Ugrás a tartalomra

Munka mellett milyen vállalkozást érdemes indítani?

Milyen adózást válasszak?

Vajon a kata a tuti megoldás?

Vállalkozás indítása másodállásban

 

 

08_katas_konyvelo.jpg

 

2 órás webinar Vállalkozás másodállásban témában. Megtekintéshez katt ide!

 

Vállalkozás indítása

 

Már többször említettük, hogy maga a vállalkozás elindítása vagy egy cég bejegyzése már csak egy technikai dolog, addig még rengeteg dolgod van. Erről részletesebben itt olvashattok. Ha már tudod, hogy egyéni vállalkozást akarsz indítani, akkor ez lesz a neked hasznos bejegyzés.

 

Nézz bele  a vállalkozói képzésünkbe!

 

KATA adózás videó

 

ONLINE vállalkozói képzés

 

 

Üzleti terv videó - 1. rész

 

Üzleti terv videó 2. rész

 

Azért egy kicsit összefoglalnám a lényeget

 

Kell egy ötlet, kell a piackutatás, hogy érdekli-e a terméked vagy szolgáltatásod a piacot, megvizsgáltad már a konkurenciát, meg tudod magyarázni, miért vagy olcsóbb vagy drágább, milyen hozzáadott értéket tudsz nyújtani, amivel szebb, jobb, több vagy mint a többiek, összegyűjtötted a költségeidet, összehasonlítottad a bevételeiddel, és az jött ki, hogy megéri elindítani a vállalkozást és már ott tartasz, hogy milyen vállalkozási formát és adózást válassz.

 

Kata Tanoda - online tanfolyam katás vállalkozóknak

 

 

A Kata Tanoda egy olyan online tanfolyam, amit bármikor meghallgathatsz, annyiszor, ahányszor akarod, nem fogjuk letörölni.

A Kata Tanoda áll egy

 • videósorozatból
 • egy szöveges ebookból
 • és mellékletekből.

 

A videók és az ebook tartalmazza a kata adózás elméleti részét, a mellékletek pedig pdf file-ok, amelyekben részletes leírást találsz (képernyőképekkel), mikor hova kell kattintani, ha katás vállalkozást akarsz indítani, hogyan kell kitölteni egy változásbejelentőt, hogyan kell lekérdezni az adófolyószámlád és még sok hasznos információ van benne (kata bevételi nyilvántartás, kata bevallás, katás vállalkozási szerződés).

 

Vállalkozás indítása másodállásban

 

Ha másodállásban akarsz eleinte dolgozni, akkor erre az egyik  legjobb módszer az egyéni vállalkozás, mert ha mégsem megy, hamarabb tudsz tőle szabadulni, mint egy cégtől.

 

Jelentős változások az átalányadóban 2022-től

 

Egyéni vállalkozás indítása

 

Egyéni vállalkozás indítása ingyenes, ügyfélkapu kell hozzá, és lehet szüneteltetni.

 

Egyéni Vállalkozók Könyve - elővásárlási kedvezmény!

 

Cég létrehozása

 

Ha céget csinálsz, kell hozzá ügyvéd, ami pénzbe kerül, bt-nél kell egy beltag meg egy kültag, kell tőke befizetési kötelezettség (kft-nél 3 m forint), kötelező a bankszámla, nem tudod szüneteltetni, ügyvéd kell a megszüntetéséhez.

 

Adózás

 

Sokan hallottak már a katáról, és többen azonnal rávágják, legyél katás, az jó lesz Neked! A kata valóban jó, de egyáltalán nem biztos, hogy másodállásban az éppen Neked való.

 

Mi a kata adózás lényege?

 

Csak a legfontosabbakat mondom el, bővebben olvashatsz róla itt.

 

Kata főállásban

 

Főállásban 50.000 forint, kiváltja a járulékot, a vállalkozói szja-t és a szochot, van vele érvényes tb-d, évi 12 millió forintig az adó havi 50.000 ft, felette 40%. Kell még fizetni iparűzési adót is, itt is lehet választani, hogy melyik a jó Neked.

 

Kata másodállásban

 

Másodállásban a kata 25.000 ft, nincs vele érvényes tb-d, de nem is kell, mert ugye az megvan a főállásod után, de kiváltja a vállalkozói szja-t és az eho-t, ami magas bevételnél és kevés költségnél nagyon jó lehet.

De ha induló vállalkozásod van, az elején jellemzően magasak a költségek, és kevés a bevétel, de ez senkit nem érdekel, ha katás vagy, ott csak bevételi nyilvántartás van, nincs költségelszámolás, de akkor is fizetned kell a havi 25.000 forintot.

Manapság egyre inkább elterjed az olyan otthoni tevékenység, ami kreatív képességet igényel, például kézműves dolgok készítése, és előbb-utóbb jön az igény, hogy jó lenne belőle pénzt keresni. Itt azért van költséged, szükséges bizonyos anyagok beszerzése, gépek, szerszámok stb. Ebből bevételed az elején várhatóan sokkal kevesebb lesz, mint a költségeid, ezért addig, míg nyereséges nem leszel, felesleges a havi 25.000 ft katát fizetned. Ilyenkor jobb választás lehet az olyan egyéni vállalkozás, amely  tételes költségelszámolást alkalmazza.

 

62262970_2441189912599420_5691558049248968704_n.jpg

Hogyan legyél vállalkozó? Vállalkozásindító mini e-book

 

 

Tételes költségelszámolás lényege - másodállásban

 

A bevételből levonásra kerülnek a költségek és ha pozitív az eredmény, akkor kell csak adót fizetni.

Járulékot nem kell pluszban fizetni, ha nem adsz magadnak „fizetést”, inkább vállalkozói kivétnek mondanám, fizetés munkaviszonyban van. Alapesetben, ha van heti 36 órát meghaladó munkaviszonyod, egyszerűbben fogalmazva napi 8 órát dolgozol, akkor másodállásban nem kell járulékot fizetni (van még jó pár eset, hogy mi határozza meg, hogy mikor vagy főállású és mi jogosít fel a mellékállásra, pl nappali tagozatos hallgató vagy nyugdíjas stb).

 

Tételes költségelszámolás lényege - videó

 

Ha könyvelőt keresel

 

Összegezve

 

 • megtervezed, mennyi  bevétel lehet egy hónapban
 • mennyi költséged merül fel ezzel szemben
 • kivonod a bevételből a költséget, ez lesz az adóalap
 • a vállalkozói szja mértéke 9%, az adóalapot megszorzod ezzel a számmal, kijön a fizetendő adó, és megkapod az „adózott eredményed”
 • ezután kell még megfizetni az „osztalékadót”, 15% szja és 15,5% szocho
 • a maradékot zsebre teszed, vagy visszaforgatod

 

Iratkozz fel Youtube csatornánkra, hogy ne maradj le a következő videóról!

 

Nézzük egy példán

 

Legyünk bigyó készítő vállalkozás, a bigyó készítéshez kell alapanyag, kell segédanyag, szerszám vagy gép esetleg. Most eltekintünk attól, hogy mi kell az induláshoz, persze fontos, Te ne tekints el tőle! Most a havi, rendszeresen felmerülő költségeket próbáljuk összeszedni.

 • Tegyük fel, az anyag, a segédanyag, szállítási költség kerül 100.000 forintba, lesz belőle 100 db bigyó, azaz egy bigyó bekerülési értéke 1.000 ft.
 • 1 db bigyót eladsz 1.500 ft-ért, és tételezzük fel, hogy mind a 100 bigyó eladásra kerül egy hónapban. Amúgy ez a készlet forgási sebessége, amit neked rendszeresen tanulmányoznod kell, hiszen tudnod kell, mikor van fogyóban a bigyó, és mikor kell rendeljél hozzá anyagot.
 • így a bevételünk 100 db x 1.500 ft = 150.000 ft

 

Számoljunk

 

 • Bevétel 150.000 ft
 • Költség 100.000 ft
 • Adóalap 150.000 – 100.000 = 50.000 ft
 • Adó 50.000 * 9% vszja = 4.500 ft
 • Adózott eredmény 45.500 ft
 • szja 15% 45.500 * 15% = 6.825 ft
 • szocho 17,5% 45.500 * 17,5% = 7.963 ft
 • amit zsebre rakhatsz:  45.500 – 6.825 – 7.963= 30.712 ft
 • amit adót kifizetsz: 4.500 + 6.825 + 7.963= 19.288 ft azaz kevesebb, mint a 25.000 ft kata.

 

Az egy másik kérdés, hogy havi 30.712 ft-ért hajlandó vagy-e beletenni az idődet a vállalkozásodba.

Ja még iparűzési adót is kell fizetni, most tekintsünk el a mentes határtól.

Bevétel 150.000 ft – anyagköltség 100.000 ft = 50.000 ft az ipa alapja

Jellemzően 2% az ipa mértéke, azaz 50.000 * 2% = 1.000 ft-tal nő a fizetendő adód.

Összes adóteher:  20.288 ft

Ami a zsebedben marad: 150.000 – 100.000 – 20.288 = 29.712 ft

 

Nézzük ezt kata alatt

 

150.000 ft a bevételed, 25.000 ft a kata, és 1.000 ft az ipa.

Összes adóteher: 26.000 ft

Ami a zsebedben marad: 150.000 – 100.000 – 26.000 = 24.000 ft.

Nem nagy a különbség, de feleslegen még 5 ezer forintot se dobjunk ki az ablakon havonta, ha nem muszáj. Persze ezt folyamatosan figyelni kell, és ha nemsokára elérjük azt a küszöböt, amikor már nem éri meg a tételes költségelszámolás, akkor tudunk váltani katára, a bejelentést követő hónaptól lehetünk katások, úgyhogy még a hónap végén döntsük el, hogy ha be szeretnénk lépni.

De ami a lényeg, ha esetleg az első hónapokban veszteséges leszel, akkor NULLA forintot kell fizetni a tételes költségelszámolási módnál, míg a mellékállású katában fizeted a havi 25.000 forintot a semmire!

Egy induló vállalkozás az első évben még „büntetlenül” lehet veszteséges, a második évben már fizetni kell az úgynevezett minimumadót vagy nyilatkozol, hogy tényleg veszteséges vagy, és akkor írhatsz egy regényt a nav-nak, hogy miért lettél veszteséges, és jó eséllyel nav ellenőrzést is a nyakadba kaphatsz, pedig szerintem az sokkal gyanúsabb, hogy veszteséges vagy, de kifizeted a minimumadót (MIBŐL?), mintha megmondod őszintén, miért nem ment esetleg még a második évben sem úgy a vállalkozás.

 

 

AKCIÓ! 50%-os kedvezmény az összes online termékre!

 

Brutál Vállalkozói Képzés Pakk

 

Így indíts sikeresen vállalkozást.

 

 • Ajánlok neked egy online tanfolyamot, ami arról szól, hogyan indíthatod el a vállalkozásod, mire kell figyelni az indítás előtt és a működtetés során.
 • Kész, kipróbált megoldásokat adok a kezedbe. Csak követned kell a tanácsaimat.
 • Megspórolok neked több óra kutakodást, törvényi szöveg értelmezést.
 • Összeraktam neked egy brutálisan tömény és hiánypótló tematikájú tanfolyamot, amivel gyakorlatiasan és gyorsan sajátíthatod el azokat a módszereket, amelyek mi is eredményesen használunk.
 • Ha ezt a gyakorlatba átülteted, akkor semmi sem óv meg téged a sikeres vállalkozásindítástól és máris előrébb leszel, mint a konkurenciád 60%-a.

 

 

 

Egyéb ötletek

 

Vannak még olyan kóbor ötletek, hogy a nyugdíjas nagymama legyen az egyéni vállalkozó vagy bt beltag, és majd alkalmaz Téged egyszerűsített foglalkoztatásban, aminek a járuléka napi 1.000 forint, de azért vegyük figyelembe, hogy egy nav ellenőrzésnél a nagymamát fogják behívni, biztos ki akarjuk ennek tenni? Vagy ha nincs befizetve az adó, akkor a nagymama nyugdíját fogja inkasszálni a nav. Vagy ha elhalálozik, akkor jön az örökösödési procedúra.

2019.01.01-től a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjas után csak 15% szja-t kell fizetni. Azaz, ha bejelented a papát vagy a mamát, mint nyugdíjas munkaviszonyos munkavállalót, olcsóbban tudod kivenni a pénzt az egyéni vállalkozásodból, hiszen ott még a 17,5% szochot is meg kell fizetni a nyereség után (feltéve, hogy nem éred el a szocho fizetési maximumát).

Ha még nem tudod kitermelni a havi adót, akkor azt javaslom, még ne indítsd el a vállalkozásod, tervezd újra, szerezz új érdeklődőket, gyűjts pénzt, és mikor már látod, hogy be fog jönni az üzleted, és felkészültél, na, akkor indítsd el a vállalkozásodat.

 

 

Betekintés a vállalkozói képzésbe

 

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

 

 

Blog kategória

Adókalkulátorok és eredménytervező

Milyen vállalkozási formák és adózási módok közül választhatsz, ha már nem jó Neked a kata?

Kata helyett 2021

Brutál Vállalkozói Képzés Pakk

AKCIÓ! Brutál Vállalkozói Képzés Pakk.

Vállalkozói alaptudás nélkül ne indulj el!

A Vállalkozás Okosan egy évtizedes tapasztalatával zseniális vállalkozó lehetsz.

A félelmeid helyett a lehetőségeid lásd a sikeres továbbfejlődéshez.

50%-os kedvezmény!

Akkor nézed meg, amikor csak akarod és ahányszor csak szeretnéd.