Adóváltozások 2019

Jelenlegi hely

2 napos, szuperintenzív, gyakorlat központú Okosvállalkozó Képzés!

Ne kövesd el azokat a hibákat, amelyek a legtöbb kezdő vállalkozót csődbe viszik!

Következő időpont: 2018. szeptember 27-28.

Ha nem tudsz addig várni, akkor már elérhető a márciusi képzésünk teljes felvétele! Közel 6 óra, 20 db 15-30 perces részekkel.

ADÓVÁLTOZÁSOK 2019

09_oroszlanos_.jpg

A személyi jövedelemadóban a javaslat a magánszemélyeket és a kifizetőket terhelő adminisztrációs kötelezettségek további csökkentését célozza azzal, hogy az egyéni vállalkozókra is kiterjeszti annak lehetőségét, hogy az adóhatóság által elkészített bevallási tervezet kiegészítésével, javításával teljesíthessék adóbevallási kötelezettségüket. Lehetővé válik az adóelőleg megállapításához szükséges – a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, a személyi kedvezmények érvényesítését és költségek figyelembevételétszolgáló – nyilatkozatok elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül történő benyújtása is.

2019. január 1-jétől megszűnik a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő különadó.

Társasági adóban a javaslat több versenyképességet javító intézkedést is bevezet. E körben kedvező történő külön bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettség, mert azt kiváltja az állami adóhatóság adatközlése. A beruházás-ösztönzést szolgálja, hogy az önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy rendeletükben a beruházások után adóelőnyt fogalmazzanak meg.

A népegészségügyi termékadóban változik az alkoholos italok adóztatása, a jövőben valamennyi alkoholtermék adóköteles terméknek minősül. Emellett a hatályos adócsökkentési lehetőséggel való esetleges visszaélések megakadályozása céljából megszűnik az egészségmegőrző program költségének adóból való levonásának lehetősége is. Ezen túlmenően az egészségtudatos táplálkozás elősegítése, továbbá a neta megalkotása óta eltelt időszak árváltozására figyelemmel változnak (emelkednek) az adóköteles termékek adótételei.

A biztosítási adótörvény és ezzel párhuzamosan a baleseti adó részletszabályait tartalmazó népegészségügyi termékadóról szóló törvény módosításának eredményeként a biztosításokhoz kapcsolódó adók rendszere jelentősen egyszerűsödik. A módosítás szerint a baleseti adó megszűnik, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szolgáltatás adóztatása pedig – más biztosítási szolgáltatásokhoz hasonlóan – a biztosítási adó keretén belül valósul meg, az adó mértéke pedig jelentősen csökken.

Az illetéktörvény módosítása az új adóeljárási törvényekkel való összhang megteremtését célozza az egységes terminológia kialakításával.

A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása csökkenti a kis- és középkategóriás motorkerékpárok regisztrációs adóját a személygépkocsik esetében 2012-től végrehajtott adómérték-csökkentéssel azonos mértékben, továbbá az elektromos és hibrid meghajtású motorkerékpárok regisztrációs adótételét nulla forintra csökkenti.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítása egyrészt jogharmonizációs célú módosításokat takar, másrészt az adminisztratív terheket enyhítő, a jogalkalmazást elősegítő rendelkezéseket. A Javaslat ezen túlmenően tartalmazza a tejek adómértékének 5 százalékban történő egységesítését.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása két területet érint: egyrészt megteremti az adóhatóság kamatfizetési kötelezettségét akkor, ha döntése jogszabálysértő, és ennek okán az adózónak visszatérítési igénye keletkezik, másrészt egységesíti az eltérő üzleti évet választó adózókra vonatkozó rendelkezéseket (adóbevallás, adófizetés, átmeneti rendelkezés). Emellett pontosító rendelkezéseket is tartalmaz az államháztartási számla és a bejelentendő adatok tekintetében.

A 2017/2455/EU tanácsi irányelv úgy módosította az áfairányelvet, hogy lehetővé kell tenni a közösség területén nem letelepedett adóalanyok számára az egyablakos rendszerbe történő regisztrációt abban az esetben is, ha ez az adóalany más oknál fogva a közösség valamely tagállamában már rendelkezik adószámmal. Jelen módosítás ezen jogharmonizációs kötelezettségnek is tesz eleget.

Forrás: adózóna.hu

 • 5 százalékosra csökken az UHT és az ESL tej áfája (eddig csak a friss tejre vonatkozott a kedvezményes adó)
 • Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.
 • Csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója.
 • Az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.
 • Öt adófajta megszűnik. A javaslat szerint 2019-től már nem kell 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetnie. A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, de ezeket továbbra is fizetni kell: az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad.
 • Nem változik a 9 százalékos társasági adó;
 • Változatlanul 15 százalék az szja, viszont
 • Bővül a kétgyermekeseknek nyújtott családi adókedvezmény. Jövőre ötezer forinttal több adókedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként, ez összesen már havi 40 ezer forint.
 • Folytatódhat a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérséklése, a hatéves bérmegállapodás alapján szocho jövőre az idei 19,5 százalékosról 17,5 százalékra csökken.
 • Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni, járulékokat nem.
 • Jövőre az adóhivatal a kifizetők adatszolgáltatását alapul véve az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.
 • A SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. Ezzel Varga Mihály szembemegy nem csak az eddigi, igen bonyolult rendszerrel, de Domokos László ÁSZ-elnökkel is, aki egy hete még utalványban szerette volna dolgozóinak a béremelést kifizetni. A kormány szerint pénz jár – emelte ki a pénzügyminiszter.
 • Átalakul a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszere, amely a jövőben nem a cégekre, hanem a dolgozókra fókuszál. Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.
 • Jövőre az adatszolgáltatás iránya is megfordul: a meglévő adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. További kedvező változás, hogy a kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetőek.
 • Megszűnik a 25 év alattiak és az 55 év felettiek után járó automatikus kedvezmény – utóbbit részben magyarázza, hogy a nyugdíjasok után már nem kell szochót fizetni, kérdés, mi lesz azokkal, akik még nem érték el az öregségi nyugdíj korhatárát.

Forrás: hvg.hu

 

Alanyi adómentesség határa 12 millió forint

 

Mikortól lesz érvényben a 12 millió forintos alanyi mentes értékhatár?

Áfában az alanyi adómentesség határa akár 12 millió forint is lehet 2019-től, de még az Európai Uniónak erre igent kell mondani.

 

Szociális hozzájárulási adó 2019

 

Csökken a munkaadók által fizetett járulék, jövőre 17,5 százalék lesz.

Összevonják a szochót és az ehót, új adómérték

A törvényjavaslat szerint a szocho alapja a személyi jövedelemadó szerinti összevont adóalapba jövedelem lenne, de meg kellene fizetni az adót például a tanulószerződés szerinti díj, az ösztöndíj, a béren kívüli juttatás, a vállalkozásból kivont jövedelem, az osztalék és az árfolyamnyereség után is. Az adó mértéke 19,5 százalék lenne.

Parlamenti elfogadása esetén a törvényjavaslat 2019. január 1-jén lépne hatályba, s ezzel egyidejűleg hatályát veszítené az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény.

 

Cafetéria 2019

A SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

2019. január 1-jétől a munkáltató által adott juttatások közül csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak. A készpénz cafeteria megszűnése miatt hatályon kívül kerül az éves keretösszeget meghatározó rendelkezés.

A SZÉP-kártyán adott juttatás éves rekreációs keretösszeget meghaladó része már egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Az éves rekreációs keretösszeg költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer forint, egyéb munkáltatók esetében 450 ezer forint. A munkáltatóval esik ezentúl egy tekintet alá a társas vállalkozás is.

Az adócsomag hatályon kívül helyezi 

 • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
 • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
 • a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentességét,
 • a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
 • a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
 • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét és a
 • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést is.
   

 

Vállalkozói képzésünket azoknak ajánljuk, akik vállalkozás indításához szükséges átfogó alapismeretekhez szeretnének jutni.

Facebook oldalunkon vannak érdekes tartalmak, gyere és nézz be hozzánk!

Létrehoztuk a Facebookon a Vállalkozás Okosan csoportot, csatlakozz hozzánk!

 

Blog kategória: 

Hírlevél

 

Tippek Okos vállalkozóknak, hogy ne veszítsd el a jó irányt!

Iratkozz fel hírlevelünkre és légy naprakész a vállalkozásodat érintő kérdésekben!

Bemutatkozás

 

Üzleti terv készítésével, vállalkozás indítási, adó és számviteli tanácsadással foglalkozunk. Időről-időre vállalkozói képzést szervezünk azoknak, akik szeretnék megérteni, hogyan készül az üzleti terv, hogyan kell elindítani egy vállalkozást, hogyan kell kiválasztani a legoptimálisabb adózási módot, mi a pénzforgalmi szemlélet és hogyan értelmezzék számviteli eredményüket.

Vállalkozói képzés

 

Üzleti terv, vállalkozás indítás, adó és számviteli ismeretek - vállalkozást tervezőknek és vállalkozóknak.

Időtartam: 2 nap

Részletes ismertető

Rólunk

Vállalkozás indításban, adózásban, pénzügyi és üzleti működésben segítünk. Üzleti terv készítés, könyvelés, adótanácsadás, vállalkozói képzés található szolgáltatásaink között.

 

Elérhetőségeink