Ugrás a tartalomra

Katások áttérése más adónemre nyomtatványszámokkal és határidőkkel

 

Új kata választási határideje 2022.09.25

Kata bevallás 2022 határideje 2022.09.30

Kitöltési útmutató

 

átalányadó-kalauz

Katás egyéni vállalkozók áttérési feladatai

Kilépés a régi katából 2022.08.31-ig

 

Nincs teendő, mindenkit kiraknak.

Új kata választása

 

2022.09.25-ig, aki jogosult rá. 22T101E nyomtatványon (ÁNYK vagy ONYA). Szünetelőnek is le kell adnia.

ujkata

Átalányadó választása

 

Az is dönthet az átalányadózás mellett, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya és nem választhatja az új kata szerinti adózást, mert tevékenysége alapján nem az Evectv. szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban van bejegyezve (például az egyéni ügyvéd).

Az új kata szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a régi katát alkalmazó egyéni vállalkozó az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be. (Forrás: NAV információs füzet – átalányadó)

Azaz, aki nem jogosult rá, hogy új katás legyen, (pl. egyéni ügyvéd, állatorvos, közjegyző), neki október 31. a határidő, hogy visszamenőleg bejelentkezzen 09.01-től az átalányadó alá. 22T101E nyomtatvány, 13-as pont.

átalányadó-nemjogosultkatara

 

Az átalányadózás annak is kedvező lehet, aki 2022. augusztus 31-én a régi kata alanya és az új kata szabályait nem kívánja alkalmazni, például azért, mert kifizetőkkel szokott szerződést kötni. Ebben az esetben az átalányadózás választására vonatkozó nyilatkozat már 2022. október 31-ig tehető meg (korábban itt augusztus 31. volt, de módosították az információs füzetet, a törvényt viszont nem. (Forrás: NAV információs füzet – átalányadó)

Aki jogosult az új katára, de tudja, hogy kifizetőtől szerezne bevételt, neki a határidő 2022.10.31. hogy az átalányadót válassza. 22T101E nyomtatvány 14-es pont.

 

Szünetelőknek is le kell adni, ha átalányadós akar lenni.

 

NAV állásfoglalás szerint:

A Kata tv.15. § (2) bekezdése értelmében az egyéni vállalkozónak lehetősége van arra, hogy az átalányadózás választását 2022. október 31-éig jelentse be a 22T101E-nyomtatványon. Amennyiben a bejelentésre augusztus 31-ét követően, a Kata tv. 15. § (2) bekezdése alapján kerül sor, úgy az átalányadózás választását a 22T101E-nyomtatvány A02-es lapján a 13. rovatban kell jelölni.

 

 

jogosult-denemakarjaazujkatat

 

Ha nem választ semmit

Aki nem választ semmit, automatikusan átkerül a normál tételes költségelszámolás alá.

 

Kata bevallás 2022

 

Határidő: 2022. szeptember 30.

Aki egész 2022-ben szünetelt és nem szerzett bevételt, neki is le kell leadni a 22KATA bevallást.

 

Kata bevallás 2022 - kitöltési útmutató

 

Főállás vagy mellékállás jelentése

 

Mikor a katás egyéni vállalkozásod indítottad, akkor jelezted a webes ügysegéden, hogy katás leszel, és ha főállású voltál, akkor be is ixelted, hogy ezzel jön létre a biztosítási jogviszonyod, azaz lesz érvényed tb-d. Na, hogy megszűnsz katásnak lenni, „megszűnik” a tb-d, pontosabban jelezned kell, hogy hol van/lesz megfizetve utánad a tb.

Azaz be kell jelenteni a 22T1041-es nyomtatványon, hogy főállásban vagy mellékállásban leszel egyéni vállalkozó. Akár átalányadós, akár tételes költségelszámolású. Új katásnak ilyen nem kell (ő a 22T101E-n jelöli, ha az új katát választja). Nyugdíjasnak sem kell. Azaz a 22T1041-es nyomtatványt be kell adni akár fő, akár mellékállásban leszel. Határidő: 2022.08.31.Továbbá, a 22T101E nyomtatványon is jelezned kell, hogy főállás vagy mellékállású vagy, ezt viszont csak a változás bekövetkezte után tudod beadni, azaz leghamarabb 2022.09.01. Ha ezt nem adod be, nem tudja a 22T1041-est feldolgozni a NAV (állítólag).

 

Itt mindent megtalálsz, ami a Kata Átalányadó átálláshoz szükséges.

átalányadó

 

Hogyan lesz érvényes a TAJ számod?

 

Akinek még a kata előtti időszakban volt egyéni vállalkozása, neki valamilyen T1041-es biztosan be lett adva.

Vagy még az elején, mikor indult a kata (2013-ban), sokunknak piros volt a TAJ és beadtuk a T1041-est, hogy legyen érvényes tb. Az utóbbi pár évben már nem lehetett leadni T1041-est, el se fogadta a Nav.

Viszont a korábban beadott T1041-eseket rendezni kell, különben elő fogják írni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, hiába adod le az új T1041-est és adod be havonta a 2258-as járulékbevallást (tudom, mert tavaly belefutottam már ilyen esetbe).

A jogviszonyokat az Ebev-en, Szolgáltatások, Biztosítotti/foglalkoztatotti bejelentések Munkavállaló/Foglakoztatott lekérdezése (időszak eleje: amióta egyéni vállalkozó vagy) lekérdezésénél tudod megnézni. Ha van nyitott jogviszony, azt vagy le kell zárni, vagy törölni kell.

 

Katás voltál? Lehet, hogy piros a taj számod!

 

korábbijogviszony1041

Adófolyószámla lekérdezése

 

Október 20. után nézd a folyószámlát, és ha feldolgozták a járulékbevallásod és mellé előírták az egészségügyi szolgáltatási járulékot is, akkor dolgod lesz.

 

Havi járulékbevallás – 2258-as nyomtatvány - Átalányadó bevallás

 

A helyzet érdekes lesz. Elvileg – bizonyos esetekben – az átalányadót 2022. október 31-ig választhatod visszamenőleg 2022.09.01-től, de már 2022.10.12-ig járulékbevallást kell leadjál, akár átalányadós vagy, akár tételes költségelszámolású egyéni vállalkozó. Nyugdíjasnak ezt nem kell leadnia, mert nem fizet se tb-t, se szochot.

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan kell jól kitölteni (alapesetekre) a 2258 átalányadó bevallást, akkor nézd meg az Átalányadó Kalauzt.

Iparűzési adó

 

Az ipában katásokat is kirakták a kata alól 2022.08.31-én. Aki új katás lesz, neki 45 napja van rá, hogy újra bejelentkezzen az ipa kata alá. Önkormányzatfüggő, hogy 2022.01.01-08.31-es időszakra kell-e záró ipa bevallás.

Akinek a székhelyén van adómentes határ az ipában, neki 2022.01.15-ig kell leadnia az ipa bevallást.

 

Katás cégek áttérési feladatai

 

Aki kivás akar lenni, ezt már csak októbertől tudja választani, neki ezt 09.30-ig jelezni kell a 22T201T nyomtatványon. Ha nem jelezte 08.31-ig, akkor automatikusan a tao alá került. De lehetőség van a kivát bármelyik hónapban választani, csak akkor szeptemberre egy teljes havi zárás kell majd, és utána a kivás időszakra is.

kiva2

 

Áfa - alanyi mentes áfa határértéke maradt 12 millió ft

 

Aki éves szinten meghaladja a 12 millió ft-ot (alapesetben belföldi bevétel, és a tárgyi mentes tevékenység nem számít bele), az áfás lesz, abban a számlában, ahol eléri a 12 m ft-ot, már fel kell számítani az áfát. Teljesítés dátumát kell nézni, nem számít, hogy befolyt-e a számla összege.

Nem kell arányosítani az áfa értékhatárát, ha 2022.01.01-én működött a vállalkozás (még akkor sem, ha szünetelt, vagy megszűnt). Be kell adni egy változásbejelentőt értékhatár túllépés miatt (22T101E), változik az adószám és áfabevallást kell majd beadni.

Pénzforgalmi áfa

 

Ha áfás lettél, érdemes átgondolni, hogy egyben pénzforgalmi áfás is legyél-e? Ezt viszont év közben nem lehet választani, csak decemberben a következő évre vonatkozóan.

 

Nem sikerült beadni valamelyik nyomtatványt?

 

Ha bármelyik nyomtatványt nem tudtad beadni, mert éppen nem működik a rendszer, akkor készíts róla képernyőképet és e-papíron majd be tudod küldeni.

 

Kata változások 2022.09.01 - videó

Kata változások 2022. szeptember

 

Kell-e könyvelő az átalányadóhoz?

 

A kata változások jelentősen átalakítják sokunk életét, többek között az enyémet is, én se lehettem szeptembertől új katás. Kb 480.000 katás vállalkozás van, ebből nagyságrendileg 400.000 egyáltalán nem tudja az új kata alatt folytatni a vállalkozói tevékenységét. Eleve kizárták a cégeket az új katából, továbbá van egy olyan szigorú feltétel, hogy ha nem kizárólag magánszemélytől szerzel bevételt, akkor kiraknak a katából.
 
Túl sok választási lehetősége nincs annak, akinek kevés elszámolható költsége van, így ezek az egyéni vállalkozók jellemzően az átalányadót fogják választani, vagy adózhatnak még a tételes költségelszámolás szerint. Cégként választható a társasági adó vagy a kiva.
 
Vannak olyan esetek, amikor még jobb is az átalányadó, mint a kata (pl. webshopoknak bizonyos bevételi összeg felett), de azért a nagytöbbségnek ez bizony fájni fog. Minden egyes eset más lehet, számolni kell.
 
Már a katás időszakban is sokszor felmerült a kérdés, hogy kell-e könyvelő vagy sem? Hát, erre a válasz jellemzően az volt, hogy attól függ. Ha nem volt semmi „extra” (mindig van), akkor az egyszerűbb esetekre vonatkozó adminisztrációt meg lehetett tanulni (azért kíváncsi lennék rá, hányan nem adtak be áfabevallást facebook hirdetés után, ha a számlán nem volt áfa).
 
De az átalányadó azért jóval bonyolultabb. Havonta változó bevételnél havonta változó lesz a fizetendő adó és még a mentes keretre is figyelni kell. Továbbá havi járulékbevallást kell beadni és az éves szja bevallásról még nem is beszéltem. Viszont igénybe lehet venni kedvezményeket, amiket eddig kata alatt nem lehetett, pl családi kedvezmény.
És az a helyzet, hogy nem lesz elég könyvelő a rengeteg átalányadós egyéni vállalkozásra. Törvény szerint nem kell, mert az egyéni vállalkozó nem tartozik a számviteli törvény alá, de határozottan javasolt.
 
Érezzük a nyomást, hogy mennyien kérnek segítséget tőlünk, és sok kolléga is próbál erőn felül teljesíteni, de mindenkihez nem tudunk eljutni és nem is tudunk minden egyes esetről részletesen beszélni.
9 év katázás után a könyvelők jelentős része „elszokott” a tételes költségelszámolású és az átalányadós egyéni vállalkozásoktól (én is), mert csak annak volt rá szüksége kb, akit kivágtak a katából.
 
Most viszont tömeges igény lenne rá. Egyrészt nincs annyi könyvelő, másrészt a könyvelők egy jelentős része nem is vállal átalányadóst.
 
Miért? Mert a katásnál jellemzően megnéztük a katás számláit, a kiegyenlítéseket, rögzítettük a könyvelőprogramba, vagy ha valaki fizetős számlázót használt, akkor átemeltük, de persze azért ezeket is ellenőrizni kellett. Aztán ellenőriztük a folyószámlát, nincs-e tartozás, a fizetendő katát egy számlára kellett utalni, elég volt az elején elmondani, hogy hova és mikor kell. Szóltunk, ha kamara vagy ipa fizetési határidő volt.
 
Az átalányadónál havi járulékbevallás kell, és szja előleget is kell fizetni negyedévente. Ezek összege attól függ, hogy mennyi volt a bevételed, fő vagy mellékállásban végzed a tevékenységed, minimálbér vagy garantált bérminimum után kell megfizetni az adót és járulékot és hogy milyen költséghányad alá tartozol. Továbbá, ha van kedvezményed, akkor azt is szerepeltetni kell a bevallásban. És mindezt következő hónap 12-ig, (amikor a többi járulékbevallást kell beadnia egy könyvelőnek).
Azaz kellenek a számláid, a bankkivonatod (ha fizetős számlázóprogramot használsz, és abba beírod a kiegyenlítéseket, ezzel sokat tudsz segíteni), és ezeket az adatokat még be kell varázsolni a 2258-as bevallásba, ami csak az Általános Nyomtatványkitöltő használatával lehetséges.
Nekem kb 20 katásom van, ebből 18 nem lehet új katás, és ebből kb 15 lesz átalányadós. Azaz nekem minden hónap 12-ig plusz 15 db járulékbevallást kell beküldjek a meglévők mellé.
 
És még csak nem is a járulékbevallás beküldése fog időt elvinni, mert azt a bérszámfejtő programok megoldják, hanem az adatok begyűjtése a vállalkozótól. Azaz kell minden kimenő számla, ami az előző hónapban befolyt, kell a pontos dátuma a befolyásnak, ha devizás, akkor még árfolyammal is feladat van, és aztán ki kell számolni az adót és járulékot.
 
Ez az információ begyűjtése lesz a legkritikusabb része az egésznek, ezzel tudod a legjobban támogatni a könyvelődet.
 
Megjelentek a piacon már a különböző szoftverek, applikációk, akik azt ígérik, hogy automatizálnak majd mindent. Az az igazság, hogy a jelenlegi helyzetben bizony szükség lesz rájuk, áthidaló megoldásként biztosan, mert nem fognak elegendő segítséget kapni az átalányadós egyéni vállalkozók. (Az első bevallás határideje 2022.10.12.)
 
Persze azért ezek nem csodafegyverek, és sosem tud egy program helyettesíteni egy könyvelőt, de megfelelő könyvelői háttértámogatással ezek használhatóak lesznek. Azért vigyázni kell, mert hamis biztonságérzetet ad, ha azt gondolod, hogy egy program majd mindent megold. Ezek a szoftverek nem fognak anyagi felelősséget vállalni utánad, márpedig egyéni vállalkozóként a saját vagyonoddal felelsz.
 
Én kipróbáltam a Billingo Átalányadó Asszisztenst. Mivel számlázóként is a Billingót használom, így korábbi időszakra is be tudtam állítani az átalányadót, és mivel beírom, hogy mikor folyt be egy számlám, így egy pillanat alatt kiszámolta, hogy mennyi lenne a fizetendő adóm és járulékom, ha pl. már júliusban átalányadós lettem volna. Hát durva számokat láttam. Kezeli a mentes határt is és a kedvezményeket is.
 
Ezzel egyrészt képbe kerülsz a havi fizetendő adóval és járulékkal, másrészt óriási segítséget adsz a könyvelődnek, akinek pont ez lesz a leggyengébb láncszem, hogy összevadássza az információkat a bevalláshoz.
Úgyhogy azt javaslom, próbáld ki a Billingo Átalányadó Asszisztenst. Ha már most is Billingot használsz, akkor csak be kell kapcsolni és máris próbálgathatod.
 

 

Billingo Átalányadó Asszisztens

 

Folyamatosan fejlesztik, nemsokára elérhető lesz a 2258-as átalányadó bevallás xml fájl is, amit át kell adni ÁNYK-ba és onnan ügyfélkapuval beküldeni. Ha van Billingo előfizetésed, csak kapcsold be a Billingo Átalányadó Asszisztenst. Ha még nincs Billingo fiókod, de szeretnél regisztrálni, akkor ezen a linken meg tudod tenni (én ezért egy kis jutalékot kapok).

billingo-átalányadó-asszisztens

Átalányadó kalkulátor

 

Gomba módra szaporodnak a laikusok által barkácsolt adókalkulátorok az interneten (van egyébként profi is), aztán bedobják a közösbe, hogy majd a szakértők kijavítják. Ezzel az a baj, hogy jellemzően a katát és az átalányadót hasonlítják össze, miközben van más választási lehetőséged is .

Ott van még a társasági adó és a kiva adózás is, igaz, ehhez cég kell és az a válasz sokszor, hogy bonyolult és macerás a cégalapítás, ráadásul pénzbe kerül. Viszont lesz egy rakás katás bt, aki végelszámolni szeretne, ami pénzbe kerül és könyvelő kell hozzá, ezeket meg lehet venni. Persze ahhoz is könyvelő kell, hogy leellenőrizze, az elmúlt 5 évben nem volt valami akna a cégben.

Ezzel azt akarom mondani, hogy egyáltalán nem biztos, hogy neked az átalányadó a megoldás, minden esetben számolni kell.

A mi adókalkulátoraink nem 5 perc alatt készültek, hosszú évek tanulása és gyakorlata van mögötte, és jó pár szakmai ellenőrzésen átmentek. Itt tudod megvásárolni.

A frissítés ingyenes, ami nagyon jól fog jönni év végén, hogy a jövő évet is meg tudd tervezni.

Továbbá van benne bevétel és költségtervező, részletes meg tudod tervezni az anyagköltséget, szolgáltatást, beruházást, értékcsökkenést, béreket és járulékokat. Ezekből az adatokból tudsz készíteni eredménykimutatást és cash-flowt is.

Vélemény az Adókalkulátor és Eredménytervező csomagunkról.

 

Nem tudom szebben mondai: k***ajó!
 
 

Az eredménytervezőt kötelezővé tenném minden vállalkozásnak. Halljuk, hogy “cashflow”, meg hogy ez fontos és kell, de igazából sokkal fontosabbnak tartunk minden mást a bizniszben. Közben meg egy órát rászánsz, kitöltöd az eredménytervezőt és rádöbbensz, miért nincs még Bentley a segged alatt.

 
A KATA vs minden más kalkulátorok meg bár nem helyettesítenek egy jó könyvelőt, de legalább képbe kerültem, hogy egyáltalán milyen információk kellenek ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozzam meg.
 

Szóval nagyon köszi, hogy megcsináltátok és hogy csak ennyiért adjátok, sokszorosát éri az árának!


Üdv,
Rudi
 
Papp Rudolf

web creator

OnlineBiznisz

 

Érdekel az Adókalkulátor és eredménytervező

 

Ha további segítségre van szükséged, keress minket bátran. Több mint 15 ezer vállalkozó van a csoportunkban.

 

Elérhető online termékeink, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres vállalkozó részére

 

Hogyan legyél vállalkozó? Vállalkozásindítási mini ebook

 

Adókalkulátorok és eredménytervező

 

 

Egyéni vállalkozók könyve - Átalányadó Kalauz - Áttérési nyomtatványok kitöltése lépésről lépésre képernyőképekkel

átalányadó

 

 

Vállalkozói képzés

 

Brutál Vállalkozói képzés Pakk - a legjobb ajánlatunk

 

Köszönöm, hogy egy megosztással támogatod a munkámat.

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

Blog kategória

AKCIÓ! Brutál Vállalkozói Képzés Pakk! 50%-os kedvezmény az összes online termékre!

Használd fel a Vállalkozás Okosan egy évtizedes vállalkozói tapasztalatát ahhoz, hogy sikeres vállalkozó legyél.

 A félelmeid helyett a lehetőségeid lásd, hogy továbbfejlődhess.

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.