Ugrás a tartalomra

KATA változások 2018 - Adóváltozások 2018

08_katas_konyvelo_0.jpg

 

KATA adózás videó

 

ONLINE vállalkozói képzés

 

Egyéni vállalkozás indítása online - egyedül

 

  • nappali tagozatos katás nem lesz főállású - főállású kisadózó: a kisadózó, kivéve azt a kisadózót, aki a tárgyhó egészében megfelel az alábbi feltételek bármelyikének: a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, azaz 25.000 ft-ot kell fizetni

 

  • Katás ellátási alap -  a szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt tovább nő a katásoknál az ellátási alap. A jelenlegi 50 ezer forintos tételes adó mellett 90 ezer forint az ellátási alap (nyugdíj, egészségbiztosítás), ami jövőre 94 400 forintra emelkedik. Aki a 75 ezer forintos adót fizeti, az 2018-ban a mostani 150 ezer forint helyett 158 400 forintra lesz biztosítva.

 

  • alanyi mentes egyéni vállalkozók pénzforgalmi bankszámla nyitása – ezt visszavonták, mégsem kell ilyet nyitni sem a katásoknak, sem az alanyi mentes egyéni vállalkozásoknak, de ha elérik az áfa határt, akkor nekik is muszáj! De a katás bt-nek viszont kötelező volt eddig is!

 

  • Kata megszűnés tartozás miatt - A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság megszűnik az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása hónapjának utolsó napjával, ha a kisadózó vállalkozás állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható,nettó módon számított adótartozása a naptári év utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot,azzal, hogy az állami adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti és a tartozás megfizetését igazolja;”

 

  • bevallásnak számít a bevételi nyilatkozat - A kisadózó vállalkozás az adóévet követő év február 25-ig az állami adóhatóság által rendszeresített, papír alapon vagy elektronikus úton benyújtott nyomtatványon nyilatkozatot tesz az adóévben adóalanyként megszerzett bevételéről. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

 

  • támogatás nem bevétel – ezt csak pontosították. A költségek fedezetére és fejlesztési célra kapott támogatások nem minősülnek a kisadózó vállalkozás bevételének, s ez visszamenően alkalmazható.

 

  • mikor lehet katás újra - pontosításra került, hogy az adóalanyiság megszűnését követő második év első napjától kezdődően lehet majd újra alkalmazni a KATA adózási módot.

 

  • kata mellett nem lehet ekhózni - az egyéni vállalkozó esetében nem lesz alkalmazható az EKHO szerinti adózás abban az esetben, ha KATA szerint adózik.

 

  • ügyvédi iroda is lehet katás

Vállalkozói képzés online - Kattints!

  A képzés legközelebb szeptemberben lesz, de ha nem tudsz addig várni, akkor letölthető lesz - várhatóan júniustól - a márciusi képzésünk teljes felvétele.

Az ára bruttó 24.900 ft.

 

Betekintés a vállalkozói képzésbe

 

Bővebben a KATÁ-ról

 

Egyéni vállalkozás indítása ONLINE - Kattints!

 

 

Üzleti terv videó - 1. rész

 

 

Üzleti terv videó 2. rész

 

Iratkozz fel Youtube csatornánkra, hogy ne maradj le a hamarosan érkező következő videóról!

 

Facebook oldalunkon vannak érdekes tartalmak, gyere és nézz be hozzánk!

Létrehoztuk a Facebookon a Vállalkozás Okosan csoportot, csatlakozz hozzánk!

 

 

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.