Ugrás a tartalomra

 

A marketinged az egyik csodafegyvered.

Éppen ezért már az elején meg kell tervezned a költségvetésed.

Olvasd el hasznos tippjeinket tartalmazó bejegyzésünket!

 

Mennyit költs marketingre kezdő vállalkozóként?

 

mennyit-kolts-marketingre-kezdo-vallalkozokent.jpg

 

A marketing az összekötő láncszem az ügyfeleidhez és a vásárlóidhoz. A  kulcs ahhoz, hogy a megrendelőid, vásárlóid bevételt hagyjanak a kasszában. Az a titkos varázsigéd, amivel eljuttatod a terméked vagy szolgáltatásod hírét a leendő ügyfeleidhez. Kezdő vállalkozóként ezért mindig gondot kell fordítanod arra, ahogy a marketingedet műveled.

 

Piszkos anyagiak

 

Vállalkozóként a leggyakoribb kérdés, hogy ,,mennyit kell költenem a marketingre?”  Nos, a válaszhoz mutatok neked egy mesterfogást, amivel magad is könnyebben tudod a  költségvetésedet kialakítani. De hozzávetőlegesen, van olyan, aki havonta 5 - 10.000 Ft-ot költ, egy középvállalkozás nagyjából 500.000 - 3.000.000 forintot is. Nem ritka az ennél jóval magasabb szám is.

 

Miből áll össze a költségvetés vagy sikkesebb nevén a büdzsé? Egy grafikus óradíja 4-9.000 Ft körül mozog. 100 darab szórólap nyomtatása 3 - 6.000 ft lehet. Keresőhirdetések esetén havi 50-100.000 Ft költéssel érdemes számolni minimum. Egy honlap készítése szakemberrel 150.000 Ft-tól kezdődik. Facebook 50.000 ft-tól hoz eredményt. Egy kiállításra, vásárra ellátogatni kiállítóként átlagosan 500.000 - 1.000.000 ft is lehet.

 

Rengeteg eszköz áll a rendelkezésedre vállalkozóként és nem is könnyű belőlük választani vagy megbecsülni a költségét, de te okosan vállalkozol, ezért mutatok neked egy mesteri trükköt, amivel meg tudod mondani, mennyit költs a marketingre!

 

Költségtervezési trükk

 

A trükk egyszerű, mint a bűvészpálca, mégis a használatával sikeres reklámaktivitást tudsz folytatni és bevételt varázsolni a kasszába. Rántsuk le a leplet együtt! A trükk lényege, hogy vállalkozóként három erőforrással rendelkezhetsz.  Ez a szentháromság segít neked eldönteni, hogy melyik eszközt használd és mennyiért.

 

Pénz, Tudás, Idő

 

A három erőforrásod a pénz, tudás, idő. A pénz lehet a bevételedből és lehet elkülönített összeg. A tudás alatt a marketingestudást értem. Azaz tudod, hogyan kell egy vevőmágnes reklámot megfogalmazni, hogyan kell egy kampányt elkészíteni, tudod, milyen akciókat vagy promóciókat szeretnél. Az időhöz, azt hiszem, hogy nem kell különösebb magyarázat. Ebből lehet sok neked és nagyon kevés is a vállalkozásodban.

 

A három erőforrásod egymásra is tudod váltani. Ha sok időd van, abból lehet tudás és pénz. Ha sok tudásod van, azzal időt takarítasz meg és pénzt tudsz termelni. Ha sok pénzed van, azzal időt és tudást is tudsz vásárolni. Most arra kérlek, hogy egy pillanatra révedj el azon, hogy kezdő vállalkozóként nálad ebből a három erőforrásból melyikből lehet majd több vagy kevesebb. Megvan? Akkor megmutatom, hogyan tudod ezt a trükköt hasznosítani!

 

Gyakorlati tippek

 

Minden marketingeszköz képes bevételt termelni, de minden eszköz használatának van egy ára. Ez az ár nem feltétlen pénzt jelent sok esetben. Lássuk, miről is beszélek.

 

Sok idővel rendelkezel

 

Nagyon sokan gyermekvállalás mellett vagy munkahelyükről kilépve vágnak bele a vállalkozásba, ezért sok idővel rendelkeznek. Számos olyan sikeres vállalkozást tudok, aki pontosan így kezdte. Ha magadra ismersz, akkor ezt a sémát válaszd!

 

Tartalommarketing

 

Sok idő esetén kezdj el a tartalommarketinggel foglalkozni. Ez az eszköz középtávon megtérül és cserében nagyon kevés összeget kell ráfordítanod. Csak ülj le és kicsit írd meg részletesebben a szolgáltatásaid, termékeid leírását, hogy jobb legyen, mint a konkurensnél. Kezdj el olyan blogokat készíteni, ami a vállalkozásodról és a te vásárlóidhoz szól. Írhatsz mindenről, ami a vállalkozásodhoz szorosan vagy lazábban köthető. Ez segít új vásárlókat szerezni és abban is, hogy elkötelezd őket.

Egy blogbejegyzés megírása 1-2 órát vesz igénybe és ismerek olyan oldalt, ahol már egy cikk tíz éve hoz látogatókat. Jó mi?

 

Ha van kedved, vágj bele a videózásba. Készíts bemutatókat a termékedről, videóidról, ha valaminek a szakértője vagy, akkor mutasd meg képen a tudásod, segíts az érdeklődőidnek. Használd ki a jövő legjobb csatornáját, mert a nézőket most könnyű elérned és belőlük lesz az ügyfeled.  Ehhez csak te kellessz és akár egy okostelefon is megteszi.

 

Közösségi média

 

A Facebook, Instagram, Pinterest, és egyes iparágakban a LinkedIn mára megkerülhetetlen csatorna. Ráadásul roppant szórakoztató is, majd meglátod. Hozz létre céges profilt és kezdj el bejegyzéseket írni. Ügyelj rá, hogy a márkádról és a vállalkozásodról szóljanak a posztjaid. Szükségtelen közvetlenül ajánlgatni a portékád, elég, ha csak mesélsz és szórakoztatsz. Napi egy két bejegyzés létrehozásához pár perc is elég, de ha rendszeresen csinálod, a sok száz követőből lesznek az ügyfeleid. Sőt! A Facebook csoporttal pedig olyan közösséget tudsz létrehozni a vásárlóidból, akik tovább viszik a jóhíred.

 

Az idődet tudás megszerzésére is fordíthatod. Se szeri, se száma az interneten az ingyenesen beszerezhető marketingtudásnak. Olvass erről szóló blogokat, töltsd le az ingyenes anyagokat, iratkozz fel webináriumokra! Az így megszerzett tudás már alapozásnak bőven elég ahhoz, hogy bevételszerző kampányokat tudj folytatni, ezáltal a tudást pénzre tudod konvertálni!  

 

Sok tudással rendelkezel

 

Ha meg van már az alapszintű marketingtudásod (ezt a bejegyzést is olvasod, úgyhogy jó úton jársz) akkor egyrészt időt spórolsz meg, mert kevesebb ideig kell kitalálnod egy hirdetést vagy hamarabb tudod, miről szeretnél posztot készíteni. Be tudsz állítani gyorsan egy kampányt és nincs annyi próbálkozás és botladozás. Tudatosan reklámozva több időd lesz, és ami még fontosabb, ez elkezd bevételt termelni, tehát lesz pénzed! Ezeket az eszközöket válaszd:

 

Marketingterv készítés

 

Ez mindennek az alapja és a siker nyitja. Segít abban, hogy a vevőszerző tevékenységedet megszervezd és megvalósítsd. A lényeg, hogy jelöld ki, milyen célokat szeretnél elérni kezdő vállalkozóként! Ez lehet több megrendelés, eladás, több feliratkozó, ismertség, új vásárlók megtalálása stb. Majd akár egy papírra vesd le, hogy milyen eszközöket fogsz ehhez használni. Ne felejtsd el a célcsoportodat alaposan körülhatárolni.

 

Promóciók

 

Ha tudod milyen egy jó marketing promóció, akkor tudsz kuponos ajánlatokat, árakciókat, fotó versenyeket, kihívásokat és számos játékos promóciót készíteni, amivel lázba hozod a vásárlóidat.

 

Hírlevél

 

Ha már jól megy a hirdetések megfogalmazása és a blogírásban is van gyakorlatod, akkor gyűjtsd a feliratkozókat és mesélj rendszeresen a területedről vagy a kínált termékeidről, szolgáltatásaidról hírlevélben. Ma már minimális technikai tudással tudsz hírleveleket készíteni, akár teljesen ingyen is. Ha pedig több pénzzel rendelkezel, akkor a komolyabb automatizált hírlevelekkel fogsz kitörő sikereket elérni.

 

Keresőoptimalizálás

 

Az egyik legmisztikusabb eszköz, de alapszinten te is sokat tehetsz azért, hogy a keresések találati listájában magasabban szerepelj. És aki magasabban van, annak több látogatója lesz. Tedd hát az oldalad keresőbaráttá és építs ki partnerhálózatot.


 

Kattintás alapú hirdetési rendszerek

 

A Google Ads-t és a Facebook hirdetési rendszerét talán már ismered. Itt minden licit alapon történik és a kattintásokért vagy megtekintésekért fizetsz.  Facebook hirdetés esetén már havi 10-20.000 ft-tól is tudsz ügyesen kampányt beállítani. Ads hirdetések esetén már havi 80.000 ft költéssel érdemes számolnod, de alapszinten tudsz sok átkattintást hozó hirdetést készíteni.

 

Sok tudás esetén bátran tudsz partnerhálózatot szervezni vagy akár a honlapodat optimalizálni, de képes vagy arra, hogy rendezvényeket készíts, ahol új vásárlókkal találkozhatsz. A lehetőségek tárháza végtelen, ezért minden tudásod pénzre és időre váltható.

 

Sok pénzzel rendelkezel

 

Mi számít soknak?- teheted fel a kérdést. Ha a bevételedből már havonta 50-100. 000 forintot marketingre tudsz fordítani, akkor vehetjük úgy, hogy ez az erőforrásod kezdő vállalkozóként erős. Az erre szánt pénz megtérül, hiszen, ha jól csinálják, még több pénzt termel. Ha tudsz már ennyit áldozni, akkor a következő receptet kövesd.

 

Válaszd a kattintás alapú kampányokat és szerezz új vásárlókat. A pénzből vásárolhatsz tudást is tanfolyam formájában, vagy ha idő szűkében vagy, akkor megbízhatsz szakembert, hogy készítse el a kampányaidat. Ezzel profi kezekbe kerül a marketing gépezeted és neked több időd marad a vállalkozással foglalkozni. Később ez egy kulcstényező lesz, mert minden óra, amit a vállalkozásod fejlesztésére fordítasz, az megtérül. Kezdő vállalkozóként sok mindennel kell foglalkoznod és ebben a terméked, szolgáltatásod vagy a márkád hírének eljuttatása a leendő vásárlóidhoz is a tevékenységed között van. Később több bevétel mellett elég csak felügyelned a külsős ügynökségek munkáját. Szerencsére most hatékony tippeket kaptál arra, hogyan csináld jól.

 

A végső válasz a marketing költésedre

 

Ha a mester trükköt átolvasod még egyszer, akkor látod, hogy a marketing költésed végösszege nagyban függ attól, hogy mennyit foglalkozol vele. Ami biztos, hogy marketingezni kell, mert ebből lesznek ügyfeleid és érdemes is, mert bevételed lesz belőle, ami hozzásegít, hogy elérd az álmaidat.

 

Összefoglalva: kisvállalkozóként havi 10-20.000  forint büdzsé mellett is tudsz ügyfeleket és bevételt termelni. Egy átlagos középvállalkozásként pedig havi 100.000 - 600.000 ft lesz az erre fordított összeged. Ebben a tartományban már van erős hatása az említett eszközöknek. Mindig lehet több is, ha abból bevétel lesz.

 

A végösszeg sokban függ attól, hogy kezdő vállalkozóként mennyit foglalkozol a marketingeddel. Egy biztos: ez egy olyan varázscilinder, amibe a bele helyezett tudás és kitartás nagy bevételt varázsol!

 

Balogh Tamás

marketing szakértő

Marketing Magic

 

 

 

 

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.