Ugrás a tartalomra

 

Babus Edina vendégcikke

 

Katás egyéni vállalkozó vagy? Így juthatsz lakáshitelhez!

 

Katás vállalkozóként is kaphatsz lakáshitelt? Természetesen! Cikkemből megtudhatod, hogyan számolnak a bankok és te mekkora hitelösszeghez juthatsz.  

 

Sokakban fel sem merül, hogy egyéni vállalkozóként nemcsak a vállalkozással kapcsolatban kérhetünk támogatást, hanem a saját életünket is rendbe tehetjük.

Pedig katás vállalkozóként is juthatunk ingatlanhitelhez, amellyel megteremthetjük a legszebb otthont, amelyről csak álmodozunk!

 

Mekkora hitelösszeghez juthatunk katás vállalkozóként?

 

Nem is kevéshez! Csak azzal kell tisztában lennünk, hogy katások esetében hogyan számolnak a bankok. Ez kapásból két dologtól függ:

  • Van-e a katás vállalkozásod mellett főállásod és hogy
  • pontosan mennyi az összjövedelmed?

Ha van más bevételi forrásod a vállalkozásod mellett, akkor a hitelösszeged megállapításához mindent össze kell számolnod. Ha nincs, és a katás vállalkozásodból tartod fenn magad, akkor abból az összegből kell kiindulni.

 

Hogyan számolnak a bankok katás vállalkozók esetében?

 

A katázók NAV jövedelemigazolással igazolják a bevételüket, amelyből a bankok többféle számítási módon vélelmeznek jövedelmet. A legáltalánosabb módszer esetén a jövedelemigazoláson szereplő összeget 12-vel osztják, így ezt a havi jövedelmet veszik alapul az adható hitelösszeg számításakor.


Nézzünk egy konkrét példát:

  1. Katásként maximum havi 1.000.000 forintot kereshetsz, amelynek a 60%-a 600.000 forint szerepel a Nav jövedelem igazoláson. A bank tehát ezt a havi jövedelmedet veszi majd figyelembe a hitelezéskor.
    Lakáshitel esetén – ahogy már korábban többször is írtam a JTM szabályról – az igazolt nettó jövedelem 60%-ig terjedhet a törlesztőrészleted (500.000 Ft-os nettó jövedelem felett), azaz havonta maximum 360.000 forintos törlesztést vállalhatsz be. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok (akár 60.000.000 Ft körüli lakáscélú, 10 éves kamatperiódusú) hitelre is jogosult lehetsz ilyen vállalkozói kereset mellett.

 

  1. Tudom azonban, hogy kisvállalkozások esetében ennek az összegnek a fele a reális, ezért az alábbiakban egy évi 6.000.000 forintos bevétellel számolok: ennek a 60%-át igazolja le a NAV, amelyet bankok 12-vel osztanak (van ettől eltérő számítási mód is), így a figyelembe vett jövedelem havi szinten 300.000 forint. Ez alapján a maximálisan bevállalható hiteltörlesztési kereted a JTM szabályt figyelembe véve 150.000 forint lehet. Ebből már nagyon jó eséllyel kaphatsz olyan összegű lakáshitelt, amelyből csodálatos otthont teremthetsz magadnak, magatoknak.

 

A bankok azonban nem minden esetben számolnak egyformán.

 

Mire kell még odafigyelned katás vállalkozóként?

 

Az engedékeny bankok tisztán számolnak az igazolt nettó jövedelmeddel, de a szigorúbbak nem. Van olyan bank, amelyik levonja a havi bevételedből a KATA-adót, amely 25.000, 50.000 vagy 75.000 forint lehet. Akad olyan is azonban, amelyik még az így kapott nettó jövedelemösszeget is továbbcsökkenti a saját banki képlete alapján.

Ebből látszik, mennyire fontos tudni, melyik bank hogyan viszonyul hitelezéskor a katás vállalkozókhoz!

A számítások tehát lehetnek egyszerűek és bonyolultak is, és a pénzintézetek szabályaitól függően juthatunk magasabb vagy alacsonyabb hitelösszeghez.

Hitelszakértőként pontosan tudom, mire számíthatsz, hiszen több mint 15 pénzintézettel vagyok napi kapcsolatban.

 

Babus Edina

kaphatokhitelt.hu

 

 

 

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.