Ugrás a tartalomra

Minimálbér, garantált bérminimum

 

 • minimálbér 8%-kal emelkedik, 127.500 ft-ról 138.000 ft-ra
 • garantált bérminimum 12%-kal emelkedik, 161.000 ft-ról 180.500 ft-ra
 • szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás 22%-ról 19,5%-ra csökken

 

Külföldi bankszámla bejelentése

 • külföldi pénzintézeteknél vezetett számlák bejelentése - 2018. január 1-jétől a gazdasági társaság adózó a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül írásban köteles bejelenteni külföldi pénzintézetnél vezetett számlaszámait, a pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának dátumát. A bejelentési kötelezettség elmulasztása, késedelmes vagy hiányos teljesítése esetén az állami adóhatóság 600 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adózót.. A NAV-nak vannak már erről adatai, így nem érdemes eltitkolni az esetleg meglévő külföldi számlákat. A bankoknak ettől az évtől már kötelezően jelenteniük kell a külföldi tulajdonosokat. Még a svájci bankoknak is!. A bejelentés határideje 2018. január 31. lesz. Azokról a számlákról kell adatot szolgáltatni, melyek január elsején működnek. Figyelem! A paypal is "pénzintézet"! Azaz a paypal számlákat is be kell jelenteni!

 

Adóbiztosíték

 • adóbiztosíték - 2018. január 1-jétől bevezetésre kerül az adófizetési biztosíték jogintézménye az adóregisztrációs akadályokkal nem érintett, de adótartozással rendelkező vagy adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viselő azon személyek esetén, akik (amelyek) új cégben kívánnak részt venni, azaz akik adótartozással szűntek meg, és új céget akarnak alapítani, akkor adóbiztosítékot kell fizetni.

 

ÁFA "szégyenlista"

 • Áfa-bevallási kötelezettséget elmulasztó adózók adatainak közzététele – ez egy „szégyenlista”, akik 2 hónapig  (vagy 2 negyedévig) nem adtak le áfa bevallást. Ez nem teljesen 2018-as változás, már a törvény hatálybalépésétől alkalmazzák.

 

Albérlet adómentessége

 • munkáltató által biztosított albérlet adómentessége -  munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első két évében – melyet azonban 2018-tól kell számolni – a minimálbér 40 százalékáról 60 százalékára nő.

 

Családi adókedvezmény kétgyermekes családoknál

 • kétgyermekes családok adókedvezménye - Tovább nő a családi kedvezmény mértéke a kétgyermekes családok esetében. 2018. január 1-jétől gyermekenként 15 000 forint helyett 17 500 forint adómegtakarítás érhető el.

 

Osztalék fogalma

 • osztalék fogalmának változása - 2016. január 1-jétől több ponton módosult a számviteli törvény. Az egyik fontos változás, hogy módosult az osztalékfizetés rendje. Negatív eredménytartalék esetén a vállalkozás csak abban az esetben fizethet osztalékot, ha az adott üzleti év pozitív üzleti eredményének összege meghaladja a negatív eredménytartalék értékét. Az előbbi módosulásra tekintettel az Szja. törvény által alkalmazott osztalék fogalom a jövőben megegyezik a számviteli fogalommal.

 

Bérleti díj eho

 • lakásbérlet eho - 2018. január 1-jétől nem kell 14%-os mértékű egészségügyi hozzájárulást fizetniük a lakást bérbeadó magánszemélyeknek az évi 1 millió forint feletti ingatlan bérbeadásból származó jövedelmük után. További változás, hogy ha például a házastársak közös tulajdonában álló ingatlanhoz kapcsolódó adókötelezettséget teljes egészében az egyik házastárs teljesíti, akkor a párja nevére szóló számlákat (például rezsiköltséget) is elszámolhatja.

 

Internet áfája

 • kedvezőbb áfa kulcs kiterjesztése - tovább bővül a kedvező áfa kulcs alá tartozó termékek köre. 2018. január 1-től az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó áfa kulcs 18%-ról 5%-ra, a fogyasztási célú halak áfa kulcsa 27%-ról 5%-ra, valamint a házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének az áfa kulcsa 5%-ra csökken.

 

100 ezer ft feletti áfa - online számla 2018

 • Online adatszolgáltatás 100.000 ft áfa tartalomnál - a tavaly elfogadott adótörvény módosítások értelmében 2017. július 1-jétől a belföldi összesítő jelentés értékhatára 100 ezer forintra csökkent volna, illetve ezzel egyidejűleg az áfa alanyok online adatszolgáltatásra lettek volna kötelezettek a számlázó programmal kibocsátott olyan számláik vonatkozásában, amelyek áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A módosító törvény indoklása értelmében ezen adatszolgáltatási kötelezettségek tekintetében 1 éves önkéntes tesztidőszak kerül megállapításra az érintett áfa alanyok számára a megfelelő felkészülés érdekében.Ennek megfelelően a belföldi összesítő jelentés értékhatára továbbra is 1 millió forint marad, az online adatszolgáltatási kötelezettséget pedig csak 2018. július 1-jétől kell kötelező jelleggel teljesíteniük az adózóknak.

 

Céginformációk továbbítása

 • céginformációk továbbítása - 2018. január 1-jétől az állami adóhatóság a létrejött cégekről a cégbíróság útján beérkezett adatokat a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére elektronikus úton továbbítja. Mindez azt eredményezi, hogy az új cég a cégalapítás kezdeményezésével nemcsak az állami adóhatóság, hanem a székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé is egyablakos rendszerben teljesítheti bejelentési kötelezettségét.

 

Szociális hozzájárulási adó mértéke 2018

 • Szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke a jelenlegi 22 százalékról 19,5 százalékra csökken.

 

Kiva 2018

 • Kisvállalati adó (kiva) kulcsa  1 százalékponttal, 13 százalékra csökken.

 

Tételes átalányadó 2018

 • 2018-tól a jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási mód, az ún. tételes átalányadó.  A fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint.

 

Alanyi adómenteseknek vállalkozói bankszámla

 • alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozók is pénzforgalmi számlanyitásra lesznek kötelezettek – ezt visszavonták, mégsem kell pénzforgalmi bankszámla az alanyi adómentes egyéni vállalkozóknak!

 

Kedvezmények feltétele

 • az adózó részére kedvezményt biztosító eljárásokban a kedvezmény megadásának minden esetben feltétele a nettó adótartozás-mentesség

 

Kata nappali tagozatos hallgatónál

 • nappali tagozatos kisadózó KATA- főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősülnek,  havi 25 ezer forint tételes adót kell megfizetniük 2018. január 1-től.

 

SZJA 2017 - munkáltatói adómegállapítás megszűnik

 • SZJA - megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, már a 2017. évi jövedelmekre sem lehet azt választani. A jövőben csak két lehetőség között kell választani: vagy önadózással (az 53-as bevallás benyújtásával) vagy az adóhatóság által készített bevallási tervezet jóváhagyásával, kiegészítésével, illetve javításával. Az adóhatóság – az egyéni vállalkozók kivételével – minden magánszemély számára készít a nyilvántartásaiban szereplő adatokból bevallási tervezetet.  mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára első alkalommal a 2017. évre vonatkozóan már készít bevallási tervezetet a NAV.

 

 

Vállalkozói képzésünket azoknak ajánljuk, akik vállalkozás indításához szükséges átfogó alapismeretekhez szeretnének jutni.

Érdekel még más, a vállalkozásokkal kapcsolatos bejegyzéseink? Legnépszerűbb írásaink

Facebook oldalunkon vannak érdekes tartalmak, gyere és nézz be hozzánk!

Létrehoztuk a Facebookon a Vállalkozás Okosan csoportot, csatlakozz hozzánk!

Adóváltozások 2018

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.