Ugrás a tartalomra

Vállalkozás indítása

 

Hogyan kezdjük? Menjünk először könyvelőhöz? Vagy olvassunk róla a neten? Esetleg menjünk el egy tanfolyamra?

 

Katásnak nem kell könyvelő?!

 

 

Törvény szerint nem. Ha feltesszük ezt a kérdést, a válaszadók egy része azonnal rávágja, hogy áááá, ez olyan mint a foci, ehhez mindenki ért, Te is meg tudod csinálni, nehogy már fizess ezért egy könyvelőnek. Aztán eljött a február 26. és égtek a telefonok, jöttek a segítségkérő levelek emailen, messengeren, hogy jajajj, mégsem tudom letölteni, kitölteni stb.

Aztán vannak vállalkozók, akik azt mondják - helyesen - hogy amíg azzal töltöd az időd, hogy bogarászod a folyton változó törvényeket, na addig dolgozhatnál is a saját üzleteden és pénzt is kereshetnél.

És ugye vannak a könyvelők egy része, akik meg leordítják a hajukat a kezdő vállalkozónak, ha fel meri tenni ezt a kérdést. Természetesen vannak olyan könyvelők is, akik segítőkészen felhívják a figyelmet a veszélyekre, ha könyvelő nélkül vág neki valaki ebbe a kalandba.

Nos, mi senkit nem fogunk kivégezni, ha Ő könyvelő nélkül vág neki a vállalkozásának. Ez a vállalkozó döntése, és az ő felelőssége is. Azt viszont mindig kihangsúlyozzuk, hogy véleményünk szerint minden vállalkozónak kell könyvelő, mert a mai törvények annyira bonyolultak, hogy egyszerűen egy nem szakmabeli nem fog tudni rajta kiigazodni. Azzal is egyetértek, hogy lehetne ezt sokkal egyszerűbben is. Igen, arra gondolok, hogy csak beírunk egy összesen bevételi számot az éves bevallásba, és máris kész a "könyvelés". Remélem, eljön ez az idő is, hogy valóban csak ennyi lesz. Addig is ajánlom figyelmedbe a Vállalkozás Okosan Vállalkozói Képzését.

 

  • Még tanulsz, de már tudod, hogy nem akarsz alkalmazott lenni? Felmérések szerint a jelenleg felsőoktatásban tanulók jelentős része 2-3 év alkalmazotti munka után vállalkozni akar!

 

  • Kisbabával vagy otthon, de már nem akarsz 8 órában visszamenni dolgozni? Rengeteg anyuka van, aki imádja a gyerekét, de szeretne mellette valamit csinálni, ami nem a babával kapcsolatos, viszont a gyereket se szeretné háttérbe tolni, ezért vállalkozásba kezd, amit otthonról is végezhet.

 

  • Alkalmazottként pontosan látod, mit csinál a főnököd, és tudod, hogy Te ezt sokkal jobban tudnád csinálni? Eleged van abból, hogy mások osztják be az idődet és másnak keresed a pénzt? Azért azt megsúgom, egészen más ezt vállalkozóként csinálni, mint alkalmazottként, ugyanis itt neked kell megszerezni a munkát, vállalni a felelősséget, és bevasalni a pénzt, azaz itt is lesz főnököd, úgy hívják: a piac.

 

Felmerülnek kérdések

 

  • Nem tudod, milyen vállalkozási formák vannak? Érthetően elmondjuk.
  • Nem tudod, milyen adózási módok vannak? Kiszámoljuk együtt a neked megfelelőt.
  • Több hasonló képzés van a piacon, miért minket válassz? Évek óta gyakorló kisvállalkozók vagyunk. Követtünk el hibákat, tanultunk belőle, de megosztjuk Veled, Te mit csinálj máshogy.

 

Leggyakrabban előforduló kérdésekről, ami egy induló vállalkozásnál felmerülhet

 

 

Milyen pluszt adunk hozzá?

Az előadás kb teljes anyagát témakörönként elküldjük emailben a képzés után, adunk hozzá táblázatokat, iratmintákat, továbbá korlátozott mértékben ingyenes tanácsadási lehetőség a Vállalkozás Okosan zárt facebook csoportjában. A képzésről videófelvétel készül, amit meg is lehet vásárolni kedvezményes áron.

 

Miért jelentkezz a képzésünkre?

Mert sokkal jobban tudsz utána árazni, jobban tudsz kérdezni a könyvelőtől, magabiztosabb leszel az indulásban, alig várod, hogy leülj, és elkezdj tervezni a saját számaiddal.


Mostanában sokat hallani arról, hogy előbb-utóbb úgyis mindent a nav fog csinálni, minek a könyvelő?

Egyre több az automatizáció, van már nav mentorprogram, ezek eredményességéről nincs még pontos adat, de a Vállalkozói Képzésünkről már van visszajelzés.

„Nagyon jó volt a tanfolyam. Azt hiszem, egy egész más országban élnénk, ha minden vállalkozó vagy vállalkozni akaró elvégezné nálatok ezt a tanfolyamot."

”Ez a képzés segített abban, hogy leírjam a számaimat, jobban át tudjam tekinteni helyzetemet. Gyakorlati útmutatást kaptam, hogyan is számoljam ki a szolgáltatás árát. Köszönöm!”

"Általános adózási, vállalkozási alapismereteket gyűjtöttem össze a képzés alatt, amivel magabiztosabban és tudatosabban tudom a jövőben építeni a vállalkozásom."

 

Tévhitek?!

Az automatizáció nem old meg majd mindent, nem fognak kihalni a könyvelők és gépeket sem fognak rombolni, a nav nem fogja teljes körűen elkészíteni a bevallásokat, azokat le kell ellenőrizni, ha mégsem, és hibás, az adózót fogja megbüntetni a nav. A témában felkértek, hogy mondjam el a véleményem, hogy kézi számlatömb vagy számlázóprogram a jobb?

Másik érdekes kérdés: a digitalizáció tényleg elveszi a könyvelők munkáját?

Haladni kell a korral, aki kimarad, lemarad és ez még inkább igaz a vállalkozók világára, azon belül is a könyvelői szakmára.

Szakképzett munkaerő szerepe

Az oktatás, tanulás szerepe egyre inkább felértékelődik. Könyvelőként amúgy is folyton bújni kell a jogszabályokat, ha naprakészek akarunk lenni, és jó tanácsot akarunk adni az ügyfélnek, márpedig könyvelési vállalkozóként nyilván ez a cél, hogy minél jobban járjon az ügyfél, elégedett legyen a könyvelő munkájával, és meg is fizesse ennek az árát. Szokták mondani, egy jó könyvelő aranyat ér, na ez most fokozódni fog. Egyre több könyvelőiroda küzd azzal a problémával, hogy nem talál szakképzett munkaerőt, ha esetleg mégis, ő olyan árat kér, amit meg egy könyvelőiroda nem biztos, hogy ki tud termelni. Egy valóban szakképzett és jó könyvelő nettó 3-400 ezer forint alatt nem is megy el dolgozni, inkább vállalkozó lesz. A könyvelőirodák között meg iszonyú árharc megy, próbálják a piaci versenyben egymás alá nyomni az árat, de ezzel maguk alatt vágják a fát, mert abból a bevételből meg egyszerűen nem lehet kitermelni a szakképzett könyvelő  munkabérét. Itt most nem arról az esetről beszélek, hogy bejelentik minimálbérre és a többi meg megy a zsebbe, hanem a valós munkabér és közterheiről. Tanulni nem csak a könyvelői szakmát, jogszabályokat kell, hanem a technikai újdonságokat is. Egyre több az automatizmus, az online lehetőség, ha ezek megkönnyítik a munkát, akkor használni kell, hiszen általa hatékonyabban lehetünk, nő az ügyfél elégedettség és több vevőt is szerezhetünk vele.

 

Egy körültekintő ügyfél

Mikor 2013-ban indult a kata, előtte írtam egy blogbejegyzést, ami a mai napig nagy sikerrel fut. Sok ügyfelet szereztem általa. Bár a könyvelés ma még nagyrészt ajánláson alapul, de egyre többen keresnek interneten könyvelőt. Mai napig megvan az az ügyfelem, aki még indulás előtt tanácsot kért tőlem, és megkérdezte, hogy megmutathatja-e a szerződését a feleségének, aki elismert jogi szakember. Természetesen igent mondtam, és miután a felesége elolvasta a szerződést, azt mondta, hogy ezzel a könyvelővel nyugodtan szerződhet, mert nagyon tetszett neki a mindenre kiterjedő könyvelési szerződésem. A mai napig azt mondja ez a kedves ügyfelem, hogy mielőtt bármit is tenne vállalkozási ügyben, előbb engem és a feleségét kérdezi meg :-)

 

Adótanácsadó a Vállalkozói Képzésen

Az egyik képzésünkre jelentkezett egy adótanácsadó. Teljesen elképedve néztem, hogy vajon ez most valami vicc lesz? Fel is hívtam rögtön, hogy szerinte vajon mi újat tudnék neki mondani? A válasz az volt, hogy Ő nagyvállalatnál, alkalmazotti viszonyban volt adótanácsadó, de szeretné a saját vállalkozását megalapítani, és ebben lenne szüksége a segítségünkre. Mai napig nagyon jó szakmai, sőt baráti viszonyban vagyunk.

 

Miért maradnak hűségesek az ügyfeleink?

Úgy érzik, hogy biztos pont vagyunk a vállalkozásukban, a feltett kérdéseikre rövid időn belül kapnak választ.

Nem állítjuk, hogy mindenhez értünk, amihez nem, ott bevonunk más szakértőket.

Most, hogy elkezdünk nyitni az online termékek világába, egyrészt örülnek a sikereinknek, másrészt aggódnak, nehogy leadjuk a könyvelésüket, de ez nem fog megtörténni, mert pont azért lesz az online, hogy amíg könyvelek, addig az online termék a háttérben megkeresi azt a pénzt, amivel újabb fejlesztéseket tudunk végrehajtani.