Ugrás a tartalomra

Hogyan segíthet a KKV szektornak a faktoring? 

 
 

faktoring

Partner cikk

 

Évente egyre több vállalkozás választja a faktorálás előnyeit, - a hagyományos pénzügyi megoldások helyett vagy mellett - így biztosítva a kiszámítható cash-flowt, és megőrizve a vállalkozás likviditását. 

 

Ahogyan termékeny földre is szükség van az optimális termés eléréséhez, ugyanúgy egy vállalkozásnak is szüksége van a megfelelő tőkére a sikeres működéshez és fejlődéshez. Ha nincs rendelkezésre álló tőke, a magas profit sem biztos, hogy elegendő lesz, ez pedig gátolhatja a vállalkozás céljait.  

 

Mire jó a faktorálás? 

 
A faktorálás gyors pénzhez juttatja a vállalkozásodat. Biztosan ismerős érzés, amikor a céged kiváló teljesítményt nyújt, az ügyfelek elégedettek, a szolgáltatás vagy áru ellenértéke mégis csak 30-60, sőt akár 120 nappal később kerül kiegyenlítésre. A multik mellett egyre több cég alkalmaz hosszú fizetési határidőket, ami komoly kihívást jelenthet vállalkozás mérettől függetlenül. Tudod, hogy a fizetés meg fog érkezni, de nem mindig engedheted meg magadnak, hogy hónapokig várj a befektetett pénz megtérülésére. 

Erre a helyzetre kínál megoldást a faktorálás. A számla faktorálása révén a faktorcég rövid időn belül, jellemzően a számla beküldésének napján kifizeti a számlaérték 90%-át, majd a vevő fizetésekor a fennmaradó 10%-ból levonja a költségeit, majd azt is továbbutalja neked.  Ezáltal gyorsabban hozzájuthatsz a szükséges pénzhez, anélkül, hogy aggódnod kellene a fizetési késések miatt. 

 

Hogyan működik, és mennyibe kerül? 

 
A faktorálás működése egyszerű, gyors és rugalmas. Amikor átadjuk a faktorcégnek a számláidat, azok összegét két részletben kapod meg (a számlabeküldéskor és vevői teljesítést követően), egy előre meghatározott díjért. A faktorálás díját a faktoring szerződés részletesen rögzíti, így teljes átláthatósággal rendelkezünk e tekintetben. 

A faktoring díja változhat attól függően, hogy milyen típusú faktoring szolgáltatást veszel igénybe. A normál számlafaktoring például kedvezőbb díjazással rendelkezhet, mint a visszkereset nélküli konstrukció, ahol a faktorcég átvállalja a vevő nemfizetésének kockázatát is a finanszírozás mellett. Fontos tehát a faktoring szolgáltatás részleteinek, és a díjstruktúrának a pontos megértése, hogy a vállalkozás teljes mértékben kihasználhassa a faktorálás előnyeit. 

 

A szerződéskötés is gördülékeny 

 
A faktoring keretszerződés egyszeri megkötését követően rendkívül rugalmasan lehet igénybe venni a finanszírozási lehetőségeket. A folyamat gyors és egyszerű, nem igényli végtelen mennyiségű céges dokumentum beadását. Szerződéskötést követően a finanszírozást folyamatosan, vagy akár csak bizonyos partnerekre vagy számlákra vonatkozóan is igénybe lehet venni. 

Az együttműködés rugalmas, és mindenkor a vállalkozás pénzügyi igényeihez igazítható. Bármikor változtatható a partnerek száma vagy a limitek nagysága - ezáltal megteremthető a elengedhetetlen pénzügyi biztonság, és növelhető a likviditás. A faktoring tehát hatékony eszköz lehet a vállalkozások számára a folyamatos cash-flow és stabilitás biztosításában. 

 

Mikor lehet hasznos a faktoring a Te vállalkozásodnak? 

 

  • Hosszú fizetési határidőkkel járó számlák kezelése 

 
Ha vállalkozásod hosszú fizetési határidőket alkalmaz üzleti partnerei felé, a faktoring lehetővé teszi, hogy ne okozzon gondot a fizetési haladék biztosítása. Ezáltal nem csupán megkönnyíted ügyfeleidnek a fizetési feltételeket, de saját cash flow-dat is hatékonyan kezelheted. 

 

  • Likviditási problémák esetén 

 
Átmeneti likviditási nehézségek esetén a faktoring ideális megoldást kínál. A gyors pénzhez jutás révén biztosított a vállalkozás folyamatos működése még akkor is, ha néhány projekt bevétele csak később érkezik meg. Továbbá határozatlan időre köthető a szerződés, akár év közben is zárható, ha nem áll fenn tartozásod a faktorcég felé.

 

  • Banki hitel alternatíva  

 
A faktoring kiváló alternatívája a hagyományos banki hiteleknek, Nyugat-Európában széleskörben elterjedt a használata. Így, ha egyáltalán nem, vagy nem elegendő finanszírozáshoz jutsz csak, remek megoldás a pénzhiány kezelésére.  

 

  • Ha nem vagy hitelképes 

 
A faktorcég elsősorban a vevőpartnereid fizetőképességét vizsgálja, így a vállalkozásodnak nem szükséges hitelképesnek lennie. 

 

A faktoring szolgáltatás biztosítja a vállalkozás számára a likviditást, és átsegíthet számos pénzügyi kihíváson. 


 
A legfontosabb előnyök, melyek a faktorálással járnak 

 

1. Azonnali pénz, gyors ügymenet 

 

Egy faktorálási keretszerződés megkötése és az első finanszírozáshoz jutás néhány munkanapon belül megvalósulhat. Igaz lesz ez a gyorsaság a már élő szerződések módosítására is. Így, ha az idő fontos tényező a vállalkozásod működésében, mert előfordul, hogy rövid időn belül kell döntened egy új vagy nagyobb megrendelés elvállalásáról, kedvelni fogod ezt a finanszírozási formát. 

 
2. Rugalmas keretszerződés

 

A faktoring keretszerződés lehetővé teszi a vállalkozás számára, hogy igény szerint módosítsa a finanszírozási kereteket. Új vevők bevonásával, és a keretek változtatásával mindig az aktuális szükségletekhez igazíthatók a források. Elkerülheted a feleslegesen nagy hitelt, és biztosíthatod a pénzügyi rugalmasságot. 

 
 
3. A hosszú fizetési határidők magabiztos kezelése

 

A faktoring segítségével már a számla kibocsátásának napján hozzájuthatsz a pénzedhez. Ennek köszönhetően magabiztosan felajánlhatod partnereidnek a hosszú fizetési határidőket, amivel akár versenyelőnyre is szert tehetsz. A faktoringgal elkerülheted a likviditási problémákat, miközben vállalkozásod továbbra is gördülékenyen működik. 

 

A leggyakoribb faktorálási típusok 
 

Számlafaktoring

 
A számlafaktoring a faktoring szolgáltatás legismertebb típusa. Ezen keresztül azonnal hozzájuthatsz a kiállított számlád ellenértékéhez, még a számlakiállítás napján. A faktorcég előre meghatározott díj ellenében két részletben utalja el a számla teljes összegét, átadáskor általában a számla ellenértékének 90%-át, majd a fennmaradó 10%-ot akkor, amikor a vevő kifizeti a számlát a faktorcégnek. Mivel ez lehetővé teszi, hogy gyorsan hozzáférj a szükséges pénzhez, új megrendeléseket vállalhatsz, vagy nagyobb fejlesztéseket kezdhetsz el hitelfelvétel nélkül, és a számla eredeti fizetési határidejétől függetlenül. 

 

Visszkereset nélküli faktoring

 
Ebben az esetben a faktorcég vállalja a nemfizetés kockázatát. Tehát, ha az ügyfél nem fizeti ki a számlatartozását, akkor sem kell visszafizetned a faktorcégnek az előlegként kapott összeget. Ez különösen praktikus lehet, ha új, számodra ismeretlen ügyféllel dolgozol, és nem szeretnéd vállalni az esetleges kockázatokat. 

 

Exportfaktoring

 
Az exportfaktoring segítségével külföldi partnerek esetében is könnyedén hozzájuthatsz a pénzedhez. A távolság, és a különböző országokkal kapcsolatos kockázatoktól függetlenül a faktorcég biztosítja stabil pénzügyi helyzetedet, így te a minőségi munkára koncentrálhatsz. 

 

Biztosított faktoring

 
A biztosított faktoring nemcsak gyors pénzhez juttat, hanem hitelbiztosítási szolgáltatást is nyújt. Ez azt jelenti, hogy ha a vevőpartner fizetésképtelenné válik, csődeljárás indul ellene, vagy egyszerűen csak nem tud fizetni, a biztosító – minimális önrész mellett – megtéríti a számlád értékét. Ezzel extra védelmet biztosít üzleti tevékenységedhez. 

 

Amennyiben faktoráltatni szeretnéd számláidat, keresd a MagNet Faktor szakértő csapatát, akik rugalmasságban, kiszámíthatóságban és stabilitásban egyaránt kiemelkedőek! 

 

 

Blog kategória

Átalányadó Kalauz - Egyéni Vállalkozók Könyve kibővített kiadás

Átalányadó Kalauz - áttérés katáról átalányadóra határidőkkel, nyomtatványokkal, képernyőképekkel lépésről lépésre

Áttérés katáról átalányadóra - 22T101E, 22T1041, 2258 nyomtatványok kitöltése képernyőképekkel, lépésről lépésre.

ÁNYK és ONYA használata.

Áfabevallás (2265), közösségi nyilatkozat (22A60) kitöltési útmutató. Adófolyószámla lekérdezése.

Adókalkulátorok: kata, átalányadó, tételes költségelszámolás, társasági adó, kiva.

Eredménykimutatás és cash-flow tervező.