Ugrás a tartalomra

Induló vállalkozás első weboldala - minden tudnivaló egy cikkben

 

Vendégcikk Tusnádi Istvántól, a Usernet szakértőjétől

 

Gyakran fordulnak hozzám első vállalkozásukat indító látogatók azzal a kérdéssel, hogy hogyan is fogjanak hozzá weboldaluk megtervezéséhez.

 

Milyen menüpontokból álljon a weboldal?

Milyen tartalomkezelő rendszert, milyen template-et válasszak?

Hogyan válasszak webfejlesztő céget és mennyibe fog kerülni a weboldal?

 

Ezekre a kérdésekre próbálok válaszolni alábbi cikkemben.

A weboldal megtervezésével, elkészítésével és népszerűsítésével kapcsolatos teendőket megpróbálom időrendi sorrendben végigvenni. Lássuk tehát milyen feladataid vannak:

 

idea_planning_depositphotos_207155592_xl-2015.jpg

 

Milyen menüpontokból álljon a weboldal?

 

Két fontos dolog rögtön az elején:

 1. Nem a design-al kezdjük a weboldal tervezést és utána próbáljuk meg beleerőltetni a tartalmakat, hanem fordítva. Először kell tisztában lenni azzal, hogy mit szeretnél megjeleníteni az oldalon és utána ehhez a tartalomhoz választunk/tervezünk design-t. Ez azért is fontos, mert nem a design, hanem elsősorban a tartalom alapján fognak a látogatók elköteleződni.

 

 1. Nem célszerű a webfejlesztőre bízni a menüpontok megtervezését. Kétség kívül vannak olyan webfejlesztő cégek, amelyek tudnak segíteni a tervezésben, de mégis praktikusabb, ha te tervezed meg az oldal struktúráját, már csak azért is, mert akkor nem kell ezért plusz pénzt kifizetned.

 

Nézzük, hogy egy átlagos céges weboldal esetében milyen menüpontokban érdemes gondolkodni. Véleményem szerint az alábbi lista az induló vállalkozások többségénél módosítás nélkül is tökéletes lehet:

 

 • Nyitólap - a látogató figyelmét felkeltő üzenet, a cég tevékenységének, küldetésének rövid leírása mellett a nyitólapra a legnépszerűbb tartalmi részekből is kerül ízelítő, így a látogató kattintás nélkül pozitív benyomást szerez a cégről
 • Bemutatkozás – mivel foglalkozik a cég, mi a küldetése, mi a víziója, kik állnak a cég mögött, hogyan és hol dolgoztok? Mi a történeted, miért alapítottad a céget? Ezeket érdemes ebben a menüpontban leírni.
 • Rólunk – hány fős a cég, kik dolgoznak benne, kinek milyen szakmai kompetenciái, elérhetőségei vannak.
 • Szolgáltatásaink / Termékeink – hogyan dolgoztok, miért válasszam cégedet, mitől vagytok jobbak, mint a konkurensek? A szolgáltatások és termékek leírása mellett erre is érdemes figyelmet fordítani.
 • Referenciáink – tudom, hogy egy induló vállalkozás esetében nehéz ezt a menüpontot tartalommal feltölteni, de mégis érdemes előre betervezni, mert amint lesznek referenciák, azonnal érdemes feltölteni. Kik a nagyobb ügyfelek, hány referenciátok van, kinek milyen projekteken dolgoztatok, milyen tapasztalattal rendelkeztek? Ezekre a kérdésekre érdemes itt válaszolni.
 • Blog – az ebbe a menüpontba feltöltött tartalom ad lehetőséget arra, hogy weboldalad folyamatosan friss tartalommal újítsd meg. A friss, folyamatosan bővülő tartalmat a Google is szereti, ezért a blog megléte nélkül nem nagyon lehet jó helyezéseket elérni a keresőkben. A blog emellett lehetőséget ad arra, hogy tetszőleges mennyiségben kifejtsd véleményed szakmai témákban, ezzel elősegítve a szakértői szerep felépítését.
 • Kapcsolat – itt minél többfajta kapcsolat felvételi lehetőséget célszerű megadni, mert előre nem tudhatod, hogy kinek mi lesz szimpatikus. Legyen cím, térkép, telefonszám, e-mail küldő űrlap és közösségi média oldalak is megadva.
 • Jogi nyilatkozat
 • Adatvédelmi nyilatkozat

 

Opcionális elemek:

 • GYIK
 • Rólunk mondták
 • Esettanulmányok
 • Díjaink
 • Sajtó

 

A menüpontok megtervezésének másik módja az, ha módszeresen végignézed a konkurens oldalakat és készítesz egy listát arról, hogy hol milyen menüpontok illetve tartalmi elemek vannak. Mivel céged a weben ezekkel az oldalakkal fog versenyezni, ezért nem szabad, hogy elmaradj tőlük. De az igazán jó az lenne, ha több, jobb tartalommal tudnál megjelenni, mint amivel a konkurensek rendelkeznek.

Ennyi menüpont szövegének és képi anyagának az elkészítése nem 1 napos munka. Ez az a rész, ahol általában azzal szembesülök, hogy a vállalkozók alábecsülik ennek a munkának az idő igényét. Majd amikor leülnek megírni egy bemutatkozó történetet vagy egy szolgáltatás leírást, akkor szembesülnek azzal, hogy ez valójában nem is egyszerű dolog. Éppen ezért praktikus, ha már itt, ebben a fázisban nekiállsz összeállítani az egyes menüpontok tartalmát. Már csak azért is, mert a tökéletes az lenne, ha design-t már ezeknek a tartalmak mennyiségének tudatában választanád ki.

 

Milyen tartalomkezelő rendszert válasszak a weboldalhoz?

 

Ha az a kérdés, hogy egyedi, fizetős vagy nyílt forráskódú rendszert válassz, akkor én az utóbbit javaslom, hacsak nem lesz a weboldaladon olyan funkció, amely egy nyílt forráskódú rendszerrel nem megvalósítható.

A nyílt forráskódú rendszerek közül manapság egyértelműen a WordPress a legnépszerűbb, ezért is jó választás lehet. Azzal viszont számolnod kell, hogy a WordPress pont a népszerűsége miatt sebezhetőbb, tehát folyamatos biztonsági frissítéseket kell elvégezni rajta, amit jellemzően a weboldal fejlesztője tud elvégezni.

 

Milyen design-ja legyen az oldalnak?

 

A teljesen egyedi webdesign megtervezése nem csak költséges, de viszonylag hosszadalmas folyamat. Egy újonnan induló vállalkozás esetében, ahol az idő és a költség is egy fontos faktor lehet, én szívem szerint lemondanék az egyedi design-ról. Sokkal inkább valamilyen kész sablon-ban – angolul template – érdemes gondolkodni.

Számtalan sablon forrás érhető el a weben, ez  https://themeforest.net/ az egyik közülük. Az ilyen template oldalakon többfajta szempont, elsősorban téma, de akár szín alapján is lehet sablonokat választani. Mivel az előző pont alapján már tudod, hogy milyen menüpontokból fog állni a weboldalad, olyan sablont kell keresned, amelyben vannak olyan menüpont layout-ok, amiket te beterveztél. A választás folyamatában jó, ha egy webfejlesztő véleményét is ki tudod kérni.

Nem minden sablon egyforma minőségű. Ha kevesebb problémával szeretnél megbirkózni a fejlesztés során, akkor válassz olyat, amelyet nem csak sokan töltöttek le, de jó értékeléseket is kapott.

Mivel a weboldal betöltődési sebessége kritikus a felhasználói élmény szempontjából, ezért kiemelt szempont, hogy a választott sablon gyors legyen.

 

Hogyan kérjek weboldal készítésre árajánlatot?

 

Mire ideáig eljutottál, tudod, hogy milyen menüpontokból áll majd a weboldalad, jó esetben már szövegeid is vannak, ismered a konkurens oldalakat és vannak elképzeléseid a design-t illetően.

A weboldal árajánlat kéréshez célszerű az alábbi információkat megírnod a szimpatikus fejlesztő cégnek:

 

 • Mivel foglalkozik a céged?
 • Mi a célod a weboldallal? Értékesítés, brand építés, népszerűsítés, feliratkozók gyűjtése … stb.
 • Ki a weboldalad célközönsége? Kiknek értékesítesz?
 • Milyen arculati anyagaid vannak? Van logód vagy arculati kézikönyved?
 • Tudod már milyen menüpontokat szeretnél?
 • Milyen funkciókat szeretnél az oldalra?
 • Hány nyelvű lesz a weboldal?
 • Tudsz mutatni pár konkurens oldalt?
 • Tudsz mutatni 2-3 olyan oldalt, ami tetszik neked?

 

Milyen webfejlesztő céget válasszak?

 

A webfejlesztő cég kiválasztása során az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartanod:

 

 • Egy weboldal elkészítése, fejlesztése már nem egyfős munka. Projekt vezetőt, jogászt, design-ert, programozót, online marketing szakértőt, SEO tanácsadót, szövegírót igényel. Mivel ennyi szakmát egy ember nem képes lefedni, ezért az egyfős webfejlesztő vállalkozások egészen biztosan több területen is gyengén fognak teljesíteni, ami meglátszik majd a végeredményen.
 • A webfejlesztő cég kiválasztása során nézd meg a referenciáikat. Hány és milyen minőségű referenciájuk van. Hányan vannak? Mekkora és milyen cégeknek dolgoznak?
 • A weboldal fejlesztése nem egyszeri munka. Ideális esetben a weboldal üzemeltetését, biztonsági frissítéseit és későbbi továbbfejlesztését is ők végzik majd. Éppen ezért olyan céget válassz, akik nagy valószínűséggel nem fognak eltűnni egyik napról a másikra. Illetve eleve vállalni tudják az általuk készített weboldalak fenntartását, üzemeltetését.

 

Milyen költségekkel kell számolnom?

 

Mikor nekem szegezik leendő ügyfeleim a kérdést, hogy mennyibe kerül a weboldal, akkor három dolgot szoktam elmondani:

 

 1. A weboldal ára elsősorban a design-tól, a menüpontok és nyelvek számától valamint a megvalósítandó funkcióktól függ. Tehát első körben szükségem van azokra az információkra, amelyeket itt a cikkben az árajánlat kérés részben megírtam és az alapján már lehet egy nagyságrendi ajánlatot adni.

 

 1. Nem érdemes a weboldal készítés árán spórolni, mivel sok esetben ez a cég elsőszámú megjelenési formája, az ügyfelek ezen keresztül ismerik meg a céget és szolgáltatásait/termékeit, sőt sok esetben ezen keresztül szerzi az ügyfeleit. Ha az olcsó weboldal nem megfelelően teljesít, akkor bevétel oldalon sokkal nagyobb kár éri a céget, mint amennyi a legdrágább és a legolcsóbb weboldal árajánlat közötti különbség volt.

 

 

 1. A weboldal fejlesztés ára még egy drágább ajánlat esetében is rövidebb-hosszabb távon eltörpül a teljes marketing költségvetéshez képest. A weboldal ugyanis önmagában – bármilyen jól legyen is elkészítve – teljesen értéktelen, haszontalan. Az a marketing, amivel a potenciális ügyfeleket el lehet érni, a weboldalra lehet terelni, pár hónap leforgása alatt is többe kerül, mint ami a teljes weboldal fejlesztésének költsége volt.
  Az érdemi marketing tevékenység ugyanis akkor kezdődik, amikor a weboldal elkészült: linket kell építeni, blog cikkeket kell írni, seo szolgáltatásra, fizetett hirdetésekre, közösségi média marketingre van szükség. Ezek nélkül a weboldalt nem találja meg a célközönség, nem hoz látogatókat és nem fog bevételt termelni.

 

Összefoglalás

 

Ne feledd, hogy weboldalad nem a design, hanem a tartalom fogja „eladni”. Éppen ezért ne az legyen első kérdésed, hogy milyen template-et válassz, hanem nézd át a konkurenseket, tervezd meg milyen menüpontokból álljon az oldal, és csak utána térj rá a design sablonok kiválasztására.

Ha úgy érzed nincs már több információ, amit össze tudnál szedni a tervezéshez, akkor fordulj egy webfejlesztőhöz, aki segíteni tud majd a folytatásban. Sok sikert!

 

Tusnádi István

Usernet

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.