Ugrás a tartalomra

Indítsak vállalkozást vagy sem? Hogy induljak el?

Elvégezted a középiskolát vagy a szakmunkásképzőt, de annyi már nincs benned, hogy továbbtanulj? Hidd el, ismerem az érzést. Szeretnél dolgozni, pénzt keresni (a kettőt együtt adják csomagban, sajna)? Nem vesznek fel sehova, pedig már vagy száz önéletrajzot elküldtél? Vagy elmész feketén dolgozni és vagy kapsz fizetést vagy sem? Fogalmad sincs, be vagy-e jelentve? Vagy csak egyszerűen várod, hogy a szádba repüljön a sült galamb? Tudom, hogy fiatalként sokkal jobb bulizni, fesztiválozni, lógni a haverokkal, anya, apa majd ad egy kis pénzt. Ugye jó lenne menő cuccokban járni, megvenni a legújabb telefont, jó kocsit, valami jó helyen nyaralni? Nincs rá pénzed, és irigyled azokat, akik ezt megtehetik? Hát tegyél érte!

Mihez értesz? Kezdd el!

Egyszerűen nem hiszem el, hogy van olyan ember, aki semmihez se ért! Azt elhiszem, hogy nincs bátorsága belekezdeni egy vállalkozásba - tervezés nélkül ne is tegyétek! - mert nincs tapasztalat, önbizalom, mindenki úgyis panaszkodik, lebeszélnek, hogy úgy se sikerülne, stb. Sajnos már 14 évesen nem mindegy, milyen középiskolát választunk. Ha olyan suliba jársz, ami ad egy szakmát, már jó esélyeid vannak. Szakmunkásként egyre jobb lehetőségeid lesznek. Kevés a jó szakember. Tapasztalatból mondom, aki nálam jó munkát végzett, mindig is őt fogom hívni, ha baj van, akár vízszerelés, villanyszerelés, informatika stb. Őt fogom ajánlani az ismerőseimnek, mert tudom, hogy megbízható és korrekt munkát végez. Próbáltál mostanában asztalost keresni? Egyszerűen lehetetlen találni, annyi a megrendelésük, csak úgy mondom! 

Ott állsz 18 évesen és fogalmad sincs, mit kezdj magaddal? Tanulni soha nem késő, de akár meg is valósíthatod önmagad. Már ha akarod. Elárulom, ma már van olyan adózási mód, ahol kipróbálhatod magad, mint vállalkozó, és ha nem megy, még mindig folytathatod az álláskeresést munkaviszonyban. A katás egyéni vállalkozásról beszélek. Ha főállásban csinálod, az adó havi 50 ezer forint. Nyilván ezt is elő kell teremteni, amit csak a megszerzett bevételedből tudsz kifizetni. De előre tervezhető. Ha már el tudsz érni havi 200 ezer ft-os bevételt, ebből 50 ezer ft az adó, már meg tudsz élni (ha nem is nagy lábon).

Vállalkozni, de hogyan? Így!

Hogyan indulj neki? Először is: mi az, amiben jó vagy? Hányan vannak olyanok, akik ugyanezt csinálják? Tudsz-e jobb lenni náluk? Hogyan fogod eladni magad?  Nagyon fontos, hogy amit el akarsz adni - akár termék, akár szolgáltatás - minőségileg megfeleljen, legyen mögötte valós teljesítés, a kamu hamar kiderül. Használd a kapcsolati tőkéd, legyen honlap, blog, ne sajnáld rá a pénzt, a netnek nagy hatalma van. Írjál cikkeket, mutasd be eddigi tapasztalataidat. Cikket írni nem könnyű dolog. Ha nem jön az a fránya ihlet, bizony izzadtságszagú lesz a dolog. Ne erőlködjünk. A papír és a toll mindig legyen csőre töltve, (vagy a mobil, kinek mi jön be) ha jön egy jó gondolat, azonnal le tudd írni. Ha éjjel 2-kor nem tudsz aludni a melegtől (mert kísérleteznek rajtad az ufók!), akkor igenis fel kell pattanni és papírra vetni az ötleteket.

A siker nem jön azonnal. Idő, míg egy honlap beindul. A Vállalkozás Okosan most volt 4 éves, és az első év igen nehéz volt, de utána jöttek az eredmények. Ha beindult, akkor sem ülhetünk ölbe tett kézzel, a technika fejlődik, fejleszteni kell nekünk is. A honlap fejlesztésbe fektetett pénz idővel megtérül. Ez hozza az ügyfelet! De írni muszáj. Tudom, nekem könnyű dolgom van, az adótörvények olyan gyorsan változnak, hogy mindig van miről írni. Nincs lehangolóbb egy elavult, nem frissített honlapnál az üzleti világban. Azt sugallja, trehány vagy, nem foglalkozol a vállalkozásoddal, nem érdekel, mit gondolnak rólad. Mintha egy üzleti tárgyalásra rövid nadrágban és pecsétes ingben mennél. Zokni-szandál kombóban lehetőleg.

Ne félj!

Az üzlet a földön hever, csak le kell érte hajolni, ne legyetek szívbajosak. Engedményeket is adhatunk, de cserében kapjunk valamit. Tanuljatok meg tárgyalni, érvényesíteni a saját érdekeiteket. Az üzleti világ nem szociális intézmény. Nem adományt kérünk, hanem az ügyfél pénzéért adunk valami jót, hasznosat. Bizonyítsuk be, hogy amit csinálunk, jól csináljuk. Hogy az ügyfélnek megéri tőlünk vásárolni, vagyunk olyan jók, sőt jobbak, mint a konkurencia. Tartsuk a minőséget és hosszú távra gondolkodjunk.

Ha szolgáltatást adsz el, túl sok költséged nem lesz. Ha terméket, akkor többféle kiadással kell számolnod. Derítsd ki, mennyibe kerül a termék beszerzése, milyen értékű beruházást kell az elején megfinanszírozni  és milyen havi költségeid várhatóak (telephely, árukészlet, iroda, rezsi, raktár, számítógép, bankköltség, könyvelő, marketing stb.), és milyen áron tudsz eladni? A kettő közötti összeg (bevétel - költség) elég-e a fennmaradáshoz, a fejlődéshez, marad-e neked belőle annyi, hogy meg tudj élni? Ma már léteznek induló vállalkozások számára hitelek - azért ne álmodozzunk, ez adható és nem jár! - és önerő nélkül sem fog menni, az biztos. Vannak pályázatok munkanélkülieknek, akik vállalkozók szeretnének lenni, de kell hozzá egy működő ötlet, amiből pénzt lehet csinálni.

A siker nem marad el!

Az eleje nagyon nehéz lesz. Ügyfelet szerezni, a pénzt behajtani, intézni az adminisztrációt, foglalkozni a honlappal. Kevesebb szabadidőd lesz, az agyad állandóan ezen fog kattogni, hogyan tovább, és lehet, az eredmények csak lassan jönnek. Lesznek hullámvölgyek is, amikor fel akarod adni. Hidd el, a befektetett munka előbb-utóbb megtérül, de tenni kell érte. És ha jönnek az eredmények, az felvillanyoz. Ha valaki belekóstol a siker érzésébe, nehezen mond le róla. A sikertől egyre kreatívabb leszel. Keresni fogod az újabb lehetőségeket. Ne mást hibáztass, ha nem sikerül. Kudarcok biztosan lesznek. De kezdd újra, tanulj belőle, hol rontottad el, és lépj tovább. Ne a sült galambot várd, mert az nem fog jönni!

 

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.