Ugrás a tartalomra

Támogatás munkanélküliből vállalkozóknak

Kitűnő ötleted támadt? Netán van valami, amit mindig szívesen csináltál és a továbbiakban is ezzel szeretnél foglalkozni, de önállóan? Meguntad az alkalmazotti létet és vállalkozóként szeretnél tevékenykedni?

Vállalkozóvá válni mindig kihívás, de munkanélküliként különösen nagy nehézséget okoz, hiszen ekkor nincs egy biztonságos jövedelem, amire ugródeszkaként tekinthetnél. Egy ilyen nehéz lépés esetén az első és a legfontosabb, hogy kutass támogatási lehetőségek után, hiszen nagy esély van arra, hogy vállalkozásodat egy vissza nem térítendő támogatásból is elindíthatod, elkerülve a kezdeti indulás költségeit.

Sokan nem ismerik a pályázatokat, esetleg nem bíznak a támogatásokban, pedig számtalan ember életét könnyítették már meg, többek között vállalkozóvá válás terén is. Ezen az oldalon bemutatjuk a pályázatokban rejlő lehetőségeket és összegezzük azokat az információkat, amikre figyelni kell egy pályázat keresésekor.

 

Tudd meg, megfelelsz-e a feltételeknek?

 

Először is fontos kiemelni, hogy mindenkinek érdemes utánanéznie az aktuális lehetőségeknek, hiszen a pályázati feltételek változhatnak! Azonban általánosan elmondható, hogy fontos a munkanélküli és aktív álláskeresői státusz, a magyarországi lakcím, valamint az életképes vállalkozási ötlet – ezt meg is vizsgálják, de természetesen egy ötleten könnyedén finomíthatsz és szakértők segítségével felépíthető egy működőképes üzleti terv.

 

Milyen tevékenységeket szoktak támogatni?

 

Az Uniós vagy Magyarország Kormánya által kiírt pályázatok egyaránt támogatni szokták az egyéni vállalkozás, egyéni cég, betéti társaság és korlátolt felelősségű társaság alapítását.

 

Mennyi pénzre számíthatsz?

 

Vannak visszatérítendő támogatások, hitel konstrukciók és vissza nem térítendő támogatások is, illetve van, amikor egy pályázat visszatérítendő, de bizonyos vállalások teljesítése esetén vissza nem térítendővé válik – például a létszám bővítése vagy a vállalkozás fenntartása bizonyos ideig.

A vállalkozásindítással kapcsolatos pályázatok többségében vissza nem térítendő támogatások. Az elnyerhető támogatás általában maximum 5 millió Ft körüli összeg, de természetesen ennél kevesebb és több is lehet, az aktuális pályázattól függően.

 

Mik az általános kizáró körülmények?

 

Általánosságban kizáró ok, ha van köztartozásod, vezető tisztviselő pozíciót töltesz be, valamint egyedi- vagy többségi tulajdonod van más vállalkozásban. Az induló vállalkozóknak szóló támogatásoknál kizáró ok továbbá, ha a vállalkozásod már korábban megalapult.

 

Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák egy pályázat során?

 

Az egyik legnagyobb probléma, hogy egy pályázat igazán összetett és bonyolult, rengeteg apró hibát lehet véteni, amikre hosszú évek tapasztalata nélkül lehetetlen figyelni. Sokan saját maguknak nyújtják be a támogatási kérelmet, ami könnyen formai hibához vezethet, ez pedig az elutasítások leggyakoribb oka. Éppen ezért, ha nincs ezen a téren tapasztalatod, akkor Neked is érdemes szakértők segítségét kérned, akik tapasztalatuknak köszönhetően mindenre felkészülve, kiemelt odafigyeléssel dolgoznak a támogatási kérelmeken.

 

Hogyan válassz pályázatíró céget?

 

Pályázatíró cég keresésekor Te is láthatod, hogy rengetegen foglalkoznak ezzel, laikusként pedig nagyon nehéz eligazodni ebben az útvesztőben. A választás nagyon körülményes, hiszen egy rossz döntéssel rengeteg időt és pénzt bukhatsz el. Talán az első és a legfontosabb szempont a bizalom. Ha kétségeid vannak, netán rossz megérzéssel távozol a tárgyalásról, akkor mindenképpen vizsgáld meg a céget, hiszen egy ilyen kapcsolat kiemelt bizalmat igényel.

Ezek mellett még számtalan dologra kell figyelned, partnerünk, a Gordius Solutions Tender Kft. korábban összegyűjtötte ezeket egy tájékoztatóban, amelyet ide kattintva olvashatsz el.

Arra, hogy milyen aktuális pályázatok vannak, mindig a helyi munkaügyi központban kérdezhetsz rá. Ugyanakkor ezt folyamatosan érdemes figyelni és a rengeteg telefonálgatás, böngészés sok kényelmetlenséggel jár, ráadásul laikusként könnyedén megeshet, hogy nem veszed észre a számodra megfelelő lehetőséget.

A pályázatíró cégeknél általában létezik pályázatfigyelő szolgáltatás, ahol beszélgetéseken felmérik, hogy milyen pályáztok lennének megfelelőek, majd felkeresnek, amikor megjelenik egy ideális támogatási lehetőség. Ezáltal leveszik a válladról a folyamatos utánajárás, telefonálgatás és várakozás terhét. Általában ennek a szolgáltatásnak éves díja van, ami akár 100 000 Ft is lehet. Az ár több tényezőtől függ, Te döntöd el, hogy miket választasz a csomagba, tehát például hány pályázat esetében kéred a pályázatok figyelését stb.

 

Kép
Támogatás munkanélküliből vállalkozóknak

Partnerünk, a Gordius Solutions Tender Kft. is végez ilyen szolgáltatást és ha Te sem bajlódnál a pályázatok keresgélésével, akkor van egy jó hírem!

 

Pályázatfigyelés 1 évig ingyen! Ne maradj le róla!

 

A Gordiusnál a pályázatfigyelő szolgáltatás teljes nagy csomagjának éves díja 95 000 Ft, de partnerkapcsolatunknak köszönhetően a Vállalkozás Okosan ügyfeleinek az első év díjmentes!

 

Töltsd ki az alábbi űrlapot és kérj segítséget Te is, indítsd el vállalkozásodat vissza nem térítendő támogatásból.

 

Azt azért ne felejtsd el, hogy a vállalkozásodnak támogatás nélkül is életképesnek kell lennie.

Mindig nézd meg a pályázat feltételeit, milyen kötelezettséget kell, hogy vállalj.

 

AKCIÓ! 50%-os kedvezmény az összes online termékre!

 

Brutál Vállalkozói Képzés Pakk

 

További hasznos információk

 

Kiket támogatnak?

 

 • nyilvántartott álláskeresők
 • rehabilitációs járadékban vagy rehabilitációs ellátásban részesülők
 • mezőgazdasági őstermelők.

 

A nyilvántartott álláskeresők, illetve rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő személyek vállalkozói készségének, hajlandóságának előmozdítása, saját vállalkozás, illetve vállalkozói tevékenység beindítására való ösztönzése, legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatás nyújtásával.

 

Ki jogosult az eljárásra?

 

Az a nyilvántartott álláskereső vagy rehabilitációs járadékban vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy, aki önmaga foglalkoztatását egyéni vállalkozás keretében, egyéni cég tagjaként, vagy gazdasági társaság - a társaság tevékenységében személyesen közreműködő - tagjaként vagy az Szja. tv. 3. §-a 18. pontjában meghatározott mezőgazdasági őstermelőként oldja meg

 

Támogatás formája

 

 • max 3 millió forint vissza nem térítendő formában, utólagos finanszírozással
 • 6 havi minimálbér
 • szaktanácsadás max 50.000 ft

 

A kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatás, illetve a vállalkozói tevékenység folytatásához és megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségei állapíthatóak meg.

 

A támogatás mértéke

 

 • Legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatás.
 • A vállalkozói tevékenység folytatásához és megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségei.

 

A támogatás időtartama

 

A legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatás folyósításának kezdő napja:

 • bejelentési kötelezettséggel járó egyéni vállalkozás létrehozása esetén az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételének a napja,
 • mezőgazdasági őstervelői tevékenység esetén a mezőgazdasági őstermelői igazolvány kiállításának napja. Mezőgazdasági őstermelői tevékenységhez nyújtandó támogatás feltétele, hogy a támogatást kérő az őstermelői tevékenységet a támogatásról szóló döntést követően kezdi meg és a kérelem benyújtását megelőző két éven belül nem rendelkezett őstermelői igazolvánnyal,
 • minden más vállalkozás esetében a vállalkozás cégjegyzékbe való bejegyzésének illetve, a változásbejegyzésnek a napja.

A támogatásban részesülő a vállalkozás vagy mezőgazdasági őstermelői tevékenység megszűnését köteles öt napon belül a támogatást folyósító szervnek bejelenteni.

 

A támogatás megállapításának feltételei

 

Hat havi minimálbérnek megfelelő támogatási igény és szaktanácsadás költségeinek igénylése esetében a kérelmet az ügyfél lakóhelye szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani.


A kérelem kötelező tartalmi eleminek vizsgálatát követően kerül sor az érdemi döntés előkészítésére.

A kérelem, valamint a benyújtott nyilatkozatok és mellékletek alapján a támogatási ügyben eljáró ügyintéző megvizsgálja, hogy a támogatás nyújtásának jogszabályi feltételei fennállnak-e.


A mérlegelési szempontok vizsgálatát követően az ügyintéző javaslatot tesz a döntés (határozat, végzés, hatósági szerződés) meghozatalára.


Támogatás csak abban az esetben javasolható, ha a kérelmező mindenben megfelel a jogszabályban és a pályázati felhívásban meghatározott feltételeknek.

 

Maximum 3.000.000 forint vissza nem térítendő támogatás

 

Vissza nem térítendő támogatásból a megvalósítani kívánt beruházás nettó értékének legfeljebb 80%-a finanszírozható, azaz 20% önerő megléte szükséges. Amennyiben a pályázó nem áfa-alany (azaz nincs lehetősége áfa levonásra, hétköznapi nyelven áfa visszaigénylésre), akkor a támogatás legfeljebb a beruházás bruttó, azaz áfával növelt értékének a 80%-a lehet.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Számoljunk  2.000.000 Ft összegű támogatással és 20% saját erővel.

A megvalósítani kívánt beruházásunk nettó összege ebben az esetben 2.500.000 Ft lehet, 20% önerő = 500.000 Ft, 80% támogatás = 2.000.000 Ft.

Beruházásunk bruttó, azaz áfával növelt értéke 2.500.000 X 1,27 = 3,175.000 Ft lesz. Ezért az 500.000 Ft önerőn felül rendelkeznünk kell további, 3.175.000-2.500.000 = 675.000 Ft-tal, ami az áfa összege. Azaz 20% saját erő mellett a 2.000.000 Ft támogatás igénybevételéhez összesen 500.000+675.000=1.175.000 Ft-tal kell rendelkeznünk.

Amennyiben nem vagyunk áfa-alanyok, a beruházás áfa tartalmát nem fogjuk tudni leírni, vagy visszaigényelni. Ezért ebben az esetben 500.000 Ft önerő megléte mellett a 2.000.000 Ft támogatásból ténylegesen csak 1.574.800 Ft-ot költhetünk beruházásunk megvalósítására, a többit (425.200 Ft) a beruházás általános forgalmi adójaként be kell, hogy fizessük. Az 500.000 Ft saját erőből is csak „ténylegesen” 393.700 Ft-ot tudunk felhasználni, a maradék 106.300 Ft szintén áfaként befizetendő. Így beruházásunkra ebben az esetben1.574.800+393.700 = 1.968.500 Ft-ot fordíthatunk.

 

Az elnyert támogatás fordítható többek között:

 

 • Ingatlan vásárlására, bérleti díjra
 • Számítógép, egyéb tárgyi eszközök beszerzésére
 • Irodai felszerelés vásárlására
 • Szoftverek vásárlására

 

 

A legfeljebb 3.000.000 forint vissza nem térítendő támogatás igényléséhez üzleti terv szükséges.

 

Legfeljebb 6 hónap időtartamra minimálbér-támogatás

 

A bruttó minimálbér összege 2021-ben 167.400Ft/hó, kérelemre legfeljebb 6 havi minimálbér erejéig szóló támogatás nyerhető.

Ha erre pályázunk, ne felejtsük el, hogy vállalkozóként havi 167.400Ft után szociális hozzájárulási adót (15,5%) és szakképzési hozzájárulást kell fizessünk (egyéni vállalkozónak ez nincs), ezt az esetlegesen elnyert támogatás már nem fedezi.

Egyéni vállalkozóként, illetve társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjaként (tehát nem munkaviszonyban!) a fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja a minimálbér 112,5%-a.

Ha vállalkozóként olyan tevékenységet végzünk, amihez legalább középfokú végzettség szükséges, akkor kötelesek vagyunk a garantált bérminimumot fizetni, akár saját magunknak is!

Ennek összege 2021-ben 219.000 Ft/hó.

A szociális hozzájárulási adó alapja esetünkben a garantált bérminimum után is annak 112,5%-a.

Ez a támogatás csak induló egyéni vállalkozók, vagy frissen alapított cégek számára érhető el.

 

Katásként is igénybe lehet venni ezt a támogatást, kata bevételnek számít.

Katásokra nem vonatkozik a fenti járulékszámítás, ők csak a katát fizetik havonta.

 

Maximum 50.000 Ft erejéig vállalkozás indítása előtti tanácsadás díjának megtérítése

 

50.000 Ft erejéig igénybe vehető vállalkozás indítása előtti tanácsadás költségeinek megtérítése. (A támogatás összege, így az igénybe vehető tanácsadás díja bruttó, azaz áfával növelten 50.000 Ft.) Így adótanácsadás, jogi tanácsadás, általános, vállalkozás indítása előtti üzletviteli tanácsadás díja téríthető meg.

 

Meddig lehet pályázni?

 

Mindig nézd meg az aktuális kiírást a munkaügyi központokban.

 

Részletes információt és a kérelmet itt találod.

 

Hogyan lehet pályázni?

 

A munkanélküliek vállalkozóvá válását elősegítő támogatásokra, azaz:

 • a) 3.000.000 forint vissza nem térítendő támogatásra
 • b) legfeljebb hat hónap időtartamra történő, minimálbér erejéig (havi 167.400 Ft) terjedő támogatásra
 • c) vállalkozás indítását segítő tanácsadás bruttó 50.000 Ft-ig történő költségének megtérítésére együtt, és külön-külön is lehet pályázni.
 • A támogatás a) eleme pályázat útján, a b) és c) elem kérelemre nyújtható.
 • Minimálbér támogatás (b elem) azonban csak induló vállalkozások számára kérhető!

 

Tanácsadásunk fő témái

 

 • Vállalkozói forma kiválasztása
 • Alapvető adózási tudnivalók
 • Vállalkozás indításával kapcsolatos legfontosabb információk
 • Vállalkozói pénzügyi alapismeretek
 • Üzleti tervezés alapjai

 

 

Pénzzavarba került a vállalkozásod? Tudod, hogy milyen lehetőségeid vannak? (videó)

 

További vállalkozással kapcsolatos hasznos információk

 

Készítettünk egy összefoglaló bejegyzést, ahol témánként összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Itt találod az összefoglaló bejegyzést.

 

 

Jellemezően nagyon sokan érdeklődnek az induló vállalkozások támogatása ránt, de azt nem árt tudni, hogy a támogatások jellemzően utólagos finanszírozásúak, ami azt jelenti, hogy rendelkezésre KELL állnia a pénznek, meg kell venni az adott eszközt, be kell mutatni róla a számlát, és UTÁNA utalják a pénzt a nyertes pályázónak.

 

Online termékek általános vállalkozói alapismeretekről

 

Használd fel a Vállalkozás Okosan egy évtizedes vállalkozói tapasztalatát ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyél.

A félelmeid helyett a lehetőségeid lásd, hogy továbbfejlődhess.

 

Egyéni vállalkozók könyve - Elővásárlási kedvezmény!

 

Kép
ev2

Érdekel az Egyéni Vállalkozók Könyve - elővásárlási kedvezménnyel

 

 

Iratkozz fel Youtube csatornánkra, hogy ne maradj le a hamarosan érkező következő videóról!

 

 

Köszönöm, hogy egy megosztással támogatod a munkámat.

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

 

Brutál Vállalkozói Képzés Pakk

AKCIÓ! Brutál Vállalkozói Képzés Pakk.

Vállalkozói alaptudás nélkül ne indulj el!

A Vállalkozás Okosan egy évtizedes tapasztalatával zseniális vállalkozó lehetsz.

A félelmeid helyett a lehetőségeid lásd a sikeres továbbfejlődéshez.

50%-os kedvezmény!

Akkor nézed meg, amikor csak akarod és ahányszor csak szeretnéd.