Feltöltési kötelezettség

Mit jelent a feltöltési kötelezettség?

A feltöltési (adófeltöltési) kötelezettség azt jelenti, hogy azon adónemek esetén, amelyekre a feltöltési kötelezettség vonatkozik, az adó jövő évben esedékes bevallása és megfizetése mellett a várható adófizetési kötelezettségnek még az adóévben, azaz idén eleget kell tenni. 

Milyen adókra vonatkozik a feltöltési kötelezettség?

A feltöltési kötelezettség kiterjed a:

  • társasági adóra

  • egyszerűsített vállalkozói adóra

  • helyi iparűzési adóra

  • innovációs járulékra

Adófeltöltési kötelezettsége a társasági adó vagy az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozásoknak van. Kettős könyvvitelt vezető vállalkozásnak – amennyiben az előző évben a vállalkozás nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta - az általa fizetett társasági adóelőleget a várhatóan fizetendő adó mértékére kell kiegészítenie. Helyi iparűzési adó feltöltési kötelezettsége annak van, akinek társasági adó feltöltési kötelezettsége is fennáll.

2012. január 1.-től társasági adóelőleg megállapítása esetén az elhatárolt veszteség maximum a tárgyévi várható társasági adóalap 50%-áig számolható el, azaz a társasági adó minimum 50%-a minden esetben fizetendő lesz.

A társasági adó és helyi iparűzési adó feltöltését a befizetés mellett külön be is kell vallani.

Az EVA (egyszerűsített vállalkozói adó) hatálya alá tartozó vállalkozásoknak árbevételüktől függetlenül feltöltési kötelezettségük van. A feltöltési kötelezettség mértéke a tárgyévben várhatóan fizetendő adó összege. Nagyon fontos, aki a következő évben is az EVA hatálya alá szeretne tartozni, feltöltési kötelezettségének határidőre, és pontosan tegyen eleget, ugyanis a törvény értelmében az adóév utolsó napján, azaz december 31.-én nem lehet lejárt köztartozása, ugyanis ebben az esetben kiesik az EVA alól.

Az EVA feltöltést csak befizetni kell, külön bevallást benyújtani róla nem kell.

A feltöltés teljesítésének határideje valamennyi adónem esetén december 20-a.

Mulasztási bírság

Amennyiben az év közben befizetett adóelőlegek és a feltöltés együttes összege nem éri el az adóévben várhatóan fizetendő adó mértékének 90%-át, akkor a vállalkozás a befizetett adó és a várhatóan fizetendő adó különbözete után 20% mulasztási bírságot köteles fizetni.

Hogyan lehet elkerülni a mulasztási bírságot?

Sok könyvelő van olyan helyzetben, hogy nem kap elegendő információt a még várható bevételekről és költségekről, ami december 20. és december 31. között lehetséges, mert az ügyfél sem tudja pontosan belőni, viszont a felelősséget, azaz a mulasztási bírságot valakinek ki kell fizetni, de ki legyen az? Az ügyfél, aki nem adott pontos információt az adótervezéshez? A könyvelő, aki ugyan jól számolt, de nem jó számokból? Egyik sem jó. Két megoldás is lehetséges a bírság elkerülésére:

- vagy beadja a könyvelő a nullás feltöltési kötelezettséget, és akkor semennyi adót sem kell fizetni december huszadikán - nullajó megoldás is a neve

- vagy beadja azt, amit kikalkulált, és be is fizeti az ügyfél, mert akkor azt muszáj befizetni

- majd május 31-ig beadásra kerül a társasági adóbevallás a nullás összeggel vagy a kalkulált összeggel, majd utána önellenőrzés keretében javításra kerül a tao bevalláss, már a valós fizetendő társasági adóval. Ebben az esetben nincs mulasztási bírság. Erre van jogerős ítélet is, hogy ilyet lehet. Nyilván, ha tömegesen előfordul, akkor ez is szabályozva lesz.

Vállalkozói képzésünket azoknak ajánljuk, akik vállalkozás indításához szükséges átfogó alapismeretekhez szeretnének jutni.

Érdekel még más, a vállalkozásokkal kapcsolatos bejegyzéseink? Legnépszerűbb írásaink

Facebook oldalunkon vannak érdekes tartalmak, gyere és nézz be hozzánk!

Létrehoztuk a Facebookon a Vállalkozás Okosan csoportot, csatlakozz hozzánk!