Ugrás a tartalomra

Cash-flow

Anita Gyuri

Olyan fogalom, amellyel a cégvezetőknek is érdemes megismerkedniük, még akkor is, ha távol áll a pénzügy és a könyvelés a saját szakmájuktól...

 

Mi a cash-flow?

 

A cash-flow egy vállalkozás pénzeszközeinek a változása.

A cash-flow megmutatja, hogy egy adott időszakon belül a vállalkozás bevételei és kiadásai hogyan alakultak, és kiderül belőle, adott pillanatban mennyi pénz áll a vállalkozás rendelkezésére.

A cash-flow táblázat segítségével a vállalkozás meg tudja tervezni, hogyan időzítse kifizetéseit, biztosítani tudja, hogy kötelezettségeinek határidőre eleget tudjon tenni.

 

Hogyan, miért segíti a cash-flow egy vállalkozás működését?

 

A cash flow tábla segítségével meg tudjuk tervezni, láthatóvá tudjuk tenni, mikor, milyen beérkező pénzösszegekre számítunk, és azt is, mikor, milyen kiadásokkal kell kalkulálni. Egy vállalkozás esetén beérkező pénzösszeg lehet eladott áru ellenértéke, visszaigényelt adó, támogatás. Kiadás lehet például munkabér, adó, alapanyag, bérleti díj. 

 

Miért célszerű a kiadások és a bevételek cash-flow táblázatba foglalása? 

 

Gondoljunk bele: egy háztartás esetén általában havonta kapunk fizetést, ez egy beérkező tétel, és van kb. 8-10 tétel, ami állandó kiadást jelent. Ezt nem nehéz fejben tartani. Egy vállalkozás esetén ennél azonban jóval több mind a beérkező tételek (azaz amikor több pénzünk lesz), mind a kifizetendő tételek száma (a rendelkezésünkre álló pénz mennyisége ekkor értelemszerűen kevesebb lesz).

Ilyen nagyságrendű pénzállomány-változást már nagyon nehéz fejben tartani, ezért érdemes táblázatba foglalni. Így napra pontosan előre láthatjuk, mikor, mennyi kiadást engedhetünk meg magunknak anélkül, hogy a vállalkozás fizetőképességét veszélybe sodornánk, vagy a pontatlan fizetés miatt késedelmi kamatot kelljen fizetnünk.

 

Nézz bele ingyen a vállalkozói képzésünkbe!

 

Hogyan készíthető el egy cash-flow táblázat?

 

Cash-flow készítésénél első körben két dolgot kell tennünk: eldönteni, hogy a táblázatot milyen bontásban  (napi, heti, havi, stb.) készítjük, illetve összeszedni az ismert, és várható költségek típusait, és felmérni a várható bevételeket. Egy induló vállalkozás esetén természetesen problémás lehet a bevételek becslése. Ilyen esetben elsődlegesen azt vizsgáljuk, hogy – kiadásaink ismeretében – reálisan várható-e annyi bevétel, ami ezeket fedezi.

A cash-flow táblázat azt is megmutatja, hogy ha kezdetben bevételeink nem fedezik kiadásainkat, a vállalkozás indításakor rendelkezésünkre álló forgótőke mennyi időre elegendő, azaz mikorra kell eljutnunk odáig, hogy bevételeink magasabbak legyenek, mint a kiadásaink. 

Működő vállalkozás esetén annyival könnyebb a dolgunk, hogy már vannak rendelkezésünkre álló adatok a kiadásokról, de ami a fontosabb, a bevételekről is, ezekre támaszkodva könnyebb a szükséges becsléseket elvégezni. 

Egy vállalkozás estén általában a következő kiadásaink lesznek:

 • Cégalapítás költsége 
 • Honlap, egyéb reklámanyagok 
 • Ingatlan, jármű vásárlása, bérbevételének első díja, kaució
 • Járművekkel kapcsolatos kiadások 
 • Szükséges gépek, berendezések megvásárlása 
 • Árukészlet költsége
 • Adók, járulékok
 • Alkalmazottak fizetése
 • Hiteltörlesztés, lízingdíjak
 • Bérleti díjak
 • Ingatlan rezsije
 • Internet, telefon
 • Biztosítások
 • Hirdetés

 

Azokat a költségeket, amelyekkel számolnunk kell, beírjuk egy táblázatba. Az előre tervezhető, fix költségekkel könnyű dolgunk van, a változó költségeket meg kell becsülnünk, ezután tudjuk őket a táblázatba felvinni. Ezután írjuk be a várható bevételeket, majd ezeket szembeállítva az adott időszakra számított kiadásokkal, látni fogjuk, mennyi pénzünk van, az adott időszakban több, vagy kevesebb lett a pénzünk. Ezt a változást hívjuk pénzállomány-változásnak, nagyon fontos, hogy ezt a változást mindig a nyitó összeghez adjuk hozzá, vagy vonjuk ki belőle. 

hivatkozásra kattintva egy táblázat minta nyílik, ami segít értelmezni az itt leírtakat. Természetesen cash-flow egy excel-táblázatban is elkészíthető.

 

Ki, és mikor készítsen cash-flow kimutatást?

 

Tapasztalataink szerint egy jól összeállított cash-flow táblázat egy nagyon hasznos eszköz minden vállalkozás számára. Segít napi pénzügyeink áttekintésében, segít abban, hogyan ütemezzük kifizetéseinket úgy, hogy mindegyiknek határidőre, késedelem nélkül eleget tudjunk tenni. Emellett a cash-flow nélkülözhetetlen eleme vállalkozásunk pénzügyi jövőjének tervezésekor. Ha hitelhez, vagy támogatáshoz szeretnénk jutni, akkor is szinte biztos, hogy szükségünk lesz cash-flowra.

Egy egyszerűbb, alapvetően saját, belső használatra szóló cash-flow táblát minden további nélkül el tudunk saját magunknak is készíteni, akár egy excel-táblában, akár a fentebb hivatkozott táblázat segítségével. Cash-flow tábla letöltési lehetőség és áfa kiszámolós iktatótáblát is találsz!

Abban az esetben, ha hitelfelvételre, pályázatra készülünk, ami komolyabb pénzügyi terv készítését is igényli, az ehhez szükséges cash-flow tábla elkészítését jobb ezzel foglalkozó, tervezésben, pénzügyekben jártas szakértő vállalkozással elkészíttetni. 

 

Ahol megtalálsz minket

 

Vállalkozás Okosan honlapja

Facebook oldal

Facebook csoport

Youtube csatorna

Feliratkozás hírlevélre

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.