamat, és a hozzákapcsolt adóbírság.

Általában nem szoktak elsőre büntetni, előbb jön a felszólítás a rendezésre, ugyanis a NAV pontosan tudja, hogy mely vállalkozók vásároltak áfa nélkül közösségen belül, mert ezt megkapják mind a facebooktól, mind a google-től, úgyhogy csak idő kérdése, hogy mikor kerül sor az ellenőrzésre, úgyhogy akinek van ezzel dolga, minél hamarabb keressen fel egy könyvelőt.

Visszamenőleg 5 évre bármikor sor kerülhet egy vállalkozás ellenőrzésére. Ráadásul egyéni vállalkozóként a saját vagyonával felel a vállalkozó, azaz a bírság kiszabása után jöhet az inkasszó, végrehajtás, stb. Lehetőség van részletfizetésre is, éljünk vele.

 

El is kezdték az ellenőrzést, többen vannak, akik ilyen értesítőt kaptak: XY 2016. és 2017. évben elmulasztotta benyújtani az ÁFA bevallásait, illetve az A60-as összesítő nyilatkozatait, tekintettel arra, hogy a tagállami kontroll adatszolgáltatások alapján a társaságnak 2016. évben összesen ... ft, 2017. évben összesen .... ft közösségi szolgáltatást vett igénybe Irországból. Az anomália tisztázása érdekében személyes kapcsolatfelvétel során, kérem, szíveskedjen rendelkezésünkre bocsátani a 2016. és 2017. évre vonatkozó, közösségi beszerzéseket alátámasztó bizonylatokat, analitikákat, főkönyvi kivonatot.

Jó hír, hogy miután eleget tettek a felszólításnak, büntetést nem kaptak, csak a meg nem fizetett áfát kellett bevallani és befizetni, és azóta is rendszeresen eleget tesznek bevallási és befizetési kötelezettségüknek.

 

Szóval az, hogy a katás alanyi mentes vállalkozónak nem kell áfát fizetni soha, az egy téves feltételezés.

 

Amúgy a katának semmi köze ehhez a dologhoz, ezt az áfa törvény szabályozza, ez ugyanúgy vonatkozik az alanyi mentes bt-re és kft-re is.

 

Kiskapu

 

Viszont a katás ugye nem számolhat el költséget, és ebből következően nincs szüksége a facebook vagy google számlákra. Erre jött az az ötlet, hogy akkor magánszemélyként kell hirdetni az említett felületeken, és akkor áfás számlát kapunk és bevallást se kell beadni. Ez lehet egy jó ötlet egy katás alanyi mentes vállalkozónál, mert így legalább az áfa be van fizetve, az egy másik kérdés, hogy ehhez mit szól a facebook, hogy azt jelöljük be, hogy nem üzleti célú a hirdetés, pedig az.

 

Ha eddig nem fizettél áfát

 

A lényeg, hogy ha áfa nélküli számlát kaptál a facebooktól vagy a google-tól, akkor bizony itt az ideje rendbe tenni a dolgokat, mert sokba fog kerülni.

 • az áfabevallás száma 2020-ban 2065. Korábbi évekre 1965,1865, 1765, 1665 stb.
 • a közösségi ügyletekről szóló nyilatkozat száma 2020-ban: 20A60. Korábbi évek 19A60, 18A60, 17A60, 16A60 stb.
 • Alanyi adómentesnek havonta kell áfabevallást beküldenie, ha volt ilyen közösségi ügylete.
 • A bevallás első oldalán jelölni kell, hogy mentes státusz mellett adókötelezettsége keletkezett. Még akkor is, ha nem. Mert hogy akkor is kell áfabevallás és összesítő nyilatkozat, ha alanyi mentesként külföldre nyújtasz szolgáltatást.
 • A 18-as sorba kell beírni ezer forintra kerekítve a hirdetés nettó összegét, pl 10, ha 10.000 ft volt a hirdetés összege, és mellé az adó összegét szintén ezer ft-ra kerekítve, ami 2.700 ft-nál 3 e ft.
 • A 20A60-as összesítő nyilatkozat első oldalán jelölni kell a gyakoriságot, ami ugye alanyi mentesnél havi lesz, és a 04-es lapon be kell írni a szolgáltatást nyújtó közösségi adószámát, adott esetben a google vagy facebook adószámát, és a nettó, áfa nélküli, azaz a hirdetés kiszámlázott összegét kell ezer forintban beírni a nyilatkozatba. Természetesen a két nettó számnak egyezni kell mind az áfabevallásban, mind az összesítő nyilatkozatban, különben felszólítást kapunk a navtól, hogy nem egyeznek az adatok.

 

Ha alanyi mentesként külföldre nyújtasz szolgáltatást

 

Ekkor ugye nincs áfafizetési kötelezettség, de ettől még be kell adni áfabevallást és összesítő nyilatkozatot is, mert az alanyi mentesség belföldre vonatkozik, és a Nav tudni akarja, kinek állítottál ki áfa nélkül számlát. Jelölnöd kell, hogy mentes státusz mellett áfafizetési kötelezettséged keletkezett, pedig nem is kell áfát fizetni, de a bevallásban szerepeltetned kell.

Ha harmadik országba nyújtasz ilyen szolgáltatást (nem eus ország), akkor is kell áfabevallás, de összesítő nyilatkozat nem kell.

 

mentesjeloles2.png

 

91-92.png

a60.png

 

Összefoglaló

 

Ha áfakörös vagy, és olyan közösségi számlát kaptál, amin nincs áfa, akkor ellenőrizd, hogy beküldésre került-e az áfabevallás és az összesítő nyilatkozat, ezzel kapcsolatosan fizetendő áfa nincs, de bevallási kötelezettség van.

Ha alanyi adómentes vagy, és olyan számlát kaptál, amin nem volt áfa, akkor minden olyan hónapban, amikor volt ilyen számlád, be kell küldeni az áfabevallást és a közösségi nyilatkozatot, és be is kell fizetni az elmaradt áfát.

 

 

Kata Tanoda - online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

 

További, a témához kapcsolódó tájékoztató cikkek

 

KATA adózás

KATA és az iparűzési adó

KATA változások 2021

KATA vagy NEM KATA?

Katások NAV ellenőrzése

KATA HIRADÓ

 

Kiváló szakértők írásai a témában

 

Számpatikus, az én könyvelőm - Fülöp Olga

Facebook hirdetések számlái

Facebook nyugták számla helyett

Közösségi értékesítés

Alanyi mentesek és a közösségi adószám

 

Online adótanácsadás - Lestyán Péter

 

Alanyi mentesnek nemzetközi kereskedelem

Alanyi menteseknek nemzetközi szolgáltatás

 

Felhívom a figyelmet, hogy jelen cikk csak tűzoltásra jó, ha nem boldogulsz vele, keress fel egy könyvelőt.

Ha nincs ilyen ismerősöd, gyere be a Könyvelőt keres kínál csoportunkba.

 

Ha szeretnél még többet tudni vállalkozás indításáról, adózásról, vállalkozási formákról, üzleti tervről, akkor nézz bele az  Online Vállalkozói Képzésünkbe.

 

 

Adókalkulátorok

 

 

Amennyiben további kalkulátorokra van szükséged, ajánlom figyelmedbe az Adókalkulátor csomagunkat, amely a következőket tartalmazza:

 • Átalányadó és tételes költségelszámolású egyéni vállalkozó összehasonlítása
 • Kata 40-os plusz adó kizárólag külföldi partner felé és az átalányadó összehasonlítása
 • Tételes költségelszámolású egyéni vállalkozás és társasági adós kft összehasonlítása
 • Társasági adós vállalkozás és kivás vállalkozás összehasonlítása.

 

BÓNUSZ

 

Részletes költségtervezés

 

Amennyiben részletesebben szeretnéd megtervezni a költségeidet, mint amennyire lehetőséged van az adókalkulátorokban, van a csomagban még egy eredménytervező is, amelyben külön lapon tudod tervezni a

 • bevételt,
 • anyagköltséget és eladott áruk beszerzési értékét,
 • igénybevett szolgáltatásokat,
 • béreket és járulékokat,
 • beruházásokat és az értékcsökkenést.

 

Ezekből az adatokból számol egy eredménytervet és még egy cash-flowt is ki tudsz tölteni.

 

Hogyan kell használni a kalkulátorokat?

 

Ezek excel file-ok,

 • töltsd le a megadott linkről a táblázatokat a saját gépedre,
 • nyisd meg excelben,
 • nyomd meg a szerkesztés engedélyezése gombot,
 • olvasd el a kitöltési útmutató,
 • ez alapján a megadott cellákba írd be a bevételt, vállalkozói kivétet, egyéb költséget

 

és a kalkulátorok kiszámolják a fizetendő adót és hogy mennyi marad a végén Neked.

 

Itt tudod megvásárolni az Adókalkulátorokat és az eredménytervezőt

 

 

 

Köszönöm, ha egy megosztással támogatod a munkámat.

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás a KATA HIRADÓRA

 

 

 

Blog kategória

Sikeres vállalkozó leszel

Online tanfolyam a vállalkozás indításáról.

Minden egy helyen, amire szükséged van ahhoz, hogy sikeresen indítsd a vállalkozásod.

Legyél kezdő vagy haladó szinten.

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.